Drepturile de autor

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Diverse Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 4057
Autor: Ioana Moldoveanu Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Dreptul de autor" este o sintagma care defineste legislatia ce se refera la protectia operelor de creatie. Prin "operã de creatie" se întelege orice creatie intelectuala, incluzând aici atat lucrarile stiintifice si tehnice, cat si cele datorate imaginatiei: literatura, pictura, muzica, arhitectura, coregrafie etc). Dreptul de autor rezerva autorilor operelor de creatie dreptul exclusiv de a autoriza folosirea operei lor în orice mod. Prin aceasta se confera operelor de creatie calitatea unui bun care poate fi cedat sau transferat intr-un mod analog bunurilor materiale.

Ioana Moldoveanu
Anul III, grupa 1

Dreptul de autor asupra programelor de calculator

Introducere
"Dreptul de autor" este o sintagma care defineste legislatia ce se refera la protectia operelor de creatie. Prin "operă de creatie" se întelege orice creatie intelectuala, incluzând aici atat lucrarile stiintifice si tehnice, cat si cele datorate imaginatiei: literatura, pictura, muzica, arhitectura, coregrafie etc).
Dreptul de autor rezerva autorilor operelor de creatie dreptul exclusiv de a autoriza folosirea operei lor în orice mod. Prin aceasta se confera operelor de creatie calitatea unui bun care poate fi cedat sau transferat intr-un mod analog bunurilor materiale.
Cele două premize fundamentale pe care se bazeaza dreptul de autor se gasesc în drepturile fundamentale ale omului, consemnate ca atare în Declaratia universala a drepturilor omului:
"1. Fiecare are dreptul la protectia intereselor morale si materiale ce decurg din orice productie stiintifica, literara sau artistica al carui autor este;
2. Orice persoana are dreptul sa ia parte în mod liber la viata culturală a societatii, sa se bucure de arte si sa participe la progresul stiintific si la binefacerile ce rezultă de aici;"
Din aceste premize decurg cele două ratiuni importante care au condus la instituirea dreptului de autor în societatea moderna. În primul rând pentru ca autorul sa poata ramane stapan pe folosinta care este data operei sale si sa poata pretinde, in aceasta calitate, o remuneratie. In al doilea rand, pentru ca societatea sa poata avea acces la opera sa.
Cele doua principii sunt in stransa dependenta, iar legile privind dreptul de autor urmaresc stabilirea unui echilibru cat mai just între acestea. Astfel, societatea încurajeaza autorul in publicarea operelor sale, pentru ca acestea sa ajunga in acest fel la dispozitia tuturor. In acest scop ii garantează autorului o exclusivitate suficientă pentru ca acesta sa poata ceda o parte unui editor care sa-i publice opera (in lipsa unei exclusivitati editorul nu ar avea garantia ca un concurent nu va publica simultan aceeasi opera).
Pe de alta parte, societatea fiind cea care creaza conditiile de lucru ale autorului, se considera indreptatita sa dispuna, in anumite limite, de operele publicate. Astfel, durata exclusivitatii este limitata în timp, dupa care opera devine un bun public. Pe de alta parte, in unele tari legislatia limitează chiar exclusivitatea autorului, admitand notiunea de bons usages, adica dreptul de a utiliza scurte citate dintr-o operă făra autorizarea autorului (de pilda in studii critice sau cercetari personale).
Denumirea engleză copyright este perfect echivalentă notiunii "drept de autor". Ea provine de la primul act care a recunoscut dreptul exclusiv al autorilor de a-si tipari lucrarile sau de a autoriza tiparirea lor: The Copyright Act, promulgat in Anglia în 1709 si cunoscut sub numele Statute of Anne.
Ca şi alte opere protejate, programele pentru calculator sunt opere de creaţie intelectuală (conform Art. 7 din lege), rezultat nu al unei munci mecanice, executate cu mijloace tehnice obişnuite sau cu ajutorul unor cunoştinţe ce stau la îndemâna oricui. Programele de calculator sunt opere de creaţie intelectuală, a căror valoare nu este dată de suportul material pe care programul în sine este fixat şi nici de munca depusă pentru realizarea acestor suporturi numite generic CD-Rom-uri. Valoarea protejată de lege este chiar creaţia intelectuală originală concretizată în programul pentru calculator.

