Duhovnicul si ucenicul la Sfantul Siluan Athonitul

Trimis la data: 2015-09-17
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: angelanicoara
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Intreaga traditie a Bisericii ortodoxe se concentreaza asupra vindecarii si readucerii la viata a sufletului mort din cauza pacatelor. Atunci cand sufletul se supune legii dumnezeiesti, el se insanatosesete treptat, se lumineaza si primeste viata cea vesnica."1
Iertarea pacatelor inseamna, in primul rand, vindecarea de patimi.
"Nevoia de a avea un parinte duhovnicesc tine, in primul rand, de dificultatea omului de a se cunoaste pe sine insusi si de a se judeca obiectiv, atata vreme cat nu s-a curatit de patimi si nu are discernamant.
Pana cand omul este patimas judeca gresit. Mandria si iubirea de sine il fac sa vada usor pacatele altora, dar nu si sa le recunoasca pe ale sale."2 Parintele duhovnicesc este cel care il calauzeste pe om pe calea despatimirii, si il zideste spre vesnicie in lumina cea necreata a Sfintei Treimi. El il ajuta pe fiul sau duhovnicesc sa se lepede de aroganta mintii sale si sa ajunga la pocainta si la vederea pacatelor sale. Cainta aduce smerenie, smerenia aduce har, iar in har este mangaierea nestricacioasa a Duhului Sfant.

"Spovedindu-si pacatele, credinciosul le elimina din sufletul lui si se desolidarizeaza de ele. Rupe legaturile care il faceau rob, dependent de patimi. Acestea nu vor mai salaslui in lumea lui interioara, nu vor mai parazita sufletul sau. Diavolii se vor tulbura vazandu-si lucrarea deconspirata si scoasa la lumina. Imparatia intunericului va fi biruita si slabita in putere, fiindu-i vadita lucrarea."3
Calitatea de duhovnic, de nascator intru Hristos, presupune o paternitate in adevaratul sens al cuvantului, o nastere a fiilor duhovnicesti pentru o viata noua, in harul si adevarul lui Dumnezeu.

Sfantul Vasile cel mare spune ca "duhovnicul nu este nimic altceva decat cel care tine locul Mantuitorului si mijloceste intre Dumnezeu si om, si ofera lui Dumnezeu mantuirea celor care i s-au incredintat lui."
"Sfantului Siluan ii erau cunoscute tainele Duhului si, prin urmare, era un povatuitor duhovnicesc sigur.Dupa vizite exceptionale ale harului si dupa un efort ascetic necontenit de aproape o jumatate de secol, staretul a ajuns la o treapta a cunoasterii si a desavarsirii care facea din el un sprijin incercat pentru ceilalti.
Cunostea ierarhia starilor duhovnicesti sau etapele cresterii duhovnicesti, lucru de o importanta capitala pentru a asigura un progres fara poticneala.

Staretul cunostea din experienta etapele vietii duhovnicesti. El indica trei etape esentiale pe aceasta cale: prima consta in primirea harului, a doua consta in pierderea harului, iar cea de-a treia in reantoarcerea harului sau redobandirea lui prin osteneala ascetica a smereniei. Multi sunt cei care au primit harul dar nu au stiut sa-l pastreze. Rari sunt cei care l-au dobandit iarasi. Cel care nu a trecut prin experienta efortului ascetic pentru recastigarea harului, nu are inca o adevarata cunoastere duhovniceasca. Prin darul lui Dumnezeu, in Sfantul Siluan se innoia experienta Parintilor Bisericii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.