Ecologie

Trimis la data: 2002-06-29
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 15350
Autor: Plesoianu Costel
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1450
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Componenţi ecologici ai ecosistemelor.3.1.Componenţi ecologici – materiale – energetice alcătuirea ecosistemelor şi biocenozei.Sistemele ecologice sunt egale ca şi biocenozele, compuse din componente ecologice, care sunt a lor bază materiale energetice componente. La componentele ecologice se referă: energia, compoziţia gazoasă a atmosferei, apa, sol ca substrat de sol, ecosistem şi biocenoză, atmosfera şi organisme. În enumerarea componentelor ecologice se include şi informaţia.
3.1.Componenţi ecologici – materiale – energetice alcătuirea ecosistemelor şi biocenozei.Sistemele ecologice sunt egale ca şi biocenozele, compuse din componente ecologice, care sunt a lor bază materiale energetice componente. La componentele ecologice se referă: energia, compoziţia gazoasă a atmosferei, apa, sol ca substrat de sol, ecosistem şi biocenoză, atmosfera şi organisme. În enumerarea componentelor ecologice se include şi informaţia.

3.2.Energia
Energia este cantitatea totală caracteristică de deplasare a materiei. Legile fundamentale de modificarea energiei o cercetează termodinamica, dar transformarea energiei în sistemele ecologice – bioenergetica. Bioenergetica , ca disciplină ştiinţifică cercetează procesele energetice în ecosisteme şi de asemenea izvorul primei energii pentru ecosisteme şi biocenoze este luminozitatea, energia venită de la soare şi căderii pe suprafaţa orizontală a pământului cu intensitatea medie 8,165 Dj/cm2 pe minut.

3.3.Atmosfera
Atmosfera pământului este un înveliş gazos, care înconjoară pământul. Atmosfera trebuie considerată acea parte a pământului în care învelişul gazos se poate împreuna cu pământul ca un întreg. Masa atmosferei este compusă din (5,15 – 5,9)1015 tone. Atmosfera asigură posibilitatea vieţii pe pământ şi acordă o mare atenţie la diferite părţi ale vieţii omeneşti.

Atmosfera ca component biocenozic se consideră, însuşi, un strat de aer din pământ şi deasupra lui în limitele cărora se urmăreşte o influenţă reciprocă componenţilor biocenozei.

Se consideră că atmosfera contemporană are a doua provenienţă şi s-a format din gaze, degajate dintr-un înveliş vârtos al pământului după formarea planetei. În timpul istoriei geologice a pământului, atmosfera a trecut printr-o evoluţie sub influenţa unor factori: volatilizarea gazelor atmosferice în spaţiul cosmic; degajarea gazelor din pământ în rezultatul vulcanilor activi; descompunerea moleculelor sub influenţa radiaţiei solare ultraviolete; reacţiile chimice între componenţii atmosferici şi rocile scoarţei pământului; ocuparea interplanetară a mediului.

Dezvoltarea atmosferei a fost strâns legată cu procesele geologice şi geochimice, şi asemenea cu activitatea organismelor vii. Atmosfera apără suprafaţa pământului de la distrugerea acţiunii meteoriţilor care cad, majoritatea care ard la intrarea în straturile atmosferei.

Activitatea organismelor vii care arată o influenţă puternică la dezvoltarea atmosferei , la rândul său depinde de condiţiile atmosferice. Atmosfera reţine mare parte a radiaţiilor solare ultraviolete, care acţionează la distrugerea multor organisme. Oxigenul atmosferic se întrebuinţează la procesul respirator a animalelor şi plantelor, iar bioxidul de carbon atmosferic – în procesul alimentării plantelor.

Factorii climatic, în special regimul termic umed, acţionează la sănătatea şi activitatea oamenilor. În acelaşi timp activitatea omului indică creşterea tuturor influenţelor asupra compoziţiei atmosferice şi regimului climatic. Plina renovare a oxigenukui planetei cu substanţe vii se petrece la 5200 – 5800 ani. Toată masa lui capătă organisme vii în 2000 de ani, tot bioxidul de carbon – în 300 – 395ani.

