Drojdia de etanol

Trimis la data: 2006-03-22 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 2363
Autor: Oana Lazarescu Dimensiune: 54kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Obţinerea biomasei pe diferite substraturi cu ajutorul microorganismelor a fost şi este în continuare un capitol important al industriei de biosinteză. Dacă la început această masă celulară, cunoscută sub denumirea de „proteine monocelulare” (Single Cell Protein) a fost utilizată în special ca aditiv furajer pentru îmbogăţirea hranei animalelor în proteine şi vitamine, astăzi destinaţiile ei s-au diversificat.

Biomasa microbiană este utilizată ca:[ [1] , [2] , [3] , [4] , [5] , [6] ]:
- biocatalizator pentru obţinerea unor produşi optic activi utilizaţi în industria de medicamente;
- produse de tip ``aliment-medicament`` pentru uz uman, în special ca normalizator bi ologic (probiotic) al florei intestinale saprofite [ [7] , [8] , [9] , [10] , [11] ];
- aditivi în hrana umană.

- drojdiile sunt utilizate în alimentaţia umană de mii de ani, fiind stâns legate de istoria civilizaţiei umane (pâine, vin), atfel încât nu mai trebuie să depăşească bariera psihologică ce apare la introducerea în alimentaţia/terapia umană a unui nou produs biotehnologic;
- datorită marii adaptabilităţi pot utiliza diferite surse de carbon cu randamente de transformare suficient de ridicate pentru a le face atractive ecconomic;

- datorită dimensiunilor mai mari pot fi separate mai uşor din mediul biologic în care se dezvoltă, fără a necesita aparatură scumpă. În literatura de specialitate sunt citate numeroase specii de drojdii utilizate (utilizabile) pentru obţinerea de biomasă pe etanol, cele mai multe aparţinând genurilor Saccharomyces[ [12] , [13] , [14] , [15] , [16] , [17] , [18] ] şi Candida (Candida acidothermophilum, C. ethanothermophilum, C. utilis) [ [19] , [20] , [21] , [22] , [23] , [24] , [25] , [26] ], Hansenula (Hansenula anomala) Laskin [ [27] ] citează drojdii din genurile Candida, Debaromyces, Endomycopsis, Hansenula, Mycoderma, Pichia, Rhodotorula şi Saccharomyces pentru care compania Exxon-Nestle a inţiat proiecte de dezvoltare a unor procese de obtinere a biomasei pe substrat de etanol.

Hitzman [[28] ] menţionează tulpini de drojdii din genurile Candida, Pichia, Hansenula şi Torulopsis testate de compania Provesta-Philipps în cursul dezvoltării unor procese de obţinere a biomasei de drojdie la densităţi celulare mari.

Principalele criterii de selecţie a tulpinilor pentru utilizare industrială s-au referit la obţinerea unor randamente de substrat mari şi constante, stabilitatea tulpinii pe parcursul unor bioprocese cu durată mare în timpul cărora pot apărea condiţii de cultivare adverse determinate de disfuncţionalităţi ale utilajelor, apariţia contaminării, etc. Deoarece biomasa obţinută de firma Provesta-Philipps era destinată utilizării în alimentaţie un conţinut proteic în jur de 60% reprezenta un parametru esenţial în alegerea tulpinii producătoare. 4.1.2.

Aspecte biochimice ale creşterii drojdiilor pe etanol Drojdia S. Cerevisiae este unul dintre cele mai simple organisme eucariote, cu o mărime a genomului doar de trei ori mai mare decât al bacteriei E.coli.

Metabolismul acestei drojdii este extrem de adaptabil, ea fiind capabilă să crească pe o varietate foarte mare de substraturi, în condiţii favorabile putând creşte în prezenţa unor concentraţii mari de etanol [ [29] ] Figura 1 ilustrează calea metabolică de utilizare a etanolului de către drojdii, prezentând importanţa ciclului glioxilatului pentru metabolizarea etanolului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.