Protectia programelor de calculator
În exprimarea Articolului 72 din lege, "protecţia programelor de calculator include orice expresie a unui program, programele de aplicaţii şi sistemele de operare exprimate în orice fel de limbaj, (...), materialul de concepţie pregătitor, precum şi manualele." Mai mult chiar, legea română protejează programele de calculator "independent de valoarea şi destinaţia lor" concretă. Protecţia acordată de lege nu se opreşte numai la obiectul dreptului de autor. Este protejat deopotrivă şi titularul acestui drept, autorul programului de calculator respectiv. Potrivit legii (Art. 12 din Legea dreptului de autor), autorul programului are dreptul de a decide dacă, în ce mod şi când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimţi la utilizarea operei de către alţii.
Acest drept general dă naştere, în temeiul Art. 13 şi 73 din lege, la alte drepturi distincte şi exclusive ale autorului de a autoriza:
reproducerea integrală sau parţială a programului de calculator;2. difuzarea programului de calculator3. importul, în vederea comercializării pe teritoriul României, a copiilor programelor de calculator realizate cu consimţământul autorului.

Licenta
Consimţământul pe care titularul dreptului de autor îl dă unei persoane pentru a putea reproduce, folosi, difuza sau importa copii ale unui program de calculator, se concretizează în practică în licenţe. Ele sunt documentele care probează că reproducerea, folosirea, difuzarea etc. a unui program de calculator de către o anumită persoană s-a realizat cu consimţământul autorului. Pentru a dovedi că persoana în cauză este cea care a obţinut licenţele respective, ea trebuie să probeze acest lucru cu facturi de cumpărare sau cu alte documente de provenienţă.
Lipsa licenţelor echivalează cu lipsa autorizării din partea autorului. Importanţa acestor licenţe este evidentă, întrucât desfăşurarea activităţilor menţionate fără aceste licenţe, reprezintă infracţiuni.

Infractiuni
Potrivit Art. 142 din Legea nr. 8 din 1996, "constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la trei ani sau cu amendă de la 700.000 lei la 7 milioane lei, dacă nu constituie infracţiune mai gravă, fapta persoanei care, fără a avea consimţământul titularului drepturilor recunoscute:
a) reproduce integral sau parţial o operă;b) difuzează o operă;c) importă în vederea comercializării pe teritoriul României, copii de pe o operă;"
Aşa cum arată Art. 14 alin. 1 din lege, "prin reproducere se înţelege realizarea uneia sau mai multor copii ale unei opere, în orice formă materială, (...), precum şi stocarea permanentă sau temporară a acesteia cu mijloace electronice." Prin difuzare legea (Art. 14 alin. 2) înţelege "distribuirea către public a originalului ori a copiilor unei opere, prin vânzare, închiriere, împrumut sau prin orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit."
Potrivit Art. 144 din legea dreptului de autor, în cazul reproducerii sau importului neautorizat de programe de calculator, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, respectiv a titularilor de drepturi. Acelaşi text legal stabileşte însă că în cazul difuzării acestor programe, prin vânzare, prin închiriere etc. acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu.

Protectie
Protecţia acordată de legea română a dreptului de autor operează atât asupra operelor si titularilor de drept români cât şi asupra străinilor şi a operelor create de aceştia. Conform legii , "străinii, titulari ai dreptului de autor sau ai drepturilor conexe, beneficiază de protecţia prevăzută prin convenţiile, tratatele şi acordurile internaţionale la care România este parte, iar în lipsa acestora, beneficiază de un tratament egal cu cel al cetăţenilor români, cu condiţia ca aceştia să beneficieze, la rândul lor, de tratament naţional în statele respective." Aceeaşi protecţie este recunoscută şi prin legea de reglementare a raporturilor de drept internaţional privat care stabileşte că "drepturile de autor (....) ale persoanelor juridice străine sunt ocrotite pe teritoriul României, conform legii române şi convenţiilor internaţionale la care România este parte".
Statul român este de asemenea semnatar al Acordului privind relaţiile comerciale dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii ratificat de Parlament prin Legea nr. 50 din 1992. Art. 8 din acest Acord prevede că fiecare dintre părţi asigură protecţia drepturilor de autor aparţinând titularilor din celălalt stat semnatar, în condiţiile paragrafului 2 lit. a) pct. i din scrisoarea anexată acestui Acord. Aşa cum stabileşte textul menţionat, se bucură de această protecţie atât programele de calculator cât şi titularii drepturilor de autor. Titularilor le este recunoscut expres dreptul exclusiv de a împiedica existenţa şi difuzarea pe teritoriul României a copiilor neautorizate ale programelor de calculator ce le aparţin. Acordul menţionat face trimitere la Convenţia de la Berna, pentru protecţia operelor literare şi artistice, stabilind expres faptul că "programele de calculator vor fi protejate ca opere literare" ceea ce înseamnă ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.