Echivocul suprarealist

Trimis la data: 2010-07-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 8.14 / 10
Downloads: 0
Autor: Maria Mircea
Dimensiune: 61kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De pe urma trecerii mele prin grupul suprarealist am ramas cu o amprenta care, desi a suferit eclipse destul de indelungate, nu s-a sters niciodata. in adeziunea mea exista o oarecare ambi-guitate, daca nu o neintelegere categorica.Ruptura a avut loc cu prilejul unei discutii de altfel intru totul amicale cu Andre Breton, despre fasolea saltareata adusa din Mexic de unul dintre noi. Era pe 26 decembrie 1934. Chiar de-a doua zi i-am scris lui Breton ca prezenta mea in grupul respectiv nu mi se parea ca ar mai fi avut vreun rost. Vreme de aproximativ doi ani, participarea mea la diferitele activitati ale grupului fusese zilnica si scrupuloasa1.
Pe plan literar, retin cu precadere articolele aparute in numeAZrele 5 si 7 din Minotaure, unul despre insecta denumita calugaAZrita, celalalt despre mimetismul la insecte, studii pe care le-am dezvoltat ulterior in Le mythe et l'homme2 si in Meduse et Cie. Incidentul cu fasolea saltareata nu era decat deznodamantul mai multor surprize sau deceptii din partea mea, care incepusera din ianuarie 1933, o data cu participarea mea la asa-zisele Recherches experimentales [cercetari experimentale] "asupra cunoasterii iratioAZnale a obiectului", "asupra posibilitatilor irationale de patrundere

1 Despre aceasta agitatie uneori turbulenta am dat amanunte in paginile de amintiri destinate numerelor omagiale dedicate de La Nouvelle Revue frangaise memoriei lui Breton (aprilie '67) si de Europe celei a lui Eluard (ianuarie '73).si de orientare intr-un tablou", "asupra vietii la o data oarecare", "asupra infrumusetarii unui oras", program ce ma fascina si care mergea in aceeasi directie cu Procesul intelectual al artei pe care tocmai il scriam si care nu avea inca acest titlu.

Din pacate, am fost nevoit sa constat in scurta vreme ca nu era vorba de investigatii serioase, ci de niste simple jocuri de societate, asa cum oricine se poate convinge astazi citind rezulAZtatele anchetelor in Le Surrealisme au service de la Revolution, nr. 6 (si ultimul), insotite de comentariile aproape deloc critice ale lui Paul Eluard.
De la distanta, adica dupa patruzeci de ani, daca las la o parte cateva contributii minore la diverse reviste simpatizante, nu doar unul dintre studiile mele de pe atunci mi se pare ca vesteste, cu o precizie care nu conteneste sa ma stupefieze astazi, fascinatii care nu aveau sa ma paraseasca niciodata.

De exemplu, SpecifiAZcatia poeziei, aparuta in Le Surrealisme au service de la RevoluAZtion (nr. 5), si mai ales partea a doua a raspunsului meu la ancheta despre intalnire, publicata in numarul 3-4 din Minotaure (1933). Reproduc aici paragraful respectiv:
"Conceptul de intalnire imi apare in ordine teoretica drept prea putin elaborat, cel putin in masura in care presupune exisAZtenta unor determinari exterioare pure, a caror independenta absoluta ar asigura tocmai interferentei lor caracteristicile unei adevarate intalniri, intalnire considerata ca fortuita sau necesara dupa cum legile naturii sunt resimtite drept contingente sau necesare.

Or, degeaba incercam sa ne dam seama ce pereti etansi ar ingadui o asemenea izolare perfecta. Se pare, dimpotriva, ca seriile cauzale sunt nu numai determinate, ci si supradeterminate una fata de cealalta, numarul supradeterminarilor, recunoscute sau nu, crescand continuu. Coincidentele, de care in fond este pueril sa ne miram, sunt astfel niste marturii extrem de partiale, niste revelatii infinitezimale ale acestei multiple si subterane interdependente.

La fel, cele cateva cercetari pozitive ale supra-realismului sunt tot atatea tentative metodice harazite decelarii tramei supradeterminarilor lirice a caror riguroasa sistematizare
latenta nu ingaduie ca asa-ziselor intalniri sa li se lase culoareamiracolului cu care le impodobeste necunoasterea sintaxei lor."
"Coincidentele, de care in fond este pueril sa ne miram...", "nu ingaduie ca asa-ziselor intalniri sa li se lase culoarea miracoAZlului...":
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.