Drepturile copilului

Trimis la data: 2005-03-03
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 21
Autor: Violeta Banateanu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 969
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Drepturile copilului"
Iniţierea copiilor în spaţiul valorilor democratice şi ale drepturilor omului constituie unul din fundamentele educaţiei, începând cu cea mai fragedă vârsta.
"Drepturile copilului"
"Drepturile copilului"
În vederea socializării copiilor şcolari se pun în evidenţa următoarele idei:
- drepturile omului şi valorile democratice trebuie învăţate şi privite în perspectivă mondială; cultivarea acestor drepturi nu va fi eficace, dacă şcoala nu cunoaşte un climat democratic.

"Drepturile copilului"
- educarea drepturilor omului se va realiza în etape, în funcţie de vârstă şi de dezvoltarea psihologică a elevilor: la copiii având între 5 şi 7 ani accesul se pune pe cooperare; de la 8 la 11 ani pe dezvoltare toleranţei; între 11-15 ani pe achiziţia cunoştinţelor de bază în materie de drepturile omului; între 11-19 ani pe promovarea unor acţiuni în colectivitate.

"Drepturile copilului"
- drepturile omului şi valorile democratice trebuie promovate şi cultivate prin întregul proces de învăţământ, nu numai la activităţile de educaţie moral-civilă.

"Drepturile copilului"
Prin sintagma „drepturile omului” se înţelege, general, raportarea la drepturile legale de natura noastră, fără de care nu am şti să trăim ca fiinţe umane. Drepturile omului ne permit să dezvoltăm şi să folosim din plin calităţile noastre umane, inteligenţa, talentele, conştiinţa noastră şi să răspundem nevoilor noastre spirituale şi de altă natură.

Ele decurg din aspiraţia crescândă a umanităţii la o viaţă în care demnitatea şi valoarea fiecăruia să fie respectate şi protejate. Refuzul drepturilor omului şi al libertăţilor sale fundamentale nu este numai o tragedie personală, ci conţine şi germenii agitaţiei sociale şi politice.

Respectul drepturilor omului şi al demnităţii umane constituie fundamentul libertăţii, dreptăţii şi păcii în lume. Întreaga omenire este răspunzătoare de asigurarea drepturilor omului în general şi al copilului în special.

Declaraţia Drepturilor Copilului adoptată cu unanimitate de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1959 prevede:

1.Dreptul la egalitate fără deosebire sau discriminare de rasă, de religie, de origine sau de sex.
2.Dreptul la ocrotire socială care îi permite dezvoltarea sănătoasă şi normală pe plan fizic, intelectual, moral, spiritual şi social.
3.Dreptul la un nume şi la o naţionalitate.
4.Dreptul la o alimentaţie sănătoasă, la o locuinţă şi la îngrijire medicală.

5.Dreptul la îngrijire specială în caz de invaliditate.
6.Dreptul la dragoste, înţelegere, protecţie.
7.Dreptul la o educaţie gratuită, la activităţi recreative şi de timp liber.
8.Dreptul la securitate imediata în caz de catastrofe.
9.Dreptul la protecţie împotriva oricărei forme de neglijentă, cruzime şi exploatare.
10.Dreptul la protecţie şi dreptul la o educaţie în spiritul prieteniei între popoare, al păcii, al fraternităţii.

Convenţia cu privire la drepturile copilului precizează că: Statele părţi recunosc dreptul oricărui copil la un nivel de viaţă adecvat dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale şi sociale.

Părinţilor şi oricărei alte persoane care are în grija un copil le revine în primul rând responsabilitatea de a asigura, în limita posibilităţilor şi a mijloacelor financiare, condiţiile de viata necesare dezvoltării copilului.

Ţinând seama de condiţiile naţionale şi în limita mijloacelor lor, statele părţi vor adopta masurile corespunzătoare pentru a ajuta părinţii şi alte persoane care au în grijă un copil să valorifice acest drept şi vor oferi, în caz de nevoie, o asistenta materială şi programe de sprijin, în special în ceea ce priveşte alimentaţia, îmbrăcămintea şi locuinţa.

Statele părţi recunosc dreptul copilului la educaţie şi în vederea asigurării exercitării acestui drept în mod progresiv şi pe baza egalităţii de şanse în special:

a)vor face învăţământul primar obligatoriu şi gratuit pentru toţi;

b)vor încuraja diferite forme de învăţământ secundar, le vor face deschise şi accesibile oricărui copil şi var lua masuri corespunzătoare, cum sunt instituirea gratuităţii învăţământului şi acordarea unui ajutor financiar în caz de nevoie ;

c)vor asigura tuturor accesul la învăţământul superior în funcţie de capacitatea fiecăruia, prin toate mijloacele adecvate;

d)vor face deschise şi accesibile tuturor copiilor informarea şi orientarea şcolară şi profesională;

e)vor lua măsuri pentru a încuraja frecventarea şcolii cu regularitate şi reducerea ratei de abandonare a şcolii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.