Drepturile reale principale

Trimis la data: 2014-11-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Elena_N Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Drepturile reale se clasifica in drepturi reale principale si drepturi reale accesorii.
Drepturile reale principale prevazute de Codul civil sunt: dreptul de proprietate care poate fi publica sau privata, dreptul de uz, dreptul de uzufruct, dreptul de abitatie, dreptul de servitute si dreptul de superficie. Mentionam ca dreptul de proprietate publica apartine statului si unitatilor administrativ-teritoriale iar dreptul de proprietate privata apartine oricarui subiect de drept.
Drepturile reale accesorii reglementate de Codul civil sau de alte acte normative sunt: dreptul de gaj sau de amanet, dreptul de ipoteca si privilegiile.

Ambele sunt drepturi patrimoniale. Dar ele se deosebesc in primul rand prin structura lor: in dreptul real o singura persoana in fata lucrului; in dreptul de creanta, doua persoane. Cele doua drepturi au o natura foarte diferita: de exemplu, uzufructuarul are dreptul de folosinta pe cand locatarul are dreptul pe care inchiriatorul i l-a dat de folosinta; unul are un drept real, celalalt un drept de creanta.
Alte deosebiri:- privind subiectele si obligatiile subiectului pasiv; in principiu, drepturile reale sunt absolute, pe cand drepturile de creanta sunt relative;- drepturile reale prezinta doua importante prerogative si anume: dreptul de urmarire si dreptul de preferinta.

Ass. 6. Dreptul de proprietate publica
1. Definitie. Reglementare - Dreptul de proprietate publica este acel drept de proprietate in care atributele acestuia se exercita de catre stat si unitatile administrativ-teritoriale si care poarta asupra bunurilor din domeniul public el fiind inalienabil, imprescriptibil si insesizabil. 2. Subiectii (titularii) dreptului de proprietate publica. - Potrivit dispozitiilor legale in vigoare titularii dreptului de proprietate publica sunt :- statul cu privire la bunurile din domeniul public de interes national ;

- unitatile administrativ-teritoriale (comuna, orasul, municipiul si judetul) asupra bunurilor din domeniul public de interes local.
3. Obiectul dreptului de proprietate publica. - Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in art. 3 dispune ca: domeniul public este alcatuit din bunurile prevazute de art. 135 alin. 4 din Constitutie, din cele stabilite prin anexa care face parte integranta din prezenta lege si din orice bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor sunt de uz sau de interes public si sunt dobandite de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale prin modurile prevazute de lege.

4. Caracterele dreptului de proprietate publica sunt in numar de trei: el este inalienabil, imprescriptibil si insesizabil.
5. Modalitatile de exercitare a dreptului de proprietate publica sunt de competenta organelor centrale ale puterii executive pentru bunurile din domeniul public de interes national si autoritatile publice locale pentru bunurile din domeniul public de interes local. In concret aceste modalitati sunt dreptul de administrare, concesionarea, inchirierea si dreptul de folosinta asupra unor bunuri imobile.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.