Economie - cererea si oferta

Trimis la data: 2004-08-06
Materia: Economie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.69 / 10
Downloads: 17807
Autor: Leonte Emil
Dimensiune: 8kb
Voturi: 726
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intr-o economie de piata bunurile create sunt destinate satisfacerii nevoilor umane.
Cererea reprezinta cantitatea dintr-un bun economic care se poate cumpara intr-o perioada de timp, in functie de pretul sau. Oferta reprezinta cantitatea dintr-un bun economic sau serviciu care se poate vinde intr-o perioada de timp in functie de pretul sau.
Universitatea de Stiinte Agronomice si
Medicina Veterinara - Bucuresti

Departamentul de Studii pentru
Invatamant la Distanta Mocanu Anatolie Costin

Anul I


ECONOMIE POLITICA

CEREREA SI OFERTA


Intr-o economie de piata bunurile create sunt destinate satisfacerii nevoilor umane.

CEREREA

Reprezinta cantitatea dintr-un bun economic care se poate cumpara intr-o perioada de timp, in functie de pretul sau. Ea poate fi analizata sub urmatoarele forme:
dupa gradul de agregare, distingem: cererea individuala, adica la nivelul individului si cerere agregare (globala), adica suma cererilor individuale;
dupa nivelul la care se iau deciziile, se cunosc: cererea pietei (primara), care se apropie foarte mult de cererea agregata si cererea firmei (selectiva) care reprezinta fractiunea de piata careia i se adreseaza unul dintre participantii pe piata.
Marimea cererii pentru un anumit bun economic depinde, in special de nivelul pretului bunului cerut si de cuantumul venitului cumparatorului dinamica generala a cererii, atat a celei individuale cat si a celei de piata, este una descrescatoare: la o scadere a pretului, cererea creste in cantitate.
Legea generala a cererii exprima raporturile esentiale ce apar pe o piata libera intre modificarea pretului bunului oferit si cea a marimii cantitatii cerute din respectivul bun.
Dinamica cererii, in afara pretului, este influentata si de:
Gusturile si preferintele consumatorului. Preferintele consumatorului se schimba ca urmare a aparitiei altor bunuri.
Existenta altor bunuri si interdependente dintre cererea lor. Cererea pentru un bun depinde de cererea pentru alte bunuri fapt ce influenteaza:
posibilitatea substituirii;
gradul de complementaritate;
aparitia a noi produse
Previziunile privind evolutia pretului si a veniturlui. Daca se estimeaza cresterea pretului la un bun, automat va creste si cererea pentru acesta.
Repartitia veniturilor. Cererea pentru diferite bunuri fiind diferita si repartitia veniturilor nu va fi aceeasi. La acest factor cea mai mare influenta o are cererea pentru obiectele de lux si cea pentru bunuri publice (invatamant, sanatate, transport etc).
Schimbarile intervenite in marimea si dinamica cererii in functie de factorii care o influenteaza poarta denumirea de elasticitatea cererii.
Elasticitatea cererii in functie de pret se exprima prin coeficientul elasticitatii cererii la pret, ce reprezinta raportul dintre modificarea relativa (in procente) a cantitatii cerute dintr-un bun si modificarea relativa (in procente0 a pretului:

(Q (P P(Q
Cep = ---- : ---- sau Cep = -----
Q P Q(P

Unde: Cep – coeficientul elasticitatii cererii in functie de pret
Q – cererea din bunul respectiv ((Q sporul din perioada curenta, Q in perioada de
Baza
P – pretul bunului respectiv ((P scaderea pretului bunului in perioada curenta, P
pretul in perioada de baza).


In functie de elasticitatea cererii la pret, bunurile se clasifica in trei categorii:
bunuri cu cerere elastica, unde coeficientul elasticitatii cererii este, in valoare absoluta, superior lui 1.
bunuri cu cerere elastica unitara, unde coeficientul elasticitatii cererii este, in valoare absoluta, egal cu 1.
bunuri cu cerere inelastica, unde coeficientul elasticitatii este, in valoare absoluta, mai mic ca 1.

OFERTA

Resursele, elementele necesare desfasurarii oricarei activitati economice, cat si pentru satisfacerea nevoilor personale ale agentilor economici, se manifesta pe piata sub forma de oferta.
Oferta reprezinta cantitatea dintr-un bun economic sau serviciu care se paoate vinde intr-o perioada de timp in functie de pretul sau.
Ea apare sub diferite forme: de marfuri corporale si de servicii; angajament sau termen fi; interna sau externa; de bunuri indepndente si bunuri complementare.
Marimea ofertei dintr-un anumit bun economic depinde, in special, de nivelul pretului bunului oferit si de cuantumul venitului cumparatorului.
Legea generala a ofertei exprima relatia esentiala in care, la un anumit nivel al pretului, se ofera o anumita cantitate dintr-un anumit bun economic.
La acelasi nivel al pretului, cantitatea oferita este influentata si de alti factori ca:
costul de productie;
schimbarile intervenite in marimea si dinamica pretului altor bunuri;
numarul intreprinderilor care aduc acelasi bun pe piata;
taxele si subventiile;
evenimentele social-politice interne si internationale.
Schimbarile intervenite in marimea si dinamica ofertei in functie de factorii care o determina poarta denumirea de elasticitatea ofertei.
Elasticitatea ofertei in functie de pret se exprima prin coeficientul elasticitatii ofertei la pret, ce reprezinta raportul dintre modificarea relativa (in procente a cantitatii oferite dintr-un bun si modificarea relativa (in procente) a pretului:


(Q (P P(Q
Oep = ---- : ---- sau Cep = -----
Q P Q(P

Unde: Oep – coeficientul elasticitatii ofertei in functie de pret
Q – oferta din bunul respectiv ((Q sporul din perioada curenta, Q in perioada de
Baza
P – pretul bunului respectiv ((P scaderea pretului bunului in perioada curenta, P
pretul in perioada de baza).

In functie de marimea modificarii pretului si a modificarii ofertei, elasticitatea ofertei cunoaste trei forme:
oferta elastica;
oferta cu elasticitate unitara;
oferta inelastica.
Sunt anumite situatii in care elasticitatea ofertei este atipica, respectiv cantitatile oferite pe piata, dintr-un bun, cresc cand pretul lor scade.

Cunoasterea elasticitatii cererii si a ofertei are o importanta deosebita pentru agentii economici, atat vanzatori cat si cumparatori, pornind de la nivelul si dinamica preturilor bunurilor de pe piata, acestia isi pot adapta oferta la cerere.

Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.