Economia si societatea participativa

Trimis la data: 2004-06-26 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 51 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Bogdan Cretu Dimensiune: 62kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Economia poate fi privita nu ca si un razboi al tuturor contra tuturor ci ca o cale de creare de oportunitati egale de dezvoltare pentru fiecare. Aceasta lucrare exploreaza sistemul economiei participative, asa cum a fost el expus de catre economistul american Michael Albert. Partea practica a acestui document incearca implementarea acestor teorii prin intermediul dezvoltarii comunitatilor locale

Scopul acestei lucrări îl reprezintă analiza unor aspecte teoretice privind conceptul de economie participativă şi totodată a unor căi practice, la nivel de micromediu social, de încercare de implementare a acestui sistem. Acest concept, introdus de către economistul american Michael Albert, este relaţiv nou şi interferenţele teoretice ale acestuia cu sistemele economice existente sunt puţin studiate.

Primul capitol realizează o scurtă analiză a două sisteme economice contemporane, respectiv al economiei de piaţă şi al planificării centralizate, a problemelor funciare inerente acestora şi a efectelor sistemice asupra forţei de muncă, consumatorilor şi societăţii în general.

Al doilea capitol prezintă o nouă viziune asupra organizării relaţiilor de munca astfel încât acestea să fie echitabile şi să permită un proces participativ de luare a deciziilor.

Al treilea capitol analizează posibilitatea reorganizării activităţii de consum astfel încât aceasta să corespundă mult mai credibil nevoilor individuale şi ale comunităţilor, prin crearea de consilii de consum la toate nivelurile societăţii – de la comunităţi până la nivel naţional.

Al patrulea capitol se axează pe prezentarea unui sistem alternativ de alocare a retribuţiei în societate – planificarea participativă descentralizată, care vine în completarea consiliilor muncitorilor şi ale consumatorilor
Al cincilea capitol al lucrării încearcă să prezinte modalităţile prin care studentul a încercat popularizarea şi implementarea acestor concepte, prin stimularea dezvoltării acţiunilor comunitare locale.

Al şaselea capitol însumează ideile prezentate în lucrare, încercând să ofere o viziune unitară asupra problemelor studiate.
Analizând aceste probleme din perspective economice şi sociale, lucrarea urmăreşte să ofere o imagine de ansamblu a fenomenului complex reprezentat de economia participativă.

Gândirea economică modernă celebrează mecanismul pieţelor ca şi maşini eficiente, neutre din punct de vedere social; pe de altă parte, se pot identifica trăsături pregnant anti -sociale care generează ineficienţă la scara largă. Totodată, acest capitol evaluează ceea ce pentru majoritatea economiştilor contemporani constituie singura/principala alternativă, respectiv sistemul economiei centralizate.

PIEŢELE
Fetişism pentru mărfuri
Economia de piaţă coordonează activitatea economică creând condiţiile de întâlnire a cererii şi ofertei de produse/servicii/bani. Pe orice piaţă, activitatea oricărui grup de întreprinzători ar fi imposibilă fără aprovizionarea de la alţi întreprinzători, iar bunurile realizate astfel trebuie să dispună de utilitate pentru alţi utilizatori ai acestora. Acest lucru este evident, de exemplu, în cadrul subunităţilor de producţie în cadrul unei firme producătoare de maşini, dar devine mai greu de decelat în relaţiile relaţiile dintre producătorul de maşini şi furnizorul de materii prime.

Motivaţia acestei “discrepante de percepţie” consta în faptul că în cazul unităţilor locale de producţie este vizibil efortul comun, conştient, pentru atingerea unui scop, pe când, între diferiţi agenţi economici, pieţele ocultează capacitatea noastră de a vedea activitatea acestora că şi acţiuni conjugate.

În afara unităţilor economice, relaţiile persoane-bunuri sau bunuri-bunuri (producere-comercializare) sunt evidente, dar relaţiile persoane-persoane raman ascunse. Pe drept cuvânt, aceasta stare de fapt a fost etichetata drept fetişism pentru mărfuri iar efectele dăunătoare sunt independente de relaţiile de proprietate. Pentru a putea evalua exhaustiv costul realizării bunurilor, este necesar a cunoaşte atât factorii materiali cât şi cei umani şi sociali care au contribuit, precum şi efectele umane şi sociale posibile.

Dar singura informaţie pe care o asigură pieţele – atât pentru proprietate privată cât şi pentru cea publică - este cea referitoare la preţul la care se schimbă bunurile. Chiar şi în cazul în care aceste preţuri ar reflecta în mod precis toate relaţiile umane şi sociale pe care se bazează tranzacţiile economice, ele nu vor permite producătorilor şi consumatorilor să îşi ajusteze activităţile prin prisma conştientizării relaţiilor lor cu alţi producători şi consumatori. Faptul că o persoană dispune de date referitoare exclusiv la propria activitate generează ne-solidaritate şi ineficienţă.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.