Dunarea

Trimis la data: 2006-04-10 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3852
Autor: Indra_vero Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dunarea - Resursele hidroenergetice ca si miniere ale bazinului Dunarii de jos, sunt foarte abundente si variate.Acestea au fost progresiv si accelerat valorificate in special dupa 1950, atunci cand industria a luat un avant considerabil, prin fenomenul de industrializare au fost valorificate resursele subsolului si ale solului.Dunarea

Dunarea - In Valea Dunarii de jos au aparut in a doua jumatate a sec. XIX primele intreprinderi industriale.Acestea incep sa se dezvolte si ca importante centre comerciale si industriale.

Apar primele santiere pentru repatii si constructii de nave la:
-Drobeta-Turnu Severin (1858)
-Galati (1860)
-Giurgiu (1890)

In aceste orase au inceput sa se construiasca primele mori sistematice, au inceput sa se deschida minele de huila de la Bigar si Cozia din Defileul Dunarii.Incep sa intre in exploatare fabricile de ciment de la Braila si Cernavoda.In primii ani ai sec. XX se adauga fabrica de zahar de la Giurgiu.Pana in 1950, unitatiile industriale se inmultesc si noi ramuri industriale apar pe toata lungimea Dunarii.Dupa trecerea anilor 1950, s-a declansat cu intensitate procesul de industrializare a Vaii Dunarii.

Sectorul Defileului Baziasi—Drobeta-Turnu Severin.Se caracteri-zeaza prin valorificarea resurselor miniere si forestiere.Acestea sunt minereuri cuprifere care se insiruie in zona Oravita—Moldova Noua (Romania)—Bar (Iugoslavia).Productia industriala a defileului este axata pe doua ramuri:

-ind. extractiva si de prelucrare a minereurilor
-ind. de prelucrare primara a lemnului

Doua centre ind. s-au dezvoltat in defileu:
-Moldova Noua cu un complex minier pentru minereuri neferoase si intreprindere forestiera
-Orsova cu o intreprindere miniera pentru minereuri nemetalifere (Feldspot, Mica, Azbest) si intreprindere forestiera.

Sectorul Drobeta-Turnu Severin—Islaz are o pondere industriala mai redusa comparativ cu alte sectoare dominate de resurse agricole. Abundenta productiei cerealiere si animaliere din campia cu terase a Olteniei, precum si cerintele navigatiei pe Dunare si a traficului feroviar a orientat ind. acestei regiuni in doua directii: de constructii de masini si ind. alimentara cu 31% si respectiv 32% din valoarea productiei de industriali-zare globala pe ramuri.

Sectorul Turnul Magurele(Nikopole)—Calarasi(Silistra), ca debu-seul direct al unei mari parti din Campia Romana si a partii centrale a Bulgariei de nord.S-au dezvoltat activitatea comercila legata de orasele-porturi si intreprinderi industriale legate de prelucrare a materiei prime agricole ca:
-mori sistematice
-fabrici de zahar

S-au mai dezvoltat centre ind.:Turnul Magurele, Giurgiu, Oltenita, Ruse, Svištov.Cel mai important centru ind. bulgar al sectorului Ruse, unul din principalele centre ind. din Bulgaria, cu santiere navale, uzine de vagoane, constructii de masini agricole, rafinarii, etc.Al doilea centru ind. este Svištov si Ruse, baza ind. alimentare la Dunare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.