Drepturile personale nepatrimoniale

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins
Introducere
1. Notiunea de drept personal nepatrimonial.
2. Reglementarea drepturilor personale nepatrimoniale in conformitate cu normele codului civil al Republicii Moldova
3. Apararea drepturilor personale nepatrimoniale
Concluzii
Bibliografie

Introducere
Dreptul civil din timpuri stravechi si conform insasi structurii sale a fost drept al personalitatii umane, sfera a libertatii si autodeterminarii ei. In cadrul lui pentru prima oara a aparut ideea despre om ca despre subiect al dreptului, adica ideea despre individ ca despre ceva independent din punct de vedere juridic si independent chiar fata de stat si autoritatile lui".
Este progresiv faptul ca in Republica Moldova au aparut si s-au dezvoltat noi relatii civile bazate pe aparitia noilor forme juridice de organizare a activitatii de intreprinzator, demonopolizare a economiei, precum si pe aparitia in circuitul civil a terenurilor. Ca rezultat al aparitiei noilor relatii patrimoniale s-au dezvoltat si raporturile personale nepatrimoniale, care si-au gasit o reglementare expresa in Constitutia Republicii Moldova, adoptata la 29 iulie 1994. Existenta lor si masura in care sunt garantate si respectate drepturile omului intr-o societate sunt criterii concludente pentru determinarea rolului omului in societatea respectiva si, in consecinta, a nivelului de dezvoltare a acesteia.
Ansamblul relatiilor sociale ce formeaza obiectul dreptului civil este constituit din doua categorii mari: raporturile patrimoniale si raporturile personale nepatrimoniale. Obiectul prezentului studiu este realizarea drepturilor personale nepatrimoniale reglementate de Codul civil al Republicii Moldova.
De mentionat ca dreptul civil nu reglementeaza toate raporturile nepatrimoniale din societate. Si alte domenii de drept au obiectul format din raporturi nepatrimoniale, precum sunt dreptul familiei, dreptul muncii, dreptul penal, dreptul international privat, dreptul constitutional etc. Pornind de la aceasta circumstanta, este necesar a determina raporturile nepatrimoniale care constituie continutul obiectului dreptului civil. Aceasta determinare se realizeaza pe doua cai:
a) prin autodelimitarea obiectului de catre normele fiecarui domeniu de drept, care consta in precizarea de catre legiuitor in ipoteza normei juridice a raportului la care se aplica ipoteza respectiva;
b) prin delimitarea domeniilor de drept dupa criteriul obiectului de reglementare de catre doctrinari si practicieni

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.