Drepturile omului

Trimis la data: 2004-05-21 Materia: Drept Nivel: Gimnaziu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 9821
Autor: Oana isar Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Respectul pentru drepturile omului este o componentă esenţială şi, totodată, condiţia sine qua non a unei dezvoltări trainice. De aceea problematica drepturilor omului se află în ultimn ani din ce în ce mai mult în atenţia opiniei publice mondiale. Dar ea reprezintă şi principala preocupare a întregului sistem al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Fiind obiectivul esenţial enunţat în Carta O.N.U., semnată la San Franciscc la 26 iunie 1945, în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, proclamată de Adunarea Generală la 10 decembrie 1948 şi în numeroase rezoluţii ale Adunării Generale şi ale Consiliului Economic şi Social.

ACTELE INTERNAŢIONALE CU CARACTER DE UNIVERSALITATE REFERITOARE LA DREPTURILE OMULUI
Preocupări privind drepturile fundamentale ale omului

Perioada de după cel de- al doilea război mondial este marcată, printre altele, de apariţia şi dezvoltarea reglementărilor privitoare la promovarea şi garantarea internaţională a dreptului omului, a libertăţilor sale fundamentale.
Respectul pentru drepturile omului este o componentă esenţială şi, totodată, condiţia sine qua non a unei dezvoltări trainice. De aceea problematica drepturilor omului se află în ultimn ani din ce în ce mai mult în atenţia opiniei publice mondiale. Dar ea reprezintă şi principala preocupare a întregului sistem al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Fiind obiectivul esenţial enunţat în Carta O.N.U., semnată la San Franciscc la 26 iunie 1945, în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, proclamată de Adunarea Generală la 10 decembrie 1948 şi în numeroase rezoluţii ale Adunării Generale şi ale Consiliului Economic şi Social.
Această problematică prezintă interes aparte şi pentru numeroase organisme cu caracter regional cum ar fi: Consiliul Europei, autor al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (1950); Organizaţia Untăţii Africane, autoare a Cartei Africane a Dreptunlor Ornului şi Popoarelor (1981); Organizaţia Statelor Americane, autoare a Convenţiei Interamericane a Drepturilor Omului (1969) şi Consiliul Regional al Drepturilor Omului, ale Individului şi ale Popoarelor Asiei şi Pacificului.
Actul decisiv în domeniul practicii privind problematica respectării drepturilor omului şi libertăţilor sale fundamentale a avut-o Proiectul Cartei Naţiunilor Unite, elaborat în cadrul conferinţelor din perioada 28 august-7 octombrie 1944, cu participarea experţilor din S.U A, Marea Bntanie,U.R.S.S,China. In cadrul Conferinţei de la San Francisco delegaţii americani, sovietici, englezi şi chinezi au căzut de acord să înfiinţeze o Comisie a drepturilor omlui. Această comisie s-a constituit la 16 februarie 1948. S-a stabilit, în pnncipiu, ca la activitatea comisiei să participe atât instituţiile specializate cât şi organizaţii neguvernamentale.
În preambulul statutului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Stiinţă şi Cultură (U.N.E.S.C.O.) este precizat că scopul organizaţiei este acela de a contribui la strângerea colaborârii între naţiuni prin educaţie, ştiinţă şi cultură, de a asigura respectul universal al justiţiei legii drepturile omului şi libertăţile fundamentale pentru toate popoarele.

