Echilibrul dinamic in ecosistem

Trimis la data: 2006-04-04
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 20
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 12
Autor: Irina
Dimensiune: 69kb
Voturi: 396
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Echilibrul dinamic in ecosistem:Stabilitatea si armonia interioară a biocenozei presupune un echi¬libru între diversele sale componente şi procese. După o părere larg răspîndită, stabilitatea ecosistemului este întemeiată pe echilibrarea forţelor antagoniste, pe armonizarea contradicţiilor interioare. Se ştie că forţele antagoniste din ecosistem se ţin reciproc în şah, de exemplu, omizile de lepidoptere miniere şi himenopterele parazitoide, şoarecii şi bufniţele, bacteriile şi protozoarele din sol.Echilibrul dinamic in ecosistem
Echilibrul dinamic in ecosistem.De aici ar rezulta o stare constantă de armonie a vieţii în cadrul biocenozei, o armonie a vieţii cu mediul, sau un echilibru biocenotic. Excesul produs de natură, prin creşterea nemăsurată a uneia cTiii forţele biocenotice, este înlăturat prin cooperarea tuturor forţelor biocenotice, instalîndu-se astfel un echilibru biocenotic (M o b i u s, 1877).

La nivelul ecosistemului acţionează un mecanism similar, prin mijlocirea căruia se instalează echilibrul ecologic (Thienemann, 1956), pe care unii îl consideră principiul fundamental al structurii ecosistemelor.

S-a remarcat însă (J e r m y, 1957) că noţiunea de echilibru nu este univoc şi acceptabil definită în ecologie. Termenul provine din mecanică7 unde este definit ca o stare ce se atinge atunci cînd două forţe antagoniste, care acţionează asupra aceluiaşi punct, ar putea fi înlocuite cu acelaşi efect, printr-o singură forţă, egală cu suma celor două forţe antagoniste, ea rezultînd din paralelogramul de forţe (fig. 78).

Dacă rezultanta este egală cu zero, înseamnă că cele două forţe antagoniste se echilibrează. Nu ştim dacă acest concept al mecanicii newtoniene (clasice) a influenţat reprezentările ecologiei despre echilibrul bioceiiotic. Dar asemănarea între accepţiunea echilibrului în mecanică şi în ecologie este frapantă. Speciile sau grupările de specii sînt analoage cu forţele antagoniste care acţionează asupra unui punct şi se anulează reciproc.

Dacă în ecosistem persistă şi fitofagele şi zoofage, înseamnă că rezultanta acestor forţe este egală cu zero, deoarece altfel structura biocenotică s-ar dezagrega. Dar în mecanică starea de echilibru este asociată cu absenţa oricărei mişcări. După legea I-a a mecanicii newtoniene, un sistem rămîne în echilibru atîta timp cît nu-1 pun în mişcare nici un fel de forţe exterioare.

Dar biocenoza se află în permanentă mişcare. Transformarea necontenită, lentă, a biocenozei, nu duce în mod necesar la dispariţia structurii biocenotice. O pădure este cuprinsă într-un permanent proces de transformare cantitativă şi calitativă, dar se păstrează ca pădure sute de ani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.