Drepturile copiilor

Trimis la data: 2002-09-19
Materia: Drept
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 16
Nota: 9.39 / 10
Downloads: 19
Autor: Peter mizu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 680
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Societatea noastră, aflîndu-se mai bine de un deceniu în tranziţie sub aspect economic şi politico-social, a avut o vizibilă influenţă şi asupra celor care sunt viitorul nostru, copii.În prezent, nu numai majoritatea copiilor nu-şi cunosc drepturile lor, dar şi maturii. Acesta este rezultatul regimului comunist ce a existat pînă în anii 1989. Astfel, confrîntîndu-se cu situaţia că nu ştiu a-şi organiza viaţa, familială şi sexuală, deoarece lipsa de informare în masă privitor la problema educaţiei sexuale.
Întroducere

Actualitatea temei: Societatea noastră, aflîndu-se mai bine de un deceniu în tranziţie sub aspect economic şi politico-social, a avut o vizibilă influenţă şi asupra celor care sunt viitorul nostru, copii, astfel au fost înregistrate un şir de fenomene noi, explozive, experimentate dramatic de individ şi de colective, cum ar fi:
Rata în creştere a şomajului;
Răspîndirea în masă a sărăciei;
Scăderea rapidă a veniturilor reale;
Deficitul de locuri de muncă;
Lipsa de încredere în instituţiile şi personalităţile politice;
Corupţia;
Rata înaltă a criminalităţii, a violenţei, a abuzurilor de toate tipurile;
Delicvenţa juvenilă;
Creşterea numărului de divorţuri, adică a numărului de familii dezorganizate.
De aici rezultă şi următoarele nefaste ale perioadei de tranziţie:
Familii vulnerabile
Familii dezorganizate
Copii abandonaţi şi instituţionalizaţi
Persoane dependende de drog şi de alcool
Persoane abuzate
Persoane cu handicap fizic şi mintal

În prezent, nu numai majoritatea copiilor nu-şi cunosc drepturile lor, dar şi maturii. Acesta este rezultatul regimului comunist ce a existat pînă în anii 1989. Astfel, confrîntîndu-se cu situaţia că nu ştiu a-şi organiza viaţa, familială şi sexuală, deoarece lipsa de informare în masă privitor la problema educaţiei sexuale. Organizaţiile Neguvernamentale ce au fost create în ultimul deceniu al secolului al XX-lea, încearcă să soluţioneze această problemă prin încadrarea copiilor, tinerilor în diferite proiecte de studiere a drepturilor omului. Problema educaţiei sexuale este actuală şi ea cere a fi studiată, deoarece noile schimbări, renovaţii din lumea întreagă depăşesc tradiţiile şi obiceiurile demodate deja, care impuneau o subordonare a copiilor faţă de voinţa părinţilor, a familiei. Astăzi deoarece se vorbeşte mereu despre emanciparea copilului, a femeii, despre tendinţa, aspiraţia de a fi mult mai liber, de a alege singur, de a acţiona după propria voinţă, dar în limitele moralei şi a bunelor manere, este necesar ca fiecare să cunoască ce este sexualitatea. În Republica Moldova există centre care se ocupă de abordarea acestei probleme, de exemplu, Centru de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, Contact, Iuventa, Centru de Planificare a Familiei, Centrul "Tinerii pentru Dreptul la Viaţă", Ai-Bi, Dalila, ş.a. Aceste centre au ca scop informarea copiilor, tinerilor despre problemele sexuale, cu care se confruntă societatea la momentul actual.
"Manual de educaţie pentru sănătate", fiind coordonată de Fundaţia Soros, est un studiu ce prezintă nevoia de educaţie sexuală, care este rolul şcolii şi al familiei în educaţia sexuală.
"Tu şi corpul tău pentru un nou secol", este un studiu efectuat despre sexualitate. Studiul a fost început de la dezvoltarea sexuală, pînă la orientările sexuale şi plăcerile sexuale.
Tema are o mare importanţă prin faptul că interesul pentru a creşte o societate civilizată şi sănătoasă pentru noi şi noi generaţii.

Scopul lucrării: De a analiza care este scopul şi rolul şcolii şi a familiei în educaţia sexuală.

Obiectivele:
De a analiza cît de importantă este educaţia sexuală;
De a vedea care este rolul şcolii şi a familiei în educaţia sexuală.
De a analiza metodele de protejare contra infecţiilor transmisibile sexual.
De a analiza modul de recepţionare de către minori a informaţiei despre sexualitate.Capitolul 1

§1. Importanţa educaţiei sexuale.

