Dumnezeu si Divinitatea

Trimis la data: 2012-08-07
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Emil
Dimensiune: 26kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prajit de soare la marginea marii am recitit pe indelete "Filosofie pentru viata" (Paul Gheorghiu, 2012), o minunata prelegere despre om si viata sa. La prima citire ramasesem cu un gust amar. Abia soarele m-a iluminat. Cauza a fost dilema din titlu.
Sintagma Dumnezeu este larg folosita in limbajul curent. De regula trece pe langa ureche fara repercusiuni, asa intr-o doara, ca "buna ziua" de exemplu. Daca asociezi aceasta sintagma notiunii de divinitate, ea atinge subconstientul si creeaza asociatii de idei.
Pentru mine notiunea "Dumnezeu" este involuntar legata de jihad si inchizitie, deci un Dumnezeu crud si razbunator. Nu sunt ateu si vizitez cu drag bisericile ca monument. Daca au si amvon asist la o liturghie ca sa ascult valoroasele predici, ne-cantate. Ma inchin insa cu respect "Divinitatii" adica creatorului cosmosului cu toate vietuitoarele sale de oriunde, incluzand Europa si Asia. Dumnezeu si in special asa zisii slujitori ai sai imi sunt antipatici.
De ce? Motivez in continuare.

De regula cele doua vocabule din titlu sunt considerate cel putin sinonime. Totusi, daca studiem mai atent folosirea lor, pot aparea diferente, chiar substantiale Dumnezeu este Cuvantul iar Cuvantul este Dumnezeu ne spune Biblia.Divinitatea? Ce poate fi? Nu ne spune nimeni! Pentru a lamuriri situatia eu inteleg prin Divinitate creatorul cerului si al pamantului, precum este scris in Geneza comuna tuturor religiilor. Deci Dumnezeu? Nicidecum!

Dumnezeu este propriu fiecarei religii sau secte. Exista Dumnezeu cu crucea de inchinaciune pe dreapta, cu cruce pe stanga, fara cruce, sau Dumnezeul altor religii decat cea crestina, purtand denumiri asiatice precum Yahve, Buda, Brahma si alte multe. Toti acesti Dumnezei, la un loc, caci in fond se aseamana, constituie pentru mine Divinitatea careia ma inchin cu respect.

Dumnezeu este totusi Dumnezeu indiferent de religie sau secta. Nu avem cuvinte sa definim Dumnezeirea. Cine crede in Dumnezeu Il accepta ca atare, fara a necesita definiri sau dovezi asupra existentei sale. Cel care nu crede, tot apeleaza la "Dumnezeu" la greu sau la cazuri disperate, o face involuntar, poate prin inconstientul sau. Eu accept doar "Divinitatea" adica unicul Dumnezeu al intregului pamant si al cosmosului, care, precum am aratat, este total diferit de Dumnezeul crestinilor.

Zeii din antichitate, cu aparenta umana sau antropomorfica (soare, sarpe etc.), erau conducatori supremi pe un anumit domeniu. Omul trebuia sa se roage unuia sau altuia spre a fi ajutat. Mai multi Zei inseamna mai multe temple, respectiv mai multi preoti. Dumnezeu prezinta avantajul ca este unic, atotstiutor si atoatefacator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.