Droguri, inhalanti si solventi

Trimis la data: 2013-11-13
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O categorie aparte in randul substantelor cu efect stupefiant sunt inhalantii (substante care actioneaza direct asupra creierului si care in general au in compozitia lor produse volatile). Consum. Printre produsele folosite cel mai frecvent pe post de inhalanti se numara: acetona, diluantul de vopsea, substantele adezive (lipiciuri), gazul (lichid) pentru brichete, spray-urile cu vopsea, fixativul de par. In Romania, cel mai popular inhalant este Aurolac - denumire comerciala a unui colorant sintetic, sub forma de praf argintiu.

Referate similare:

Aurolac este o substanta cunoscuta a fi utilizata de multe dintre persoanele fara adapost (copiii strazii, aurolaci): de obicei, se introduce intr-o punga si se trage pe nas prin deschizatura pungii. Solventii se aplica de obicei pe un produs textil (ex.: batista) pe care consumatorul il pune la gura sau la nas si inhaleaza.

Efecte.
In prima faza, inhalantii produc o stare de dezinhibare si somnolenta asemanatoare consumului de alcool. Folositi in cantitati mai mari, aproape toti inhalantii produc o stare de anestezie, de amortire a senzatiilor si chiar de pierdere a cunostintei. Dintre efectele consumului de inhalanti, cele mai frecvente sunt: greata, voma, ameteala, apatie, durere de cap, euforie. Folosirea unor doze ridicate poate duce la delirium. Utilizati pe termen lung, inhalantii duc la pierderi in greutate, la lipsa capacitatii de concentrare a atentiei, lipsa de coordonare, iritabilitate, depresie. Dupa un timp indelungat de folosire, inhalantii creeaza dependenta.

2. Terapii de grup ( psihodrama, joc de rol)
S-a urmarit : cresterea coeziunii de grup, reducerea agresivitatii, ameliorarea starilor subiective de disconfort, reducerea inadpatarii sociale, cresterea adaptarii, diminuarea tensiunilor si conflictelor interne etc.
Ca urmare a desfasurarii acestor activitati, s-au desprins urmatoarele caracteristici ale copiilor strazii :
- existenta regresiei afective, manifestata prin fixare la stadii timpurii de dezvoltare;

- tulburari de concentrare a atentiei cu momente de disparitie a interesului datorita inhalarii de aurolac;
- autopunitie (autoagresiune) - prezinta frecvente taieturi cu lama in urma inhalarii de aurolac, inacceptarea propriei persoane, lipsa simtului autoprotectiei fizice;
- oportunism (incearca sa profite de orice noua situatie care le poate aduce un profit);
- resimt acut lipsa de afectiune (principala cauza ce l-a determinat pe copil sa fuga in strada);

- fiecare copil doreste sa castige atentia, fiind intr-o permanenta competitie cu ceilalti;
- prezenteism (nu este preocupat de viitor);
- prezinta un scazut sentiment al demnitatii (nu se jeneaza sa joace rolul handicapatului fizic sau psihic daca aceasta ai aduce profit);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.