Ecologia si exploatarea animalelor

Trimis la data: 2009-03-04
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 1018
Autor: Alecsutza688
Dimensiune: 14kb
Voturi: 64
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Omul modifica mediul în folosul sau (exploatarea animalelor), dar optimizarea cooperarii dintre om si natura este realizata de ecologie, care semnifica gospodarirea rationala a resurselor prin care biosistemele îsi perpetueaza existenta pe planeta noastra.
Ecosistemele fermelor de crestere si exploatare a animalelor se caracterizeaza în urma unor analize asupra structurii, energiei, lanturilor alimentare, interactiunii dintre specii etc.În cadrul acestora, solutiile optime de realizare a zooproductiilor se obtin cu ajutorul tehnicilor de modelare. Deci zootehnia este o stiinta moderna - se adreseaza si gândirii abstracte.

Populatii geografice si ecologice
Ambele populatii corespund diverselor categorii de habitat fata de care s-au adaptat si continua sa se adapteze cu modificarile mediului biologic. Deci, fiecare populatie este o forma concreta a speciei, consolidata filogenetic (din punct de vedere istoric), ce acumuleaza modificari care duc la îmbogatirea bazei ereditare a indivizilor.

Aceasta teorie a lui Darwin a fost confirmata de Eqstein, Botnariuc, Banarescu si altii prin diferite exemple.Astfel, s-a sustinut ca asinul (E.asinus) s-a diferentiat ca subspecie din Equus pe continentul african; camila cu o singura cocoasa (C.dromaderius) este subspecie a camilei cu doua cocoase (C.bactrianus), adaptata la climatul uscat si fierbinte din Sahara; de asemenea, cele doua subspecii de bizoni - european si nord european.

Aceasta demonstreaza ca bariera teritoriala ce scindeaza specia în populatii nu este obstacol de netrecut. Particularitatile unei populatii (chiar mutatii) se raspândesc - datorita genelor "flow" - peste tot arealul speciei, mentinând unitatea acesteia.

Componenta genetica a unei populatii, care reprezinta forma de baza prin care supravietuieste specia, depinde de doi factori antagonisti :
- selectia sub influenta factorilor locali de mediu, care favorizeaza pe unii indivizi si înlatura pe altii;

- aportul de gene noi prin intermediul indivizilor din populatiile vecine.
De exemplu, cervidele si suidele salbatice au areal larg si trecut îndepartat de existenta.

Prin capacitatea lor de adaptare la diferite zone de climat, animalele se pot diviza în "tipuri climatice" (populatii ecologice); se deosebesc prin modificari fiziologice datorate influentei climatului (temperatura, umiditatea si hrana).

"Marile zone de raspândire a animalelor si plantelor pe glob întrunesc specii apartinând regnului animal si vegetal care au trasaturi biologice comune - aceleasi preferinte pentru temperatura si umiditate, sincronizarea perioadelor optime de reproducere si alte fenomene vitale. Interdependenta dintre speciile unui asemenea complex se manifesta prin aceea ca ele alcatuiesc împreuna o biocenoza bine echilibrata în care patrunderea unei alte specii ar produce dezechilibrari greu compensabile" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.