Economia Intreprinderii - SC Makida SRL

Trimis la data: 2008-06-29 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Catalin Dimensiune: 42kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Totalitatea organizatiilor, intreprinzatorilor si factorilor a caror existenta si actiune conditioneaza acivitatea intreprinderii de servicii, din afara acesteia alcatuieste mediul sau ambient.La randul sau, mediul ambient este cuprins intr-un macro-sistem, care influenteaza intreprinderea numai in masura conditionarii activitatii acesteia si a ariilor in care isi poate valorifica rezultatele.În activitatea oricărei firme, mediul său ambiant joacă un rol esenţial în definirea strategiilor sale, în sesizarea şi folosirea oportunităţilor de dezvoltare, constituind practic suportul realizării obiectivelor de creştere economică, de profitabilitate sau doar de supravieţuire.

Acesta cuprinde acei factori externi care influenţează în mod direct, nemijlocit firma, iar aceasta poate exercita un anume control asupra lor, influenţând la rândul ei prin acţiuni specifice configuraţia micromediului. Aşa cum rezultă şi din figura 1.3, identificăm
zece forţe ale micromediului, grupate în două trepte structurale.

Micromediul intreprinderii este format din elemente ale mediului cu care intreprinderea intra in relatii directe cum sunt:Furnizorii de marfuri - Pentru a-si putea desfasura activitatea, firma are nevoie de materii prime, materiale, produse manufacturate, echipamente de productie, pe care le cumpara de la furnizori diversi. Firma, furnizorii, precum si relatiile de aprovizionare care exista intre ele formează piata în amonte.

Rolul furnizorilor in activitatea intreprinderii este foarte important,deoarece acestia asigura necesarul pentru a produce si oferi bunuri pe piată.Orice blocaj aparut pe piata in amonte poate avea consecinte grave, care se rasfrang asupra organizatiei. Acesta este si motivul pentru care firma trebuie sa acorde o atenţie deosebita alegerii si selectarii furnizorilor.

Printre criteriile de alegere a furnizorilor se numara: puterea economica, imaginea furnizorului pe piata, seriozitatea, localizarea geografica, facilitati de plata, conditii de livrare, calitatea produselor si serviciilor oferite etc.

Furnizorii unei firme pot fi:
a) producatori directi ai produselor si serviciilor comercializate; acestia sunt utilizati in cazul in care firma se aprovizioneaza in cantitati mari.
b) intermediari; acestia intervin in cazul in care firma achizitioneaza
cantitati mai mici.
Se recomanda ca firma sa incheie relatii contractuale cu mai multi
furnizori din acelasi domeniu pentru a evita dependenta de unul singur, iar cu furnizorii principali sa existe relatii de lunga durata.
Prestatorii de servicii - Sunt reprezentati de firme sau personae particulare care realizeaza o gama larga de servicii necesare indeplinirii obiectului de activitate al intreprinderii.

Din randul lor se detaseaza intermediarii si mai ales prestatorii de servicii bancare, cu acestia din urma intreprinderea intalnindu-se in cadrul unei piete ce reprezinta particularitati distincte – piata financiara.

Furnizorii fortei de munca - se constituie in agenti de mediu, cu influente considerabile in activitatea intreprinderii, datorate rolului factorului uman in procesul muncii. In sfera acestor “furnizori” se cuprind unitatile de invatamant, oficiile de forta de munca, precum si presoanele aflate in cautarea unui loc de munca.

Clientii (consumatorii) - In conceptia de marketing, piata este reprezentata de consumatorii potenţiali dispusi si capabili sa participe la un schimb pentru satisfacerea unei nevoi sau dorinte. Consumatorii sunt cea mai importanta component a micromediului de marketing a firmei.

Consumatorii potfi grupati în patru grupe:Consumatori de bunuri de consum, adica persoane fizice si gospodarii care cumpara bunuri si servicii in scopul satisfacerii nevoilor si
dorintelor prin consum;Consumatori industriali, reprezentati de cumparatorii de produse si servicii destinate prelucrarii sau utilizarii lor in procesul de productie;

Organizatii nonprofit si agentii guvernamentale, care cumpara produse
si servicii cu scopul de a presta servicii publice sau de a le pune la
dispozitia celor care au nevoie de ele;
Consumatori externi, reprezentati de cumparatori din alte tari ai
produselor si serviciilor firmei, care la randul lor pot fi persoane fizice, firme sau organizatii guvernamentale.Concurentii - formeaza o categorie aparte a micromediului intreprinderii, nelipsiti din carul mediului competitiv, specific, la randul sau, economiei de piata.

In postura de concurenti apar firmele sau persoanele particulare care isi disputa aceeasi categorie de clienti, iar in numeroase cazuri, aceiasi furnizori sau prestatori de servicii. Competitorii se deosebesc intre ei prin rolul pe care il joaca in raporturile cu clientii, atitudinea fata de noutati, formele de comunicare cu consumatorii, stilul de interventie pe piata, etc.

Concurentii – formeaza o categorie aparte a micromediului intreprinderii, nelipsiti din cadrul mediului competiiv, specific, la randul sau, economiei de piata. In postura de concurenti apar firmele sau persoanele particulare care isi disputa aceeasi categorie de clienti, iar in numeroase cazuri, aceiasi furnizori sau prestatori de servicii.

Competitorii se deosebesc intre ei prin rolul pe care il joaca in raporturile cu clientii, atitudinea fata de noutati, formele de comunicare cu consumatorii, stilul de interventie pe piata, etc.

Organismele publice –constituie o componenta a micromediului in masura in care momentan sau potential pot influenta atingerea obiectivelor intreprinderii. In lucrarea citata de Philip Kotler se identifica sapte categorii ale unor astfel de organisme, inre care: asociatii ale consumatorilor, asociatii profesionale, mediile de informare in masa, marele public, etc.

In cadrul acestei componente, un loc aparte il ocupa organelle de stat, fata de care intreprinderea are o serie de obligatii legale: este vorba de organelle financiare, vamale, de justitie, etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.