Drogurile in societate

Trimis la data: 2007-03-14
Materia: Medicina
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 17
Autor: Trifan_je
Dimensiune: 11kb
Voturi: 130
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In fiecare zi, pe tot cuprinsul globului pamantesc, milioane de oameni folosesc droguri. In mod surprinzator, de cele mai multe ori, folosim droguri atunci cand consumam ceai sau cafea, sau in cazul multor adulti, un pahar cu vin ce ne relaxeaza.


Ca si alte droguri, cafeina din ceai, cafea sau din alte bauturi racoritoare cum ar fi Coca-Cola, sau alcoolul din vin sib ere sunt substante care modifica functionarea normal a organismului. Folosite cumpatat, aceste droguri sunt relativ inoffensive si in multe zone ale lumii perfect legale.
Alcoolul este probabil cel mai comun drog. Este folosit in aproape toate colturile lumii. Acesta se formeaza atunci cand drojdia (particule mici de mucegai) fermenteaza zaharuri in mod natural, in fructe ca strugurii si in seminte cum ar fi cele de orz. Vinul, berea, cidrul si tariile, cum ar fi whiskey-ul, ginul si romul, contin toate alcool.

Acest drog actioneaza asupra creierului in doua moduri. Este un anestezic ce amortizeaza senzatii si sentimente. Este de asemenea un depresiv, ce incetineste actiuni si reactii. Alcoolul il poate face pe cel care-l bea sa se simta mai fericit, mai spiritual si mai increzator. Cu toate acestea, ca si in cazul multor droguri, doar ce care-l consuma se simte astfel. Ceilalti insa, vad lucrurile asa cum sunt.

Majoritatea oamenilor pot sa-si controleze consumul de alcool. Acestia sunt bautori sociali, iar alcoolul se gaseste in magazine, baruri si restaurante . Insa abuzul de alcool este o problema grava in multe tari, fiind legata de accidente rutiere, crime, sinucideri, violent si abuz sexual.

Puterea alcoolului, ca viciu, este evident atunci cand o persoana dependenta de acesta inceteaza sa-l mai consume. Aceasta persoana poate suferi de anumite simptome ale renuntarii la alcool, de pilda derilium tremens. Acesta cuprind transpiratia, tremuratul, greata si halucinatiile.

Nicotina din tutun este un drog consumat pe scara larga in societate. Fumatul frunzelor uscate ale plantei de tutun este foarte nociv din punct de vedere fizic. Fumatul poate provoca unele forme de cancer, cum ar fi cel de plamani si gat, poate, de asemenea, cauza unele boli ale inimii si ale vaselor sangvine, problem ale plamanilor ca bronsita, precum si tulburari la copiii nenascuti ai unei femei fumatoare.

Aceste boli sunt provocate in special de alte ingredient din fumul de tabac, cum ar fi vaporii de tar si monoxidul de carbon. Persoanele care inspira fumul de tigara in mod regulat – fumatorii pasivi – se afla si ele in pericol.

Nicotina insasi poate contribui la stimularea unei personae facand-o sa se simta mai alerta si mai plina de viata. Fumatorii obisnuiesc rapid cu fumatul si trebuie sa fumeze mai mult pentru a obtine acelasi efect. Acestia pot, de asemenea, deveni dependenti din punct de vedere psihologic, deci, chiar daca sunt constienti de pericolele si riscurile la care se expun, le este foarte greu sa renunte la acest obicei.

Asemenea nicotinei, cafeina este un alcanoid provenit in acest caz din fruzele de ceai, sau din semintele arborelui de cafea. Cafeina este prezenta si in cacao si unele bauturi racoritoare, cum ar fi cola.

In consumul zilnic, cantitatile de cafeina sunt de obicei reduse. Insa, in cantitati mai mari, aceasta poate cauza problem mai grave de sanatate, cumar fi somnul nelinistit si tulburarile digestive.

Marijuana, denumita si cannabis sau hasis, este extrasa din canepa. Cel care o consuma se simte relaxat, tihnit, constient de ceea ce-l inconjoara si mai capabil de a fi increzator si creative. Cel ce priveste de afara, vede opusul acestei stari.

In general si in comparatie cu alte droguri mai puternice, marijuana nu pare sa provoace dependenta. Cercetarile au demonstrat ca aceasta poate duce la probleme mai putin grave in comparatie cu alcoolul si tutunul. In multe tari, unele grupari au incercat sa schimbe legile si sa inlature unele pedepse pentru consumul acesteia.

Barbituricele sunt droguri create in laborator, sunt uneori prescrise de medici pentru alungarea insomniei si nelinistii, in calitate de somnifere sau calmante. Sunt , de asemenea, recomandate persoanelor care nu pot suprevietui datorita faptului ca sunt prea nelinistite, agitate si speriate tot timpul.

Barbituricele sunt prescrise mai rar in zilele noastre iar folosirea lor este suprevegheata cu atentie. Aceasta datorita problemelor din trecut, inclusive abuzul, dependent fizica si psihologica.

In doze mari, barbituricele produc efecte similar cu cele ale alcoolului. Simptomele incetarii folosirii acestora sunt foarte grave, uneori chiar fatale.

Amfetaminele sunt fabricate si ele in laborator, aceste medicamente mai sunt denumite “excitante”. Cei care le folosesc se simt energici si alerti. Aceste medicamente accelereaza reactiile chimice ale organismului, producand energie. Au fost folosite, candva, ca tablet pentru slabit problema este ca, de multe ori, consumatorul este tentat sa mai ia o doza, pentru a se simti din nou energic. Acest fapt poate duce la obisnuita si dependenta psihologica.

Halucinogenele reprezinta un grup variat de droguri. Unele sunt natural, cum sunt cele din “ciupercile magice” si mescaline din cactusul “peyote”. Celelalte sunt create in laborator, LSD-ul (acid lysergic dietilamid) cunoscut sub numele de “acid”.

Aceste droguri au efecte dramatice asupra constiintei, a simturilor si a perceptiei consumatorului. Acesta poate avea halucinatii puternice si o astfel de “calatorie” poate fi extreme de inspaimantatoare.

Cea mai mare parte a halucinogenilor creeaza o dependent fizica serioasa iar pe termen lung nu par sa cauzeze o dependent psihologica puternica. Acestia provoaca insa o tolerant in organism, iar oamenii au murit, chiar sub influenta lor. De exemplu consumatorul poate sa-si inchipuie ca este capabil sa zboare si sa sara de pe fereastra.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.