Educaţia sexualităţii nu are în vedere contactul sexual. Ea tratează toate aspectele care ne caracterizează ca fiinţe umane în întregime. Sexualitatea constă în atitudinile, credinţele şi valorile noastre despre noi înşine şi în relaţiile cu cei din jur, percepţia noastră ca bărbat şi femeie; comportamentul nostru sexual; sănătatea şi dezvoltarea noastră sexuală; imaginea corpului nostru şi respectul faţă de noi înşine.
Sexualitatea umană există sub infinite forme în toate grupele de vîrstă depinzînd de cazuri individuale. În copilărie atît fetele cît şi băieţii se angajează într-un soi de activităţi sexuale (jocuri, examinarea organelor genitale). Adevărata sexualitate cu deplinul ei potenţial apare în adolescenţă.
Din perioada copilăriei trecînd în perioada maturităţii sexuale au loc un şir de schimbări importante ale organismului. Se schimbă sfera emoţională. Emoţiile adolescenţilor sunt vii, schimbătoare, contraversate: hiperemoţionalitatea este combinată cu ursuzimea, modestia – cu o degajare exagerată, apare un criticism în exces şi o intoleranţă a grijii părinteşti.
În această perioadă are loc formarea intensivă a personalităţii adolescentului, apare sentimentul maturizării, se schimbă atitudinea faţă de reprezentanţii sexului opus.
Educaţia sexualităţii este pentru a informa elevii despre:
Dezvoltarea în întregime a organismului şi a lua decizii conştiente, mai ales cu privire la problemele de sănătate sexuală;
De a înţelege cum se încadrează sexualitatea în sănătatea lor generală.
De a înţelege că sexualitatea constituie o parte normală şi sănătoasă a fiecărui om, de-a lungul ciclului vieţii;
De a separa mitul de realitatea sexualităţii;
De a discuta despre sexualitate cu colegii lor, cu părinţii, prieteni.

Educaţia sexuală este considerată ca fiind importantă prin:
Sexualitatea este o componentă esenţială a fiecărui om.
Sexualitatea nu este egală cu contactul sexual; iar contactul sexual nu este echivalent cu dragostea.
Cînd oamenii au informaţii şi ştiu cum să le folosească, ei vor lua decizii mai corecte.
În mediul familial se desfăşoară educaţia sexualităţii, probabil intr-o manieră formală.
Relaţiile sexuale trebuie să se stabilească cu acordul reciproc şi conştient al celor implicaţi.
Există multe forme de exprimare sexuală, exprimări ale intimităţii şi afecţiunii.
Oamenii nu trebuie să judece sexualitatea semenilor lor
Sistemul de valori ale unui om trebuie să determine comportamentul său sexual; dacă nu se întîmplă aşa, se pot pune la îndoială întegritatea şi respectul faţă de sine al persoanei respective.
Există multe căi de a defini masculinul şi femininul, multe dintre ele sunt determinate de cultura poporului respectiv.
Odată cu înţelegerea anatomiei sexuale, oamenii pot deveni mai responsabili faţă de sănătatea lor sexuală – menţinînd buna funcţionare, precum şi prevenind îmbolnăvirile sau o sarcină nedorită.

Este demn de remarcat că, deşi Biblia a fost scrisă cu mult timp inainte să apară BTS, SIDA, faptul de a trăi conform principiilor ei oferă protecţie în faţa acestor boli. De exemplu, Biblia condamnă relaţiile sexuale în afara căsătoriei, pretinde fidelitate în cadrul căsătoriei, şi spune că creştinii trebuie să se căsătorească numai cu cei care aplică şi ei principiile biblice. (Corinteni 7:39; Evrei 13:4).
Deaceea, în perioada de tranziţie, copii au nevoie de o atenţie deosebită din partea părinţilor şi pedagogilor. Nu trebuie accentuată special problema schimbărilor complexe ale organismului lor, schimbărilor psihice, dar totuşi trebuie să li se explice legitatea şi sensul biologic ale acestor transformări.§2. Rolul şcolii şi a familiei în educaţia sexualităţii

Un rol important în educarea sexuală o are familia şi şcoala. Şcoala este o importantă sursă de informare cu privire la sexualitate. Atît într-o manieră formală cît şi neformală. Este locul în care ştim că putem avea acces la tineri şi deasemenea tot aici pot să apară cele mai serioase discuţii.
Tinerii în vîrstă de 10-18 ani pot servi drept sursă importantă de prevenire şi transmitere a informaţiei despre educaţia sexuală. Luînd în consideraţie faptul că ei îşi dezvoltă comportamentul şi îşi experimentează problemele sexuale, ei se pot adopta mai simplu decît adulţii la practicile sigure.
Tinerii sunt foarte valoroşi pentru societate. Merită a investi în ei astfel, încît ei ar putea proteja sănătatea, să rămînă în viaţă şi să-şi poată influenţa şi educa semenii.
Totuşi, educaţia cu privire la educaşia sexuală în şcoală este deseori amânată pentru copii şi tineri din următoarele motive:
subiectul este considerat prea senzitiv sau controversal pentru a fi abordat;
este dificil de a găsi spaţiu şi timp pentru acest obiect în programul şcolar care este şi aşa prea încărcat;
educaţia poate fi limitată la anumite categorii de vîrstă;
programul este de o calitate proastă.
Subiectul ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.