Echipamentul electric al unui automobil

Trimis la data: 2011-08-19
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 8.47 / 10
Downloads: 10
Autor: Gheorghe Florin-Ionut
Dimensiune: 19kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Echipamentul electric are rolul de a asigura energia electrica pentru alimentarea aparatelor electrice atat stationar ,cat si la deplasarea automobilului.Componenta echipamentului electric este urmatoarea:
Instalatia de alimentare(bateria de acumulatoare+generatorul de curent continuu cu releul regulator,sau de tensiune,releu de indicare a incarcarii bateriei, releul de echilibrare a incarcarii bateriei si divizorul de tensiune)Consumatorii(instalatia de aprindere,instalatia de pornire,instalatia de iluminare si semnalizare,aparate auxiliare pentru marirea gradului de confort,aparatele de masurat si control la tabloul de bord,indicatoarele de curent sau tensiune,indicatorul de temperatura a apei de racire a motorului.
Bateria de acumulatoare,fiind sursa de energie solicitate de multe ori la conditii de lucru grele, indeosebi la pornirea motorului pe timp rece, impune operatii de intretinere specifice ,care sa-I mentina capacitatea si ceilalti parametri. Acestea sunt:mentinerea ei in stare de curatenie prin stergerea depunerilor de praf,apa,ulei,mai ales la cele cu puntile de legatura deschise, pentru evitarea scurtcircuitelor;

Fixarea bateriei in locasul ei pentru evitarea spargerii bacului;controlul periodic al nivelului electrolitului(cu un tub capilar de sticla), care trebuie sa fie cu 10-15mm deasupra placilor, al densitatii masurate cu densimetrul-1,24 cm3 vara si 1,28cm3 iarna sau densitatii indicate de fabricant.

La nevoie se completeaza cu apa distilata sau electrolit de aceeasi densitate;verificarea periodica a tensiunii pe element sub sarcina, cu ajutorul voltmetrului cu furca;tensiunea minima pe element trebuie sa fie de 1,7v; sub aveasta valoare, elementul este descarcat si necesita reincarcarea la o sursa de curent continuu,cu un curent de 1/10 din valoarea capacitatii;desfundarea orificiilor de la dopurile de alimentare cu electrolit;dezoxidarea periodica a bornelor si ungerea lor cu un strat subtire de unsoare consistenta.

Daca bateria nu este utilizata un timp mai indelungat(peste o luna) se va demonta de pe automobil si se va depozita in camera ventilata,incarcandu-se periodic;bateria umeda nu poate fi pastrata mai mult de sase luni,interzicerea incercarii debitarii alternatorului prin atingerea la masa a bornei pozitive;evitareae inversarii bornelor bateriei de acumulatoarea pentru a nu scurtcircuita diodele.

Periodic se demonteaza alternatorul, se ung rulmentii cu unsoare consistenta si se controleaza: starea bobinajelor, inelelor colectorului, a periilor (care trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 2/3 din cea initiala si sa alunece usor in portperii), a arcurilor.Diodele se incearca cu un voltmetru sau lampa de control;daca dioda incercata indica tensiunea bateriei (becul se aprinde numai intr-un singur sens) este buna;

Daca tensiunea este indicata in ambele sensuri(becul se aprinde),dioda este strapunsa,iar daca nu este indicata in nici un sens(becul nu se aprinde), dioda este intrerupta si se inlocuieste ca si in cazul in care este strapunsa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.