Drepturile omului

Trimis la data: 2014-03-04 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 42 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 62kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cea mai semnificativa realizare a Consiliului este Conventia europeana a drepturilor omului, care a fost adoptata in 1950 si a intrat in vigoare in 1953. Ea stabileste o lista de drepturi si libertati pe care statele sunt obligate sa le garanteze oricarei persoane din jurisdictia lor (intre altele, dreptul la viata, la protectie impotriva torturii si a tratamentului inuman, la libertate si securitate, la o judecata corecta, la respect pentru viata particulara si de familie si pentru corespondenta, la libertatea de exprimare, inclusiv libertatea presei, de gandire, constiinta si religie). Protocoalele au adaugat alte drepturi celor stabilite in Conventie, precum abolirea pedepsei cu moartea (Protocolul nr. 6).

Carta sociala europeana stabileste drepturile si libertatile si procedurile de supraveghere, garantand respectarea lor de statele parti. Toti europenii se bucura de aceste drepturi conform Cartei, ele afectand fiecare aspect al vietii cotidiene, inclusiv locuinta, sanatatea, educatia, locul de munca, protectia juridica si sociala, circulatia persoanelor si nediscriminarea.
Comitetul european al drepturilor sociale

Comitetul european al drepturilor sociale (CEDS) verifica daca statele membre si-au onorat angajamentele conform Cartei. Statele parti raporteaza anual in privinta implementarii Cartei in drept si in practica. CEDS examineaza rapoartele, hotaraste daca aceste proceduri sunt conforme cu Carta si publica anual concluziile sale. Daca un stat nu intreprinde nici o masura ca urmare a deciziei CEDS, Comitetul Ministrilor adreseaza o recomandare statului pentru a-si modifica legile sau practicile.

Procedura reclamatiilor colective
Reclamatiile privind incalcarile Cartei pot fi inaintate de catre sindicate, organizatii ale patronilor si anumite ONG-uri Comitetului european al drepturilor sociale conform unui protocol care a intrat in vigoare in 1998. CEDS examineaza reclamatia si o declara admisibila daca ea indeplineste cerintele formale. Apoi decide asupra cazului pe baza probelor si raporteaza constatarile sale partilor interesate si Comitetului Ministrilor care in cele din urma adopta o rezolutie.

Curtea europeana a drepturilor omului
Conventia stabileste un mecanism international de control, Curtea europeana a drepturilor omului, unde statele si persoanele particulare, indiferent de nationalitate, pot prezenta institutiilor judiciare din Strasbourg stabilite de Conventie, pretinsele incalcari de catre statele contractante ale drepturilor garantate in Conventie. Jurisdictia sa este obligatorie pentru toate statele contractante. Ea functioneaza permanent si se ocupa de toate etapele preliminare ale unui caz, precum si de pronuntarea hotararii pe baza probelor.

Curtea este formata dintr-un numar de judecatori egal cu numarul statelor contractante la Conventie. Desi candidatii sunt initial propusi de fiecare guvern, judecatorii se bucura de totala independenta in indeplinirea indatoririlor lor si nu reprezinta statele care i-au propus. Actualul presedinte al Curtii este Luzius Wildhaber (Elvetia). Comitetului Ministrilor ii revine sarcina de a monitoriza executarea hotararilor Curtii in care s-a descoperit o violare a drepturilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.