Carta Organizatiei Naţiunilor Unite

Carta O.N.U. cuprinde numai referiri generale şi de principiu cu privire la drepturile omului. Ea nu precizează care sunt aceste drepturi şi nici nu prevede un mecanism internaţional de garantare a lor. în Preambulul Cartei se afirmâ "credinţa în drepturile fundamentale ale omului, în demnitatea şi valoarea persoanei umane, în egalitatea în drepturi a bârbaţilor şi femeilor, precum şi naţiunilor mari şi mici". Carta precizează că unul din scopurile O.N.U. este încurajarea şi promovarea respectului faţă de drepturile omului şi libertăţile fundamentale pentru toţi oamenii, fără deosebire de sex, limbă sau religie" (art.l, pct.c). Carta mai precizează că unul dintre obiectivele fundamentale ale regimului de tutelă este "de a încuraja respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pentru toţi, farâ deosebire de rasă, sex, limbă sau religie şi de a dezvolta conştiinţa independenţei popoarelor lumii" (art.76, pct.c)
În Cartă se precizează că Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite estre organul principal cu competenţă în domeniul drepturilor omului. Acesta are capacitatea de a iniţia studii şi a face recomandări cu scopul promovării cooperării internaţionale în vederea, facilitârii pentru toţi, fară deosebire de rasă, sex, limbă sau religie, să se bucure de drepturile şi libertăţile fundamentale (art.13 pct.l, alin.b). Un alt organ principal competent este Consiliul Economic şi Social al 0.N.U. Se precizează în Cartă că el face "recomandân în " scopul de a promova respectarea efectivă a drepturilor omului şi a libertăţilor fandamentale pentru toţi" (art.62,pct.2). În continuare se menţionează că acesta poate pregăti proiecte de convenţii intemaţionale cu privire la drepturile omului, pe care le supune aprobării Adunării Generale, sau poate convoca conferinţe intemationale cu privire la drepturile omului (art.62 pct.3 şi 4 ).
Având competenţa de a înfiinţa comisii, în acest sens, Consiliul Economic şi Social a creat "Comisia pentru dreptunle omului", în anul 1946 şi "Comisia pentru condiţia femeii” (1946).
Tratatele de pace încheiate la sfârşitul celui de- al doilea război mondial
Tratatele de pace încheiate la sfârşitul celui de-al doilea război mondial cuprind numai prevederi de principiu referitoare la drepturile omului. în Europa au fost încheiate tratate de pace cu Bulgaria, Finlanda, Ungaria şi România (intrate în vigoare în anul 1947); cu Austria a fost semnat tratatul de pace în 1955.
În tratatul de pace semnat cu ţara noastrâ se prevede:
"România va lua toate măsurile pentru a asigura tuturor persoanelor aflate sub junsdicţia sa, fară deosebire de rasă, sex, limbă sau religie, executarea dreptunlor omului şi a libertăţilor fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare, libertatea presei şi de publicare, libertatea cultului, libertatea de opinie politică şi de întrunire politică" (art.3
pct.l).
Tratatul de pace încheiat în 1951 cu Japonia, prevede că această ţară se va strădui să atingă obiectivele Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.
Tratatele de pace menţionate mai sus stipuleaza obligaţii de
principiu privind respectarea drepturilor omului, făra nici o discriminare. Ele însă nu precizează vreo procedură pentru garantarea lor.

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului

La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat "Declaraţia Universală a Drepturilor Omului "a cărei preambul conţine cel mai înălţâtor apel la moralitate politică, adresat întregii umanitâţi: "Considerând că recunoaşterea demnităţii inerente tuturor membrilor familiei umane şi a drepturilor lor egale şi inalienabile constituie fundamentul libertăţii şi păcii în lume, considerând că ignorarea şi dispreţuirea dreptunlor omului au dus la acte de barbarie care revoltă conştiinţa omenirii şi că faurirea unei lumi în care fiinţele umane se vor bucura de libertatea cuvântului şi a convingerilor şi vor fi eliberate de teamă şi mizerie, a fost proclamată drept cea mai înaltă aspiraţie a omului, considerând că este esenţial ca drepturile omului să fie protejate de un sistem de drept pentru ca omul să nu fie constrâns, ca mijloc suprem, la revoltă împotriva tiraniei şi a asupririi" (Preambul parag. 1,2,3.).
În încheierea preambulului se arată că "Adunarea Generală, proclamă prezenta Declaraţie universală a drepturilor omului ca ideal comun către care trebuie să tindă toate popoarele şi toate naţiunile pentru ca toate persoanele şi toate organele societăţii, având în vedere permanent această declaraţie, să se strădiuiască, prin învăţătură şi educaţie, să dezvolte respectul pentru aceste drepturi şi libertăţi şi să asigure, prin măsuri progresive de ordin naţional şi intemaţional, recunoaşterea şi aplicarea lor universală şi efectivă atât în cadrul statelor membre înseşi cât şi în teritoriile aflate sub jurisdicţia lor".
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este documentul politic cel mai dezvoltat, mai substanţial şi mai complet, în raport cu declaraţiile de drepturi şi cu prevederile constituţionale care au precedat-o, ea reflectă o concepţie globală a drepturilor şi libertăţilor
Declaraţia reprezintă rezultatul acţiunii concentrate a forţelor progresiste din întreaga lume pentru triumful ideii respectului demnităţii umane, pentru recunoaşterea şi garantarea drepturilor fundamentale ale omului în condiţiile lumii contemporane.
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului cuprinde drepturile şi libertâţile fundamentale pe care le poate pretinde orice cetăţean din lume. Declaraţia enunţă drepturile politice ale omului (art. 3-21) şi drepturile ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.