Droguri

Trimis la data: 2003-04-06
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.58 / 10
Downloads: 45601
Autor: Andrei Nourescu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2215
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Droguri
Drogul e o substanţă sau un amestec de substanţe naturale sau sintetice, având acţiune psihotropă (asemeni unui sedativ sau stimulent) asupra sistemului nervos central, intensificând unele procese (apar halucinaţii auditive sau vizuale) şi eliminându-le pe altele (durerea fizică, moralitatea). De-a lungul timpului, prin intermediul drogurilor, omul a încercat să trateze răul, să fugă de preocupaţii, de tristeţe, să se rupă de cotidian, să aibă o percepţie mistică şi să aibă experienţa sacrului, experienţă creata de el însuşi cu ajutorul drogului.
Referat despre Droguri
Din cele mai vechi timpuri oamenii au selectat plante, produse minerale care sa aiba fie o actiune placuta, euforizanta, fie sa înlature durerea, fie sa-l sustraga pe individ de la realitate, fie erau utilizate în cadrul unor ceremonii sau ritualuri, fie, în sfârsit, utilizate în scopuri terapeutice. Cert este ca toate drogurile au la început un efect pozitiv "benefic" ("necesar" în situatia data) pentru individ, placut, de stimulare a placerii, curiozitatii, voluptatii, de îndepartare a durerii, insomniei, fricii, foamei, oboselii, epuizarii.

Majoritatea drogurilor sunt de origine vegetala si sunt cunoscute din antichitate : opium (extras din mac - Papaver somniferum), hasis, marijuana (din Canabis indica), mescalina, psilocibina etc. Pornind de la extrase din aceste plante, prin semisinteza sau direct prin sinteza s-a ajuns la produsi noi, mult mai activi, care la început au avut un efect benefic în anestezie si dezvoltarea rapida a chirurgiei. Unele droguri deosebit de active au fost de la bun început sintetizate în laborator (cum ar fi LSD-ul)

Multe din substantele considerate droguri sunt medicamente care sunt distribuite cu destula rezerva, fiind necesare retete, dar în general sunt destul de accesibile ; dependenta de acestea se întâlneste mai ales la intelectuali (farmacofilie). Consumul regulat de droguri si intoxicatia cronica voluntara cu acestea, determina farmacodependenta (toxicomanie).

Pentru a caracteriza toxicomania, prezentam mai jos câteva referiri la reactiile fata de substantele toxice :

* reactiile adverse sunt efecte nocive, nedorite, care apar dupa administrarea de substante în doze normale în scop terapeutic ; tot aici sunt incluse si reactiile alergice
* intoleranta consta în aceea ca simptomele apar dupa prima administrare a medicamentului
* reactiile toxice sunt acele tulburari care se datoresc efectelor directe ale administrarii unui toxic
* reactiile de rezistenta se caracterizeaza prin scaderea efectelor dupa administrari repetate. Dintre acestea cele mai importante sunt :
* toleranta - caracterizata prin obtinerea de efecte tot mai mici dupa administrari repetate de toxic ; oprirea administrarii toxicului duce la sindromul de abstinenta
* dependenta - urmeaza tolerantei si consta într-o stare de intoxicatie cronica caracterizata de necesitatea constrângatoare de folosire a toxicului. Exista patru trasaturi ce contureaza dependenta:
* dependenta psihica
* toleranta
* dependenta fizica, necesitatea de a continua folosirea toxicului pentru a evita tulburarile grave uneori care urmeaza întreruperii administrarii (sindromul de abstinenta)
* psihotoxicitatea

Majoritatea covârsitoare a toxicelor ce determina dependenta sunt psihotrope, respectiv au o actiune asupra sistemului nervos central (în faza initiala o senzatie foarte placuta)

Drogarea este definita ca o stare de intoxicatie periodica sau cronica, daunatoare individului si societatii, generata de consumarea repetata a unui drog natural sau sintetic si care se caracterizeaza prin :
* o dorinta invincibila sau o necesitate obligatorie de drogare si de procurare a drogului prin orice mijloace.
* o tendinta de a mari dozele
* o dependenta de ordin psihic si uneori fizic fata de efectele drogului cu aparitia sindromului de abstinenta la suprimarea drogului.

