Echilibrul consumatorului teoria utilitatii ordinale

Trimis la data: 2013-10-02
Materia: Economie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa definirea utilitatii ca fenomen general si respectiv ca o calitate fenomenala se presupune problema masurarii .Problema masurarii a generat puncte de vedere si a definit doua curente :
a) curentul cardinal sau a utilitatii cardinale
b) curentul utilitatii ordinale
Masurarea directa se face cu unitati de masura ,,utilis".Un bun are ,, n " utilis , aceasta conceptie potrivit careia utilitatea nu se poate masura direct nu poate fi verificata empiric, ea este presupusa, apartine scolii engleze si deci a fost si este exprimata in lucrariile economice engleze.

Utilitatea se apreciaza ca si gustul fapt ce are caracter subiectiv .
Este importanta conceptia pentru ca utilitatea cardinala a prins dezvoltarea.analizeei acestui concept de utilitate si instrumentar a nascut functia de utilitate care este o relatie matematica potrivit caruia utilitatea unui bun este dependenta de cantitatea ,de structura, de calitate bunului respectiv.Imposibilitatea verificarii utilitatii cardinale a nascut conceptul de utilitate ordinala.

a) Conceptul de utilitate ordinala exprima faptul ca daca utilitatea nu poate fi masurata direct ea poate fi comparata , deci oameni pot compara satisfactia sau satietatea pe care le-o aduce utilizarea unui anumit bun .Apare preferinta sau indiferenta apoi apare problema alegerii .Alegerea este o optiune , o relatie intre mine si obiect si intre mine si celalalt care il alege rezultand alegerea ,repartitie.
Ordonarea preferintelor se face in functie de utilitatea bunurilor .Alegerea si ordonarea preferintelor implica niste reguli numite axiome

Axiomele sunt urmatoarele :
1.Axioma preferintei complecte(pe toate)
2. Axioma preferintei reflexive (alegi pe bsau c )
3.Axioma de tranzitivitate (pe c dar care are calitati care au b=a)
4.Axioma de echivalenta (de indiferenta)

Teoria utilitatii ordinale si curbele de indiferenta sau curbele de satisfactie ale consumatorului.Aceste curbe de indiferenta reprezinta un instrumment de determinare a echilibrului si respectiv un element al teoriei cererii ierarhizandu-si bunurile si deci utilitatile se poate realiza o relatie intre bun si cantitatea care se poate exprima sub forma functilor care asociaza diferite numere diferitelor cantitati de bunuri consumate si care vor indica ordinea de preferinta .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.