Droguri strica tot

Trimis la data: 2009-12-08 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 1245
Autor: Preda Maria Dimensiune: 1981kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
DE CE SE FOLOSESC DROGURILE...
Imboldul de a-şi depăşi conştiinţa de sine este... o dorinţă a sufletului. Când, pentru indiferent ce motive,barbaţi şi femei (şi copii) nu reuşesc să se depăşească prin veneraţie, muncă şi exerciţii spirituale, ei sînt gata să apeleze la surogatele chimice ale credinţei. Aldous Huxley

DROG. TOXICOMANIA.SUPRADOZĂ. DEPENDENŢĂ. SEVRAJ. CURA DE DEZINTOXICARE
Drogul este o substanţă (solidă, lichidă, gazoasă) care, introdusă în organism, modifică imaginea asupra propriei persoane şi asupra realităţii înconjurătoare.

Toxicomania este intoxicaţia cronică voluntară care duce la pierderea libertăţii de a se abţine de a se abţine de la folosirea drogului. Supradoza înseamnă introducerea în organism a unei cantităţi de substanţă mai mare decât poate suporta acesta şi care poate produce moartea. Dependenţa este nevoia toxicomanului de a-şi administra droguri. Ea este atât fizică cât şi psihică. Sevrajul reprezintă simptomele fizice şi psihice care apar atunci când un individ este privat de drogul de care a devenit dependent, sau la scăderea accentuată a dozelor. Cura de dezintoxicare se realizează sub supraveghere medicală constau în măsurile ce pot fi luate pentru înlăturarea dependenţei fizice şi/sau psihice faţă de droguri.

DROGURI LICITE
Tutunul este originar din Mexic, unde în secolul al VI-lea era folosit în ritualurile religioase. Populaţia fuma tutunul sub formă de pipe sau ţigări. Ei mestecau fragmente dintr-un mic cactus, care avea efecte halucinogene foarte puternice. După descoperirea Americii, tutunul a ajuns în Europa cultivat îndeosebi ca plantă medicinală. Prima fabrică de ţigări a fost înfiinţată în anul 1844 în Franţa, de atunci fumatul răspândindu-se în întreaga lume. Este considerat fumătoare persoana care fumează zilnic cel puţin zece ţigări sau patru pipe.

Alcoolul este o substanţă lichidă obţinută prin fermentarea fructelor, legumelor sau grânelor. Este tipul de drog cel mai folosit la ora actuală. El este folosit încă din mileniul trei î.H. Faraonii îşi făceau din bere provizii pentru lumea viitoare, grecii şi romanii sacralizau vinul şi viţa-de–vie, indienii foloseau alcoolul ca băutură sfântă, în ritualurile religioase. Potrivit OMS este considerat alcoolic cel ce consumă zilnic circa 2l de bere, 0,7 l vin sau 0,2 l ţuică (pentru bărbaţi). Pentru femei, consumul se reduce la jumătate.
Cafeina se găseşte în cafea, ceai, băuturi răcoritoare (cola), ciocolată şi chiar în unele medicamente.

Tranchilizantele (sedativele) sunt calmante recomandate de medici, pentru tratarea diferitelor tulburări mentale. Se găsesc în farmacie dar, teoretic, nu pot fi procurate decât pe bază de reţetă eliberată de medic. Se găsesc sub formă de tablete sau capsule, dar şi sub formă injectabilă. Sunt foarte periculoase atunci când se asociază cu alcoolul.

DROGURI ILICITE - cele mai utilizate -
Amfetaminele (speed, whizz,uppers,amph,billy, sulphate) sunt droguri sintetice, de mare risc, folosite iniţial în tratamentul obezităţii, pentru a inhiba senzaţia de foame. Sunt sub formă de pudră de culoare
albă, gri sau alb-murdar, sau sub formă de tablete. Se inhalează, se
înghit sau se fumează. Amfetaminele dau iniţial o stare de bine, de
energie sporită, crescând încrederea tânărului în forţele proprii.
Simultan ele induc o stare de anxietate şi iritabilitate, consumatorii devenind veşnic puşi pe ceartă. Folosirea pe termen lung creează dependenţă, consumatorul începe să audă voci, are iluzii ciudate, crede că oamenii vorbesc despre el sau
că este urmărit de cineva.

Cocaina (coke, charlie, snow) este un drog de mare risc ce se întâlneşte sub formă de pastă de coca, pudră, crack, basuco şi pitillo. Pudra de cocaină este vândută sub formă de fulgi sau pudră albă, translucidă, cristalină, cu gust amar. Uneori, pentru a fi ascunsă, este amestecată de traficanţi cu alte substanţe, ceea ce sporeşte periculozitatea sa. Cocaina produce stări excitante, indiferenţă la durere şi iluzia de putere fizică şi mentală. Consumul conduce la nelinişte, nerăbdare, panică. La doze mai mari consumatorul poate avea iluzii şi halucinaţii, stare paranoică acută. Tensiunea arterială creşte, pot surveni atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale, adeseori mortale.

Heroina (smack, brown, horse, gear, junk, H, jack, skag) este un drog de mare risc ce se prezintă ca o pulbere de culoare variabilă, de la gălbui la maroniu, cu gust amar şi miros slab de oţet, derivată din morfină (substanţa activă este obţinută din măciuliile unui soi special de mac). Se poate injecta, inhala sau fuma. Injecţiile amplifică efectele şi sunt cele mai periculoase. Heroina produce încetinirea activităţii creierului, lărgeşte vasele sanguine, încetineşte bătăile inimii, scăzând tensiunea arterială, scade contracţia muşchilor care controlează respiraţia, contractă muşchii intestinali încetinind digestia. La început ea poate da un sentiment de căldură şi confort, dar şi efecte secundare neplăcute ca greaţă, vomă, febră, dureri musculare, frisoane, diaree. Dependenţa se instalează rapid, simptomele fiind similare gripei: frisoane, tremurături, spasme musculare. Supradoza conduce la comă şi deces, prin stop cardiac sau respirator. Şansele de a muri cresc dacă heroina se combină cu alcoolul.

LSD (acid, trips, tabs, blotters, microdots, dots). Este obţinut dintr-o ciupercă parazită a secarei (cornul secarei). LSD se găseşte sub formă de pătrăţele de hârtie (sugativă) deseori cu poze sau cu puncte de mărimea unui vârf de mină de creion. Se consumă pe cale orală.
Efectele drogului se resimt după o oră de la consum şi durează circa 12 ore, în funcţie de doza luată. Ele cuprind distorsionări ale vederii şi auzului iar uneori o stare de plutire, de detaşare de corp. Consumatorul devine neliniştit şi chiar cuprins de panică. Oricine conduce un automobil după o experienţă cu LSD este un real pericol atât pentru sine, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Consecinţele negative apar fără avertisment, crizele de personalitate devenind intense şi confuze, putând duce chiar la suicid.

ECSTASY se prezintă sub formă de capsule sau tablete diferit colorate şi uneori sub formă de pulbere sau lichid. Pastilele au imprimate diferite figuri: delfini, tauri, câini – conform intensitatii şi senzaţiei produse.
Se consumă pe cale orală.
Efecte:
Psihice – aşa-numita “călătorie” (trip -engl) sau transa şi depinde de dispoziţia, anturajul şi locul unde se află consumatorul. Acesta poate trăi senzaţii/percepţii foarte plăcute, extraordinare, ajungând la beatitudine şi extaz, sau pot apărea trăiri neplăcute, viziuni înfricoşătoare; urmarea fiind o stare de teamă, anxietate şi depresie.
Fizice – hipertermie, tahicardie, tremurături, greţuri.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.