Sindromul de abstinenta se manifesta dupa oprirea administrarii drogului la câteva ore si este o expresie a dependentei fizice, prin simptome si semne care pot fi chiar periculoase pentru viata pacientului. Multe dintre ele sunt inverse fata de reactia la drogul respectiv si este mai grav pentru toxicele cu efect intens si de scurta durata cum este heroina. Sindromul de abstinenta poate duce la moarte.

Încercam sa trecem în revista pe scurt principalele grupe de droguri :
A. Euforicele - dupa cum le spune si numele, produc o stare de euforie, beatitudine ; sunt reprezentate în primul rând de opium, derivatii lui si de cocaina.

Opiul si celelalte substante înrudite numite opioide se obtin din capsulele verzi dintr-o varianta de mac. Tot de aici se obtin si morfina, codeina, tebaina si papaverina. În zonele unde consumul de opium este cunoscut de mult timp, el se fumeaza (de la 10 pipe pe zi pâna la 80-100 în cazul unui mare fumator). Datorita faptului ca sub influienta opiului perceptiile sunt exacerbate, inclusiv vederea, locurile în care se fumeaza sunt foarte linistite, fara zgomote si întunecoase. Unele forme prelucrate de opium sunt : elixirum paregoricum, Laudanum, chandoo. Efectele opiului in afara de cele metionate sunt neplacute : voma mai ales la miscare, ameteala, durere de cap ; acestea sunt însa repede depasite si mascate de cele de euforie, activitate cerebrala accelerata, exaltarea imaginatiei, ideatiei ; consumatorul are o stare de liniste, cu vise contemplative.

Consumul repetat, cresterea dozelor, duc la degradare psihica (lipsa de vointa, indiferenta) si fizica (slabire în greutate, privire fixa, paliditate, pierderea totala a poftei de mâncare). Cel mai importat constituent al opiului este morfina (principal alcaloid). Dozele terapeutice provoaca la persoanele sanatoase somnolenta, scaderea performantelor cerebrale, indiferenta, diminuarea miscarilor, uscaciunea gurii, senzatie de caldura. Administrata la bolnavi cu dureri intentse morfina are un efect analgezic (înlatura durerea) intens si electiv. Administrarea la toxicomani se face intravenos, intramuscular si se ajunge la aceleasi trairi ca si la opiomani. Dupa scurt timp apare si toxicomania, dar individul e constient de dependenta sa, încearca sa scape, dar de cele mai multe ori nu reuseste.

Un alt preparat renumit al opiului este heroina, care cauzeaza o dependenta foarte rapida. Actiunea ei euforica e mai scurta decâ a morfinei. Cocaina este un alcaloid obtinut din frunzele de Erytroxylon coca, un arbust originar din Peru. Folosita ca si drog, cocaina este prizata pe nas, datorita proprietatii ei de a trece usor de bariera mucoaselor si datorita bogatei vascularizatii la acest nivel ; datorita acestei vascularizatii se produc leziuni ale septului nazal care pot ajunge pâna la necroza si perforatie. În prezent, din cocaina s-a produs un derivat, "kack", caruia I se atribuie un efect si mai puternic.

Prizarea de cocaina determina o stare de euforie, de bine, cu disparitia senzatiei de foame si oboseala (cultura de coca a fost stimulata de conquistadorii spanioli pentru ca permitea indigenilor sa munceasca pâna la epuizare fara hrana) ; se adauga o senzatie de vioiciune, de vigoare, îndrazneala, cu senzatia de usurinta în gândire. În acest timp individul prezinta o stare de hiperactivitate si hiperexcitabilitate genitala. În faza de toxicomanie apare delirul, halucinatiile, tulburarile motorii. În final se ajunge la decadere fizica si morala, dupa 5-10 ani de folosire a drogului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.