Drepturile de proprietate si relatia de agentura

Trimis la data: 2015-06-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nina_F
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conform teoriei drepturilor de proprietate, orice tranzactie inseamna un schimb de drepturi de proprietate asupra unor bunuri. Dreptul de proprietate este definit in sensul general ca "un drept socialmente recunoscut de a alege utilizarile unui bun economic". Dreptul de proprietate privat este "dreptul atribuit unui individ specificat, alienabil prin schimb contra unor drepturi similare asupra altor bunuri". In sens larg, notiunea de drepturi de proprietate merge dincolo de conceptia juridica, , in sensul ca determinarea drepturilor de proprietate poate include toate cutumele, regulile si normele care definesc si delimiteaza utilizarea autorizata sau legitima a unor active.
Conform celor doi, firma este o forma de organizare eficienta a productiei in echipa. O echipa de productie exista atunci cand un produs este fabricat prin cooperarea simultana a mai multor indivizi care fac parte din acelasi grup. Astfel, produsul final reprezinta rezultatul compus din eforturile combinate ale tuturor factorilor de productie in acelasi moment, iar contributia individuala a fiecarui membru al echipei la produsul final nu poate fi izolata si analizata separat. Evaluarea productivitatii marginale ar fi prea costisitoare sau este imposibila.

Se poate observa doar produsul final care este rezultatul combinat al efortului intregii echipe.
Ca urmare, activitatea oricarei persoane din cadrul unei echipe poate afecta productivitatea celorlalti membrii. In aceste conditii, membrii acesteia ar avea tot interesul sa coopereze pentru a evita efectele externe negative ale comportamentului lor.
Spre exemplu, sa presupunem ca o persoana A este de acord sa munceasca mai mult cu conditia ca si pesoana B sa faca la fel.

Rezulta ca beneficiile obtinute in urma cooperarii (sporul de produs obtinut), sunt suficiente pentru a-i recompensa pe amandoi pentru munca depusa. In mod contrar insa daca acest angajament individual la un efort mai mare se face in absenta acordului celeilalte parti, atunci persoana care realizeaza munca suplimentara nu va avea nici un beneficiu suplimentar, dimpotriva va munci si pentru cealalta persoana. Problema este una cunoscuta, cea a pasagerului clandestin.
In realitate, acest fenomen este caracteristic bunurilor publice.

Ca urmare, nici un individ nu va fi interesat sa produca bunuri publice, desi cooperarea in scopul producerii unui bun public poate aduce beneficii tuturor. Iar o decizie comuna este dificil de luat pentru ca fiecare persoana va cauta un motiv pentru a se sustrage de la sarcina suportarii cheltuielilor aferente producerii bunului in speranta ca alti oameni vor plati pentru producerea lui. In aceste conditii, un acord comun de a munci mai mult cu scopul de a mari produsul final al echipei va fi greu de realizat,

fara o supraveghere activa a fiecarui membru, intrucat in lipsa supravegherii fiecare persoana va cauta sa se "sustraga" de la indeplinirea obligatiilor si va tinde sa aiba "comportamentul pasagerului clandestin"(free rider), considerand ca este perfect rational de a fi un "free rider". Cu alte cuvinte, pasagerul clandestin este un individ care nu-si prezinta corect intentiile asupra unui bun care se afla in proprietate comuna si deci, nu plateste nimic pentru aceste beneficii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.