Echilibrul firmei perfect competitive pe termen lung si scurt

Trimis la data: 2013-02-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Budu vera
Dimensiune: 41kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Relansarea activitatii ramurilor economice, retehnologizarea intreprinderii, cresterea productiei si pe aceasta baza, mentinerea si chiar sporirea venitului statului si ale cetatenilor, nu pot fi concepute fara asigurarea unor raporturi rationale in cadrul structurilor economice si financiare, fara un sistem riguros si eficient de formare si alocare a resurselor si numai in conditiile echilibrului economic general.La nivelul intreprinderilor, acest echilibru se sprijina pe relatiile economice caracteristice economiei de piata care prin forme, metode si tehnici specifice, participa la formarea si repartizarea fondurilor banesti la dispozitia agentilor economici, in scopul realizarii proceselor economice (de productie, de comercializare, etc.).
Competitivitatea firmei este capacitatea ei de a obtine o productivitate inalta, pe baza utilizarii inovative a resurselor umane, financiare si materiale. Competitivitatea este capacitatea de a crea valoare, printr-un efort de inovare si de introducere a progresului tehnic, pentru consumatori tot mai sofisticati si exigenti care sunt dispusi sa plateasca preturi mai mari pentru utilitatea superioara pe care o percep.

Actualitatea si importanta temei de cercetare: Competitivitatea presupune, in primul rind, competitie, iar orice competitie exprima starea de rivalitate intre organizatii cu obiect de activitate similar, un joc cu invingatori si invinsi, iar prin aceasta se creeaza discriminare; lucru care nu este negativ atit timp cit se respecta legile competitiei loiale sau principiile morale din cadrul societatii. In situatia in care doua sau mai multe firme din acelasi domeniu de activitate concureaza loial intre ele atunci ele vor intari pozitia competitiva a domeniului respectiv pe piata.

Obiectul de studiu . Cercetarile privind echilibrul firmei cempetitive au fost abordate in diverse studii, atit la nivel national, cit si international. Echilibrul firmei cu concurenta perfecta se realizeaza la acel pret (P) si volum de tranzactii (Q), pentru care cererea si oferta firmei sunt egale. In conditiile relatiilor de piata in centrul activitatii economice se afla intreprinderea - veriga principala a intregii economii nationale. Anume la nivelul intreprinderii se creeaza produsele necesare societatii, se presteaza serviciile cuvenite.

De aceea studierea diverselor aspecte ale activitatii intreprinderii constituie o conditie obligatorie pentru pregatirea specialistilor calificati in domeniul economiei. In conditiile economiei de piata supravietuieste doar intreprinderea care se orienteaza in conjunctura pietei, determina corect, in cunostinta de cauza cerintele pietei, creeaza si organizeaza fabricarea unor produse solicitate, asigura venituri substantiale lucratorilor de calificatie inalta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.