Echilibrul necesar - eseu

Trimis la data: 2007-02-23
Materia: Filosofie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 8.33 / 10
Downloads: 1022
Autor: Andrada Ene
Dimensiune: 13kb
Voturi: 297
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Toate ale lumii, cele văzute şi cele nevăzute, aparţin imaginarului. Care spune mai multe despre om decât realitatea. Trăim într-o lume concretă, dar nu mai puţin în propria noastră lume de reprezentări, de proiecţii şi de iluzii. Lucrurile cu adevărat importante se află în mintea şi în sufletul nostru: ,,sub fruntea noastră e lumea” (Mihai Eminescu-Sărmanul Dionis). Pentru a înţelege cât mai bine aventura umană, trebuie să rezolvăm exerciţiul liber al fanteziei, în care realul e doar un simplu pretext, un obstacol spre o lume despre care ştim că există, dar pe care n-am văzut-o sau n-o putem vedea.
O viziune despre tâlcul condiţiei umane nu se degajă dintr-o ,,simplă deşurubare şi descompunere a cunoaşterii” (Lucian Blaga). Înţelegerea individului, participant la aventura umană, trebuie văzută ca o relaţie între existenţa produsă şi cea productivă, între creator şi creat, determinant şi determinat.

Numai marele anonim (echivalent al substanţei metafizice) are disponibilitatea unei cunoaşteri absolute, adecvate şi nelimitate, care nici nu disimulează obiectul, nici nu se integrează în el ca mister, supraveghind astfel procesul de cunoaştere. Din marele anonim derivă misterele, care fac obiectul cunoaşterii umane, ea însăşi o posibilitate de orientare în existenţă.

Însă nu tot timpul cunoaşterea poate străpunge misterul. Şi dacă acesta nu este dezvăluit, el trebuie măcar potenţat: ,,Nu te înţeleg, dar nu încetez să-ţi dau înţelesuri!” (ibidem).

Principiul existenţei, fiinţa pură, realitatea permanent neschimbătoare sunt forme supreme de cunoaştere. Tentativa de a surprinde esenţa universului pe calea raţiunii speculative (visul metafizicii tradiţionale) nu poate fi decât paradiziacă, directă, în timp ce cunoaşterea valabilă a omului este luciferică, indirectă, plecând de departe, de la eşecul adamic uman.

Abia această conştiinţă a căderii (şi/sau a repudierii) dă înţelesul şi măreţia aventurii umane, transformându-l pe om, dintr-o fiinţă abjectă, atemporală, într-un om al cunoaşterii, al culturii, al istoriei.

În concepţia Sfântului Augustin, aventura umană este o luptă strânsă între ,,lumina divină” şi ,,întunericul drăcesc”, între două puteri supreme, reprezentate de ,,Civitas Dei” (statutul lui Dumnezeu) şi ,,Civitas terrena” (statutul pământului).

Lupta devine într-un punct finită, pentru că unul dintre adversari trebuie să cedeze, aventura începând astfel cu ,,facerea omului” şi situarea lui în paradis şi sfârşindu-se cu ,,re-facerea omului”. În toată lupta- aventură, omul, un picaro, va fi dotat cu structuri al căror rost este foarte bine cântărit în economia universală şi care vor îngădui fiinţei doar o finalitate limitată în cosmos.

I se va impune, prin cenzură şi frâne transcendente, un permanent destin creator, care rămâne mereu în relativitate. Prin toate aceste condiţionări ale aventurii, omul se situează pe o linie incontestabil tragică, dar şi măreaţă în acelaşi timp, într-o permanentă istoricitate, iremediabilă şi fără capăt.

,,Pentru a încerca să înţelegem aventura umană” trebuie să ne raportăm şi la divinitate, şi la orizontul misterului. Parte integrantă din fiinţa umană, orizontul misterului ţine de structura, când mai clară, când mai obscură, dar fundamentală a conştiinţei. Fără acest orizont, omul n-ar fi Om, nu ar avea de ales decât între asumare şi resemnare, nemaiputând ieşi din orizontul concret şi, mai ales, pătrunde în orizontul necunoscutului.

Dacă Dumnezeu s-a făcut om (iar omul poate fi absorbit de Dumnezeu) înseamnă că fiecare parte se poate împărtăşi din calitatea celeilalte. Se ajunge astfel la un ,,punct de echilibru între spirit şi materie, între ficţiune şi realitate”, care poate fi găsit şi explicat cu ajutorul Legii Kybalionului.

Esenţă a filozofiei hermetice, cunoscută şi sub denumirea de ,,Legea a tot ce este” sau ,,Legea lui UNU”, legea Kybalionului se manifestă în toate cele trei sfere ale universului (materială, spirituală şi mentală), nefiind întâmplător alcătuită, la rândul ei, din şapte legi (şapte-simbol al vieţii veşnice, totalitatea universului în mişcare şi echilibru, cheia desăvârşirii).

Spune legea corespondenţei: ,,Ceea ce este sus este şi ceea ce este jos, ceea ce este jos este şi ceea ce este sus”. Aceasta ajută, într-un fel, la decriptarea tainelor universului: ceea ce este în planul fizic, jos, este ca şi ceea ce este în spirit, sus. Ceea ce este mic este şi mare.

Conform acestei legi totul se leagă, iar acea disociere care se face între spirit şi materie este falsă, fiindcă în fond (şi în absolut) ce este spiritul este şi materia. Se explică astfel faptul că există o armonie, un raport constant între diferitele planuri de manifestare ale Vieţii şi Fiinţei (material, mintal, spiritual). Planurile sunt asemănătoare, diferenţa între ele fiind doar de grade şi niveluri de vibraţii, aparent diferite. Există aşadar un echilibru!

Legea a patra, a polarităţii: ,,Totul este dublu… asemănătorul şi neasemănătorul au aceeaşi semnificaţie, extremele se ating, toate adevărurile nu sunt decât semi-adevăruri, toate paradoxurile pot fi conciliate.” Fiecare aspect numit (sau nenumit, dar existent în sine) are o faţă văzută şi una nevăzută. Nu există bine şi rău, sunt polarităţi ale unei energii şi împreună formează monada.

Bucuria şi tristeţea sunt polarităţi ale senzaţiilor, căldura şi frigul, deşi par opuse, în realitate sunt acelaşi fapt, distingându-se doar prin diferenţa de grade. La fel, dragostea şi ura, binele şi răul, toate depind de voinţa noastră de a le transforma dintr-una în alta. Din nou echilibru!
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.