Droguri

Trimis la data: 2005-12-19 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 9368
Autor: Olah Iulia Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Droguri"
Substante psihotrope si substante stupefiante. Acestea modifica perceptia si activitatea mentala. Ele cuprind depresoarele, halucinogenele, analgezicele, hipnoticele si stimulentele. Depresoarele micsoreaza activitatea sistemului nervos central, încetinind functiile vitale si reflexele. Depresoarele calmeaza si, totodata, relaxeaza.
"Droguri"

"Droguri"

În doze bine determinate, ele sunt utilizate în medicina, mai ales ca sedative si pentru a induce somnul. Barbituricele si compusii asemanatori acestora, ca si tranchilizantele minore, sunt depresoare ale sistemului nervos central. Analgezicele opioide actioneaza, de asemenea, ca depresoare ale sistemului nervos central.

"Droguri"
Halucinogenele actioneaza asupra sistemului nervos central si conduc la aparitia iluziilor senzoriale sau a halucinatiilor. Cunoscute si sub denumirea de "droguri psihedelice", în rândul halucinogenelor se înscriu, mai ales, dietilamida acidului lisergic (LSD), fencyclidina, psilocybina si unele amfetamine substituite la nucleul benzenic. (Ecstasy, Adam).

"Droguri"
Analgezicele influenteaza reactia la durere, diminuând sau înlaturând tulburarile psihice care o însotesc (anxietatea, tensiunea psihica, indispozitia).

"Droguri"
Hipnoticele sunt substante depresoare ale sistemului nervos central, care induc somnul. Barbituricele, metaqualona si cloralhidratul sunt câteva exemple de hipnotice. Numeroase droguri pot fi, concomitent, sedative si hipnotice.

"Droguri"
Stimulentele stimuleaza sistemul nervos central si intensifica activitatea creierului si a unor centri nervosi din maduva spinarii. Anumite stimulente au pe plan international o utilizare terapeutica legala, cum ar fi de exemplu anorexigenele (reduc pofta de mâncare) si unele medicamente pentru tratarea depresiunilor psihice. Amfetaminele si cocaina sunt droguri caracteristice care stimuleaza sistemul nervos central.

"Droguri"
Termeni farmaceutici

Comprimatele sunt preparate farmaceutice solide, care contin doze unitare din una sau mai multe substante active. Ele se obtin prin comprimare unui volum constant de substante active asociate sau nu cu substante auxiliare, sunt destinate administrarii pe cale orala.
Capsulele sunt preparate farmaceutice formate din învelisuri care contin doze unitare de substante active, asociate sau nu cu substante auxiliare destinate administrarii orale.

Ele pot fi si gelatinoase. Extractele sunt preparate farmaceutice fluide, moi sau uscate, obtinute prin extractia produselor vegetale cu diferiti solventi, urmata de evaporarea partiala sau totala a solventilor.

Siropurile sunt preparate farmaceutice lichide, cu un continut ridicat de zahar, de consistenta vâscoasa, destinata administrarii interne.
Denumirea internationala (Ex.)

Metadona - denumirea chimica: dimetilamino-6 difenil-4,4 heptanona-3 Sinonime: Dolophine, Depriodol, Phiseptone, Sintalgon
Fenobarbital - denumire chimica: acid etil-5 fenilbarbituric. Sinonime: Donnatal, Belladenal, Kiresed, Quadrinal
Diazepam - denumire chimica: cloro-7 dihidro-1,3 metil-1 fenil-5 2H-benzodiazepina-1,4 one-2. Sinonime: Valium, T-Quil, Tranquil.

Toleranta:

Acest termen desemneaza starea la care ajunge consumatorul la un anumit moment, când corpul sau îsi pierde sensibilitatea la un drog sau la o grupa de droguri, în sensul ca reactia sa descreste odata cu absorbtia repetata a drogului. Cu alte cuvinte, pentru a obtine un efect de aceeasi intensitate, consumatorul trebuie sa mareasca doza drogului respectiv.

Dupa o "pauza" de administrare a drogului, toleranta corpului incepe sa scada (revine la normal), aici se intalnesc cele mai multe cazuri de supradoza, datorit faptului ca, de multe ori, se administreaza aceasi cantitate de drog cu care corpul era obisnuit inainte de inrerupere (cand tolereanta a scazut) .

Toleranta încrucisata.

Atunci când doua sau mai multe droguri utilizeaza acelasi sistem enzimatic, corpul nu poate face distinctie între ele. Se produce atunci o toleranta, chiar daca drogurile par diferite. Aceasta este toleranta încrucisata. Astfel, se poate spune ca heroina si codeina provoaca toleranta încrucisata.

Dependenta:

Acest termen desemneaza starea de adaptare la un drog, care urmeaza în general, dezvoltarii tolerantei. Dependenta antreneaza o serie de simptome caracteristice sevrajului, atunci când înceteaza administrarea drogului. Dependenta este starea psihica si uneori fizica indusa de consumul de produsi toxici, caracterizata prin reactii comportamentale si de alt gen printr-o nevoie de a consuma produsul în mod continuu sau periodic pentru a obtine efectele psihice dorite si uneori pentru a evita boala provocata de absenta sa.

Dependenta fizica este reactia organismului uman la drog. Substantele chimice din drog se integreaza în organism, chiar daca sunt toxice, iar atunci când corpul nu la mai primeste, intra în alerta violenta, exprimata prin stare generala alterata, greturi, voma, diaree, transpiratie, tahicardie (puls accelerat), dureri, spasme, tremuraturi.

Dependenta fizica se mai face simtita o vreme chiar si dupa abstinenta si încetarea simptomelor de sevraj, ceea ce poate favoriza revenirea la viciu. Orice încercare de abstinenta fata de drogul respectiv trebuie sa se faca dupa sfatul medicului si sub supravegherea sa.
Dependenta psihica se manifesta printr-o nevoie irezistibila de a folosi acest mijloc, care este drogul, pentru a influenta, a schimba sau a controla dispozitia sufleteasca, sentimentele sau chiar constiinta de sine.

Sevrajul
Acest termen se refera la simptomele fizice si psihice care apar atunci când un individ este privat de un drog de care el a devenit dependent.

Abuz de droguri
Expresia desemneaza auto-administrarea repetata de droguri, în scopuri medicale.

Euforia
Este senzatia de buna dispozitie obtinuta artificial, euforia este o stare în care individul nu simte nici o anxietate si scapa de influentele exterioare.

Halucinatiile
Sunt perceptii provocate de halucinogene, care nu corespund realitatii obiective. Individul care are halucinatii "vede imagini" si "aude sunete" care nu exista în realitate.

Clasificarea drogurilor

Dupa efectul produs asupra sistemului nervos central:
- Produse depresoare (opiul, morfina, heroina, barbituricele, benzodiazepinele, tranchilizantele, hipnoticele, metaqualona, etc.)
- Produse stimulente (cocaina, crack-ul, khat-ul, amfetaminele, anorexigenele, etc.)
- Produse perturbatoare sau halucinogene (cannabis-ul, LSD-ul, fencyclidina, mescalina, psilocybina, etc)

Dupa originea produsului:
- Produse naturale
- Produse de semi-sinteza
- Produse de sinteza

Dupa regimul juridic al substantelor:
- Substante a caror fabricare si administrare sunt supuse controlului (morfina, barbituricele, etc)
- Substante total interzise (LSD, heroina, crack)

Dupa dependenta generata:
- Droguri care creeaza dependenta fizica
- Droguri care creeaza dependenta psihica
- Droguri care creeaza dependenta mixta

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.