Duiliu Zamfirescu

Trimis la data: 2009-05-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 6.94 / 10
Downloads: 2797
Autor: Irina P.
Dimensiune: 39kb
Voturi: 103
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Duiliu Zamfirescu a afirmat ulterior ca prozator mai ales, dar si ca poet, publicist si dramaturg. Duiliu Zamfirescu s-a nascut in 1858, la Plainesti, intr-o familie de intelectuali cu orizont cultural si preocupari artistice. Duiliu Zamfirescu face scoala primara si gimnaziul le urmeaza la Focsani, iar cursurile liceale le absolva la Bucuresti, la Colegiul „Matei Basarab”.
Duiliu Zamfirescu in perioada 1877 si 1880, este student la inmatriculat al Facultatii de drept si, doar ca auditor, participa la cursurile desfasurate in cadrul Facultatii de Litere si Filosofie. Dupa o scurta activitate juridica, Duiliu Zamfirescu devine redactor la „Romania libera”, iar in 1885 se angajeaza in Ministerul Afacerilor Straine, incepand o indelungata cariera diplomatica ce va dura douazeci de ani, in timpul careia face numeroase calatorii, viziteaza muzee celebre si locuri vestite, studiaza istoria antica si arheologia.

Duiliu Zamfirescu a debutat cu cateva poeme publicate in 1877, in revistele „Ghimpele” si „Razboiul”, ramase simple versificatii. Intre 1880 si 1882, se produce debutul semnificativ al lui Duiliu Zamfirescu in paginile „Literatorului”. A doua revista literara, la care va colabora in mod constant si care-i va marca evolutia estetica a lui Duiliu Zamfirescu spre clasicitate, este „Convorbiri literare”, frecventand cenaclul in voga al timpului „Junimea”, si intretinand relatii cordiale cu mentorul acesteia, criticul epocii – Titu Maiorescu.

Publica volumele lirice: „Alte orizonturi”, „Imnuri pagane”, „Poezii noua”, doua volume de nuvele („Fara titlu”, „In fata vietii”) si patru din cele cinci opere in proza care alcatuiesc ciclul romanesc al „Comanestilor”, format din:”Viata la tara”, „Tanase Scatiu”, „In razboi”, „Indreptari” si „Anna” sau „Ceea ce nu se poate”.

Asadar,Duiliu Zamfirescu a lucrat 17 ani, intre 1894 si 1911, la configurarea acestei vaste panorame a societatii romanesti.

Duiliu Zamfirescu moare in 1922, la Agapia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.