Econometrie - examen

Trimis la data: 2013-02-24
Materia: Statistica
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 8.68 / 10
Downloads: 0
Autor: Guler Aurelia
Dimensiune: 108kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Econometria este definita ca"aplicarea statisticii matematice la datele economice pentru a furniza suport empiric modelelor construite cu ajutorul economiei matematice si pentru a obtine estimari numerice.O stiinta legata cu obtinerea empirica a legaturilor economice. Utilizind observatiile pentru a obtine legaturi cantitative intre relatiile economice. Un instrument aflat la dispozitia economistului cu ajutorul carora teoriile sunt confirmate sau infirmate de realitatea economica. Econometricianul construieste modelele econometrice bazindu-se pe teoria economica sau pe date empirice, estimeaza parametrii necunoscutidin aceste modele, face recomandatii referitor la politica economica.
Econometria este asadar un instrument de investigatie teoretica cu ajutorul datelor statistice. Rolul sau este de a evidential relatiile intre fenomenile economice studiate. 2. Obiectul de studiu al econometriei Obiectul de studiu al econometriei il constituie legaturile dintre ansamblul economiei nationale si elementele sale component respcetiv comportamentul acestora.Adica obiectul de studiu este analiza legaturilor dintre variabilele economice pentru: descrierea si intelegerea relatiilor de dependenta dintre variabile;

previzionarea unor noi valori ale variabilei dependente; ajustarea si controlul variabilei dependente (endogene), prin interventia asupra variabilei independente (exogene).Pe baza datelor din economie, econometria construieste modele (expresii cantitative) pentru realitatile economice studiate care au un corespondent in teoriile economice. Statistica si econometria Statistica economica presupune culegerea si procesarea datelor economice si exprimarea lor intro forma mai usor de inteles.Econometria ia ecuatiile din econometria matematica si prin confruntarea acestora cu datele economice cauta sa foloseasca tehnici de interferenta statistica pentru a da o forma cantitativa acestor ecuatii.

O activitate economica ar putea fi reprezentata prin combinarea vectorilor de productie in conditiile definite de limitele factorilor,comform criteriului de optim adoptat.La sfirsitul activitatii vom avea o multime de date, informatii sau semnale asupra proceselor desfasurate. Vor rezulta cifre referitoare la valoarea criteriului de optim respectiv la factorii consumati. Aceste date vor constitui statisticile ce reprezinta material prima a econometriei. Econometria intervine acolo unde nu avem model satisfacator al realitatii.

Ea recurge la modelele adoptate de economia matematica, care sa fie compatibile cu modelul real. In ceia ce priveste economia productiei avem pe de o parte structura activitatilor sip e de alta sistemul semnalelor inregistrate in urma acestor activitati si care sunt statistice. Acestea reflecta, de asemenea partial si nesatisfacator realitatea, dar avem posibilitatea sa le adoptam la diferite modele care pot fi bune aproximari ale realitarii. La nivel macroeconomic, statisticile rezulta din datele a miilor si miilor de programe care nu sunt totdeauna optime. De aceea, modificarile de structura sunt de multe ori prea importante pentru ca functiile sa le poata reflecta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.