Economia integrarii

Trimis la data: 2002-10-09 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 4347
Autor: Cristian M. Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Istoria ne demonstrează ca iniţiativa creării şi menţinerii sistemului comercial internaţional aparţine naţiunii care se găseşte in poziţia de lider mondial. Aşa cum spunea Lester Turow „regulile comerţului sunt scrise de cei care controlează accesul la cea mai mare piaţă a lumii - piaţa internaţională. Marea Britanie a scris regulile comerţului in secolul XIX, Statele Unite pe cele ale secolului XX, iar Europa le va scrie pe cele ale secolului XXI.” Lucrarea de faţă îşi propune in prima parte sa prezinte disputele teoretice in jurul acestei legături evidenţiate empiric, urmând in cea de-a doua parte sa prezentăm rolul jucat de Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, ca puteri dominante, in cadrul sistemul comercial internaţional.

1. Perspective teoretice
Sistemului comercial internaţional este definit „ca un ansamblu de principii, reguli şi discipline cu caracter contractual, convenit multilateral care, prin interconexiunea lor reglementează schimburile comerciale dintre state”. Aşadar crearea unui sistemul comercial internaţional presupune existenţa unui consens intre mai multe state cu privire la principiile si regulile pe care le impun un astfel de sistem.

Deşi numeroase, teoriile comerţului internaţional nu reuşesc sa explice pe deplin legătura, constatată istoric, care există intre apariţia unui stat dominant si naşterea si evoluţia sistemului comercial internaţional. Putem clasifica aceste teorii in trei categorii: teorii care neaga avantajele economice ale liberului schimb pentru o supraputere, teorii care evidenţiază avantajele unei astfel de decizii si, in sfârşit, teoriile care explica o astfel de decizie exclusiv pe baza considerentelor politice.

Primele încercări in acest domeniu aparţin lui S.D.Krasner care, in lucrarea sa „State Power and the Structure of International Trade”, prezintă trei motive pentru care o ţară lider ar prefera o politica protecţionistă in locul unei politici a liberului schimb. Primul argument este cunoscut sub denumirea de „teoria taxei vamale optime”. O ţară puternică are o pondere importantă in cererea mondiala de bunuri si poate beneficia de poziţia sa prin aplicarea taxelor vamale. Ca urmare ea va importa o cantitate mai mica de produse ceea ce diminuează cererea mondială şi duce la scăderea preţurilor bunurilor respective. Câştigul astfel obţinut depinde de gradul de protecţie si de pasivitatea celorlalte ţari care pot, sau nu, să ia masuri de represalii.

Al doilea motiv, bazat pe noua teorie a economiei internaţionale elaborată de P.R. Krugman, E. Helman si L.F. Richardson , se bazează pe diferenţele care există intre structura economică a ţarilor in funcţie de mărimea lor. Concentrarea activităţii economice in întreprinderi de talie mare care realizează randamente crescătoare si alcătuiesc o structură de tip oligopol este specifică ţărilor de dimensiuni mari, in timp ce celelalte ţări au o structură mai aproape de concurenţa perfectă, activitatea economica aflându-se sub influenţa legii randamentelor descrescătoare. In aceste condiţii, ţara dominantă va alege sa-si protejeze prin taxe vamale produsele din sectoarele in care se obţin randamente crescătoare (cele mai numeroase) si nu va aplica taxe vamale pentru celelalte.

Al treilea motiv ţine cont de câştigurile relative obţinute din comerţul internaţional. In cazul a doua ţări de talii diferite care nu îşi restricţionează comerţul reciproc, cea care câştigă mai mult este ţara mai mică pentru ca are acces liber pe o piaţa de dimensiuni foarte mari, in timp ce ţara de talie mare nu beneficiază de cât de acces pe o piaţa mică. Generalizând relaţia la n ţări putem spune că o ţara dominantă obţine prea puţin dintr-o politică de liber-schimb şi va opta pentru protecţionism. Problema alegerii intre protecţionism si liber schimb se poate pune insă si altfel, luând in considerare alte aspecte economice ale comerţului internaţional.

Naţiunea dominantă are avantajul deţinerii in majoritatea ramurilor economice de tehnologii avansate şi de aceea pe plan mondial, produsele sale sunt practic fără concurenţă. Optând pentru o politică de reducere a taxelor vamale, aceasta se va aplica produselor care incorporează tehnologie avansată si produselor din sectoarele rentiere (adică acele sectoare care utilizează factori de producţie relativ rari) cu scopul scăderii preţului lor.

O alta teorie care explică din punct de vedere economic alegerea liberului schimb ca politică comercială este teoria grupurilor de influenţă care cunoaşte trei abordări: modelul Stolper-Samuelson, modelul lui M.R. Brawley si modelul aparţinând lui Frieden J.A şi R. Rogowski.

Prima abordare pleacă de la ipotezele modelului H.O.S. şi construieşte o analiză factorială luând in considerare doi factori de producţie: munca si capitalul. Ţara in care capitalul este abundent va exporta, conform H.O.S., bunuri care necesită relativ mai mult capital. In situaţia in care celălalt factor este mai abundent, exporturile se vor constitui din produsele care au nevoie de mai multă muncă decât capital. Deţinătorii resurselor rare vor face presiuni pentru adoptarea unei politici protecţioniste, in timp ce deţinătorii resurselor abundente vor dori o deschidere spre exterior pentru a găsi noi pieţe. In cazul unei naţiuni puternice, grupul de presiune dominant este cel al deţinătorilor de capital şi de aceea politica aleasă va fi una a liberului schimb.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.