Eclesiologia in perspectiva dogmei trinitare

Trimis la data: 2003-03-24
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 8.83 / 10
Downloads: 1480
Autor: Gabriel Tomita
Dimensiune: 13kb
Voturi: 94
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Confesiunile occidentale au staruit unilateral ,secole de-a rindul intr-un hristocentrism eclesiologic.Hotaririle Conciliului II de la Vatican,spre exemplu,inca staruie pe aceasta cale,precum se vede din cuvintarea de deschidere a sesiunii a doua ,rostita de papa Paul al-II-lea care spune ca:,,Inceputul de unde porneste Conciliul,calea pe care merge,tinta spre care tinde ,este Hristos.”
Teologii au inceput sa ia in considerare aceasta tendinta spre evidentierea aspectului pnevmatologic al Bisericii in paralel si in strinsa legatura cu cel hristologic,intr-un efort de largire a bazelor eclesiologice.Astfel prof. N. Chitescuspune,de exemplu , ca :,,Biserica a existat inaintea creatiei lumii in vesnicile paradigme dumnezeiesti si adincurile fiintei ei isi au obirsia in SfintaTreime.”(2)Caci Ea a luat nastere in revarsarea iubirii iubirii trinitare asupra omenirii cazute in pacat,caci ,,Biserica este una in multimea membrelor si intreaga in in fiecare dintre ele.”(3)

Referindu-se la divergentele dintre occidentali si orientali pe tarim eclesiologic,Pr. Prof. Dumitru Staniloaie exprima acelasi punct de vedere cind spune:,,A sosit timpul in care sa se poata proceda la stabilirea formulei de echilibru exact in aceste invataturi,a pozitiei de mijloc intre si fata de celelalte confesiuni care sa le dea si lor ce li se cuvine,dar si laturii pe care ele au parasit-o in mod diferit si contradictoriu,pentru a le ajuta sa se apropie atit intre ele cit si de latura pe care au parasit-o,regasindu-se,intr-o eclesiologie hristologica si pnevmatologica”.(4)

Aceasta abordare a eclesiologiei in perspectiva trinitara nu este ceva absolut nou.Sfintii Parinti au afirmat neincetat baza trinitara a Bisericii.In acest sens Prof. N. Chitescu spune ca:,,In epoca Patristica s-a dezvoltat mult eclesiologia treimica.Prin aceasta s-a inteles mai intii unitatea in multiplicitate,care caracterizeaza atit Sfinta Treime ,cit si Biserica.Apoi s-a inteles identitatea de viata revarsata de Preasfinta Treime asupra credinciosilor ,prin darurile si harurile ei-comuniune de viata in credinta si iubire suprafireasca.”(5)In acest context trebuie sa il citam pe marele apologet Origen care spune intr-un cunoscut pasaj ca,,Biserica este plina de Treime”(6),iar Tertulian afirma ca ,,acolo unde sunt trei,adica Tatal,Fiul si Duhul Sfint,acolo este Biserica,pentru ca biserica este trupul celor Trei.”(7)Sfintul Maxim Marturisitorul are acelasi punct de vedere cind spune ca,,rolul credinciosilor si al sfintilor este de a exprima insasi unitatea Sfintei Treimi.”(8)

Problema se pune astfel in contextul necesitatii de a decide de pe baze trinitare cum este posibil sa evitam atit o confuzie,o stergere a distinctiilor personale asa cum apare in eclesiologia catolica, dominata exclusiv de autoritarismul papal,cit si de a evita o disolutie a autoritatii si a unitatii insasi a Bisericii printr-o prea mare libertate acordata individului,asa cum se intimpla in cadrul bisericii protestante,pentru ca Biserica este o realitate invizibila,distincta in esenta ei de orice forma de constringere exterioara juridica.

V. Lossky,generalizind,spune urmatoarele: ,,Biserica,fiind opera lui Hristos si a Duhului Sfint ,eclesiologia are un dublu fundament,e inradacinata,in acelasi timp,in hristologie,dar si in pnevmatologie. Astfel,Biserica are in acelasi timp un caracter organic personal,un accent de necesitate si libertate,de obiectivitate si de subiectivitate, ea este o realitate stabila si definita,dar si o realitate in devenire.”(9)

Pr. Prof. Dumitru Staniloaie nu este insa de acord cu aceasta interpretare.Referindu-se la teoria lui Lossky,el spune urmatoarele:,,Problema cum este Biserica una in Hristos si totusi persoanele umane se contopesc in El a incercat sa rezolve Lossky.Credinciosii sunt,dupa el, uniti ca natura in Hristos,dar persoanele lor sunt conservate si dezvoltate in Duhul Sfint…Ni se pare totusi ca Lossky nu pune suficient in lumina pozitia centrala a pozitiei lui Hristos in comunitatea de persoane care constituie Biserica,ci il vede numai ca centru in care ele sunt una ca natura.Dar pozitia centrala a lui Hristos ca persoana intre persoane o indica faptul ca El e mijlocul celor adunati in numele Lui.”(10)

Deosebirea intre rolul lui Hristos si a Duhului Sfint nu poate consta inte o deosebire de lucrari,caci toate cite le face Fiul,le face si Duhul Sfint asemenea.Deosebire este ca Fiul le realizeaza pentru noi potential,iar Duhul le face actuale,deci in Fiul avem potential si unitatea noastra ca persoane,iar Duhul nu numai ca ne da diferite daruri,ci ne si uneste.

Toate confesiunile occidentale,mai putin vechii catolici,au aceasi viziune asupra relatiilor treimice si anume cea filioquista.Mai multa teologi occidentali au incercat sa ofere o explicati acestui paradox.Astfel teologul anglican T.F. Torrence considera ca occidentalii nu au mentinut viziunea patristica despre Sfintul Duh ca mediu prin care sesizam pe Hristos ,ci au cautat sa il conceape cam in acelasi fel cum concep celelalte doua persoane treimice,putind fi surprins de El insusi.Rapind Duhului aceasta capacitate de al revela pe Hristos,El devine o realitate opaca,separata de Hristos si coborita in imanenta umana unde este confundat fie cu Biserica,ca in catolicism unde se inlocuieste,asa,zicind,expresia Filioque cu expresia Eclesiaque,fie cu spiritul individualist,ca in protestantism unde de asemenea se inlocuieste oarecum aceiasi expresie cu expresia Homineque.”(11)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.