Dumnezeu si scoala - eseu

Trimis la data: 2008-02-17
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.24 / 10
Downloads: 2026
Autor: Daniel Plescanu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 535
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Salut prevederea noii legi potrivit căreia Religia este scoasă din programa şcolară cel puţin la nivel de liceu. Nu că nu ar fi necesară ci doar că nu avem încă profesori competenţi. Din punctul meu de vedere discriminarea la care au fost supuşi elevii categorisiţi pe confesiuni religioase nu este de bun augur. Şcoala etatizată trebuie să cultive egalitatea între oameni, între alb şi negru (eventual Rrom), între Creştin şi Musulman, între Ortodox şi Catolic.
Profesorii de religie, începând cu nivelul de liceu TREBUIE să aibă o pregătire specială, să cunoască scrierile sfinte ale mai multor Biserici sau confesiuni, să aibă puterea de sintetizare spre a crea toleranţa religioasă. Ori nici un preot, legat de canoanele confesiunii în care a fost hirotonisit, nu este capabil să cultive toleranţa interconfesională.

Pentru predarea religiei la liceu, unde adolescentul are discernământ şi este dotat de Dumnezeu cu Liberul Arbitru la fel ca şi preotul-profesor nu mai există o barieră între catedră şi bancă. Profesorul dirijează un fel de seminar tematic în care toţi cei prezenţi, indiferent de confesiune, schimbă, de pe poziţii egale, impresii. Profesorul trebuie deci să înţeleagă cu competenţă toate religiile şi confesiunile ca să poată dirija corect discuţiile.

Ce pot învăţa elevii de la un preot Ortodox? Tot ce acesta face în biserică adică miluirea săracilor şi veşnica pomenire a morţilor contra unor pomeni mai mult sau mai puţin bogat făcute nu numai nevoiaşilor ci chiar şi Bisericii. Or de acestea elevul a avut dese ori ocazia să se exprime pro sau contra urmărind atitudini ale habotnicei sal mame.

Mulţi preoţi, nu numai Ortodocşi, cred sincer în sintagma „crede şi nu cerceta” şi nu acceptă ştiinţa. Nici măcar aceea de carte!
Un profesor de religie nu trebuie legat de dogmele diferitelor confesiuni. El trebuie să fie capabil să explice justificat de ce Catolicii se închină la „idoli ciopliţi” statuile sfinţilor care umplu bisericile sau la idolii pictaţi din bisericile Ortodoxe, încălcând flagrant cele zece porunci. Există şi biserici creştine sau musulmane în care lipsesc cu desăvârşire idolii numiţi Sfinţi.

Sunt acestea mai conforme cu legile dictate de Dumnezeu lui Moise? Dumnezeu nu şi-a arătat faţa nici măcar lui Moise. De unde a dedus Sfânta Biserică că omul ar fi asemănător chipului divin? Această simplă constatare este suficientă pentru suprimarea predării religiei în şcolile etatizate. Şcolile confesionale pot face ce şi cum vor şi nimeni nu le stă în cale.

Nu găsesc apt un preot să predea religia la nivel de liceu. El să-şi educe babele habotnice care mai umplu biserica şi o face cântând. Un elev nu este baba habotnic militantă. El este un om instruit care poate pune în practică liberul arbitru conferit de Dumnezeu. Consider că elevul se poate considera pe drept insultat dacă preotul confundă şcoala cu „Casa Domnului” şi începe să cânte din Sfânta Evanghelie. Este normal că părinţii, mai puţin habotnici decât Ţaţa Floarea se revoltă. Doar aceasta, care nu a înţeles nimic din ce a spus popa, î-l laudă totuşi „ce frumos a cântat!”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.