După alcătuirea atmosferei ea are o structură stratificată, care în primul rând determină o trăsătură a temperaturii aranjată vertical. În desenul 5 se arată temperatura aranjată vertical în atmosferă şi legată cu această terminologie verticală a părţilor atmosferice.

La înălţimea de 1000 de km şi mai mult se află exosfera, de unde gazele atmosferice se împrăştie în tot spaţiul lumii. Aici se petrece o trecere lentă de la atmosferă la spaţiul interplanetar.
Toate structurile parametrice ale atmosferei : temperatura, presiunea şi densitatea posedă o semnificaţie între spaţiul şi timpul schimbător: latitudine, anual, de sezon, zilnică. De aceea pe desenul 5 se reflectă numai starea medie a atmosferei.

Stratul structurii atmosferice are şi multe alte diferite manifestări. Diferit după compoziţia chimică a atmosferei. Aşa, dacă la înălţimi de până la 90km, unde există un amestec intensiv al atmosferei, referitor compoziţiei permanente a componenţilor atmosferici rămâne practic neschimbată, mai sus de 90 km sub influenţa radiaţiei ultraviolete a soarelui se petrece desociaţia moleculelor gazelor atmosferice şi o puternică schimbare a structurii caracteristice ale acestei părţi atmosferice – stratul ozon şi propria fosforescenţă a atmosferei. Structura complicată a straturilor este caracteristică pentru aerosol atmosferic, compararea mediului gazos atmosferic a părţilor lichide sau solide cu provenienţă pământească sau cosmică. Aerosolul cu părţile lichide – ceaţă, cu părţi solide – fum. Diametrul echivalent a părţilor solide a aerosolului 10-9(10-3 mm, picături – 10-6(10-2 mm straturile se consideră şi aşezarea verticală a electronilor şi ionilor în atmosferă, ce se exprimă prin supravieţuirea diferitelor straturi a ionosferei.

Compoziţia componenţilor atmosferici a pământului este unică. Aşadar atmosfera Jupiterului şi Saturnului este formată din hidrogen şi heliu, Marte şi Venera din bioxid de carbon, atunci atmosfera pământului e compusă din azot şi oxigen. Atmosfera pământului mai conţine şi argon, bioxid de carbon, neon şi alţi compuşi permanenţi şi alternanţi. Referitor la concentraţiile mari a gazelor permanente, asemenea informaţiei despre concentraţiile medii a şirului alternativ a componenţilor (bioxid de carbon, metan, şi altele), care se referă numai la straturile inferioare a atmosferei. Cea mai principală schimbare a părţii atmosferice – vaporii. Corelaţiile de timp şi spaţiu schimbă concentraţia lui care variază în limite mari – la suprafaţa pământului de la 3% în tropici până la 2(10-5% în Antarctica, principala cantitate a vaporilor este concentrată în troposferă, pe când concentraţia lui repede creşte cu înălţimea . Conţinutul mediu al vaporilor în stâlpul vertical atmosferic în limitele altitudinii compune pe lângă 16-17 mm „precipitaţii de apă”, adică aşa grosime o să aibă stratul condensat de vapori de apă.

În mod esenţial influenţa asupra proceselor atmosferice, anume pe regimul călduros al stratosferei, indică ozonul. Ozonul, în general este concentrat în stratosferă, unde absoarbe radiaţia ultravioletă a soarelui. Media lunară de întreţinere a ozonului se schimbă în funcţie de latitudinea şi timpul anului şi constituie grosimea stratului ozonic în limitele 2,3 – 5,2 mm cu influenţă terestră de presiune şi temperatură. În natură se urmăreşte mărimea şi întreţinerea ozonului de la ecuator spre poli şi mersul anual minim – toamna , maxim – primăvara. În timpul actual influenţa anului duce la distrugerea stratului de ozon al atmosferei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.