Drogurile

Trimis la data: 2004-03-22
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.52 / 10
Downloads: 3935
Autor: Georgeta arenescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 237
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Drogurile contaminează ,corup, distrug indivizi şi societăţi , curmă vieţi, dar pot să destabilizeze şi state , măcinându-le şi dezechilibrându-le mecanismele politice.
Veniturile anuale obţinute de traficanţii de droguri reprezintă 10 %din totalul comerţului internaţional de mărfuri. În 1990 volumul global al traficului de droguri a însumat 750 de miliarde $.

În anul 1990 , cancelarul Germaniei Helmut Kohl afirma, bazat pe statistici, privind evoluţia consumului de droguri în propria ţară ,că aproximativ 1.000 de toxicomani mor anual şi că 70.000 de persoane recurg la droguri dure. Că în 1990 consumul de stupefiante ,sub diferite forme a provocat o creştere a mortalităţii cu peste 300%în comparaţie cu 1989. Se pare însă că cifra era cu mult mai mare.

DROG- înseamnă materie primă de origine vegetală ,animală sau minerală, care se foloseşte la prepararea anumitor medicamente . Drogarea are repercusiuni negative asupra organismului şi înseamnă administrarea exagerată de medicamente.

Drogurile sunt substanţe nocive şi periculoase pe care toxicomanii le administrează pentru a-şi provoca stări halucinante şi euforice . Drogurile induc consumatorului dependenţă .Aceasta este starea psihologică şi fizică exprimată prin dorinţa nestăpânită de a folosi drogul în scopul experimentării unor noi stări psihologice sau fizice .Dependenţa apare sub mai multe forme şi anume :toleranţă ,obişnuinţă ,dependenţa propriu-zisă.

Toleranţa este forma de dependenţă fizică ce apare când organismul se obişnuieşte cu drogul , necesitând cantităţi crescânde pentru a obţine aceleaşi efecte . Această stare se înrăutăţeşte când anumite droguri sunt folosite în doze mari şi pe perioade lungi de săptămâni şi luni , căci impune folosirea lor tot mai frecventă. Când folosirea drogului se întrerupe ,apar reacţii specifice:ameţeală, dureri de cap , nelinişte , transpiraţie şi somn agitat . Severitatea acestor simptome variază în funcţie de drogul folosit.

Capacitatea drogurilor de a produce dependenţă se studiază prin experimente pe animale de laborator. Drogurile administrate repetat au un înalt potenţial spre abuz. Acestea sunt opiul, alcoolul, cocaina şi barbituricele. Marijuana şi halucinogele produc dependenţă la oameni chiar dacă acest efect nu apare totdeauna la animala de laborator. Efectele drogurilor sunt psihotrope, halucinogene, psihodisleptice, psiholeptice, psihoanaleptice.

Cele psihodisleptice sunt cele mai periculoase, pentru că dereglând activitatea mentală, determină comportamente patologice. Drogurile psiholeptice deprimă tonusul psihic şi emoţional, scad activitatea mentală, provocând stări de apatie. Drogurile psihoanaleptice, din contră, stimulează activitatea psihică, intelectuală şi emoţional.

Combaterea drogurilor, indiferent de natura lor, constituie o preocupare importantă a fiecărui stat cât şi pentru comunitatea mondial, în întregul ei. S-au creat în acest sens Divizia de Stupefiante din cadrul Secretariatului ONU ( cu sediul la Viena ) , Interpolul, ca instituţie poliţie-nească interstatala şi Departamentele de luptă anti-drog din ministerele de interne ale multor ţări ,printre care şi România.

Alcoolul este probabil cel mai comun drog. Este folosit în aproape toate colţurile lumii. Acesta se formează atunci când drojdia ( particule mici de mucegai ) fermentează zaharuri în mod natural, în fructe ca strugurii şi în se-minţe, cum ar fi cele de orz. Vinul, berea, cidrul şi tăriile, cum ar fi whiskey-ul Ginul şi romul,conţin toate alcool .

Acest drog acţionează asupra creierului în două moduri. Este un anestezic ce armonizează senzaţii şi sentimente. Este de asemenea un depresiv, ce încetineşte acţiuni şi reacţii .Alcoolul îl poate face pe cel care-l bea să se simtă mai fericit, mai spiritual şi mai încrezător . Cu toate acestea ,ca şi în cazul multor droguri, doar cel care îl consumă se simte astfel. Ceilalţi , însă, văd lucrurile aşa cum sunt.

Majoritatea oamenilor pot să-şi controleze consumul de alcool. Aceştia sunt „băutori sociali”, iar alcoolul se găseşte în magazine, baruri şi restaurante. Însă abuzul de alcool este o problemă gravă în multe ţări , fiind strâns legată de accidente rutiere , crime, sinucideri, violenţă şi abuz sexual.

Puterea alcoolului, ca viciu, este evidentă atunci când o persoană dependentă de acesta încetează să-l mai consume . Această persoană poate suferi de anumite simptome ale renunţării la alcool ,de pildă delirium tremens.

Acestea cuprind transpiraţia , tremuratul ,greaţa şi halucinaţiile .
Nicotina din tutun este un drog consumat pe scara largă în societate . Fumatul frunzelor uscate ale plantei de tutun este foarte nociv din punct de vedere fizic. Fumatul poate provoca unele forme de cancer, cum ar fi cel la plămâni şi gât , poate ,de asemenea ,cauza unele boli ale inimii şi ale vaselor sangvine , probleme ale plămânilor, ca bronşita,precum şi tulburări la copiii nenăscuţi ai unei femei fumătoare .

Aceste boli sunt provocate în special de alte ingrediente din fumul de tabac, cum ar fi vaporii de tar şi monoxidul de carbon. Persoanele care inspiră fumul de ţigară în mod regulat –fumătorii pasivi-se află şi ele în pericol.

Nicotina însăşi poate contribui la stimularea unei persoane, făcând-o să se simtă mai alertă şi mai plină de viaţă. Fumătorii se obişnuiesc rapid cu fumatul şi trebuie să fumeze mai mult pentru a obţine acelaşi efect.

Întreruperea obiceiului
Există câteva metode de întrerupere a consumului sau a dependenţei de droguri. Acestea cuprind :

-administrarea unor medicamente speciale, sub supraveghere medicală ;
-tratamente de psihoterapie sau forme similare de tratament ;
-aderarea la grupuri formate din foşti consumatori ;
-reabilitare într-un centru de dezintoxicare ;
-detaşarea de situaţia sau grupul social unde a început consumul de droguri ;
-şi combinaţii ale acestora .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.