Economie regionala - disciplina fundamentara in cadrul stiintei regionale

Trimis la data: 2008-05-19
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.74 / 10
Downloads: 342
Autor: Grigore
Dimensiune: 14kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Economie regionala - disciplina fundamentara in cadrul stiintei regionale
În teoria economică contemporană există tendinţa studierii economiei la nivel micro şi macroeconomic, ceea ce poate face ca problemele comportamentului consumatorilor individuali sau al firmelor să fie tratate izolat de funcţionarea economiei ca întreg. În realitate ,între aceste două niveluri, există o gamă importantă de probleme, care determină necesitatea realizării unei viziuni integrate , a unei abordări la scara spaţială a economiei.
Referat despre Economie regionala - disciplina fundamentara in cadrul stiintei regionale
Astfel, s-a conturat sfera de investigaţie a economiei regionale, care are ca obiect abordarea, din perspectivă economică, a unor subiecte, cum sunt :
-amplasarea obiectivelor economice
-echilibrul spaţial
-creşterea economică regională
-mobilitatea spaţială a factorilor de producţie
-eficienţa structurilor spaţiale
-substituirea spaţială a factorilor de producţie
-utilizarea metodelor şi tehnicilor economico-matematice de analiză şi decizie pentru încorporarea aspectelor spaţiale în teoriile economice tradiţionale
-fundamentarea strategiilor şi politicilor regionale

Economia regională îşi propune să rezolve o serie de probleme, precum :
-aflarea factorilor care determină activitatea economică şi gradul de ocupare a unei regiuni
- determinarea cauzei existenţei unor niveluri de trai şi a unor ritmuri de creştere economică diferite de la o regiune la alta
-stabilirea factorilor care determină migraţia interregională
-găsirea cauzelor ce fac posibilă existenţa unei rate a şomajului mai ridicate în unele regiuni decât în altele.

Modul de analiză şi interpretare a aspectelor legate de dezvoltarea regională derivă din teoriile, metodele şi tehnicile abordate pentru înţelegerea comportamentului economiilor naţionale, deoarece s-a constatat că economia regiunilor se aseamănă cu economia naţională. Desigur că, între acestea, există şi deosebiri :
-economiile regionale sunt mult mai deschise decât cele naţionale, în cadrul cărora sunt localizate
-toate regiunile unei ţări utilizează aceeaşi monedă
-forţa de muncă şi capitalul au un grad mai mare de mobilitate între regiuni decât între ţări
-barierele legislative, politice, de limbă, etc, operează mai puternic în cazul migraţiei internaţionale
-există un grad ridicat de interdependenţă între regiunile dintr-un stat.

Se poate spune că economia regională reprezintă o disciplină fundamentară în cadrul ştiinţei regionale, care a început să se contureze ca o preocupare sistematică de luare în considerare a spaţiului în analizele economice, în prima jumătate a secolului al XIX lea. Ascensiunea puternică a acestei ştiinţe, în cadrul comunităţii ştiinţifice internaţionale contemporane, se datorează, în mare măsură, organizaţiei Regional Science Association International, fondată în anul 1954 cu scopul de a promova liberul schimb de idei legate de problematica complexă a acestui domeniu.

Ştiinţa regională se bazează pe încorporarea în perspectiva spaţială a unor concepte şi metode economice, geografice, matematice, socilogice, etc,având astfel un caracter interdiaciplinar conştient asumat. Pe măsura trecerii timpului, a avut loc o lărgire a ariei de investigaţie a ştiinţei regionale. Alături de economia regională putem întâlni discipline ca : prognoza regională, planificarea regională, planificarea utilizării terenurilor, etc.

Apariţia unor probleme noi în ceea ce priveşte politica regională determină perfecţionarea şi înnoirea permanentă a ştiinţei regionale.Astfel, în prezent putem remarca preocuparea specialiştilor asupra dimensiunii regionale a procesului de integrare europeană, implicând noi modele instituţionale şi de finanţare a dezvoltării regionale, adaptarea statisticii teritoriale la necesităţile sporite de analiză şi de fundamentare a politicii regionale, etc.

În ceea ce priveşte fundamentarea strategiilor şi politicilor de dezvoltare economică şi socială în plan teritorial, elementul fundament îl reprezintă regiunea.

În acest sens, regionalistul Stanislav Czamanski a făcut o distincţie clară între termenii : arie, zonă şi regiune :
- aria este un termen generic pentru orice parte a spaţiului bidimensiona, fiind util în analiza economico-socială spaţială;
- zona defineşte o suprafaţă cu caractere diferite în raport cu mediul înconjurător;
- regiunea este un termen mai precis, implicând o suprafaţă în cadrul spaţiului economic naţional, suficient de cuprinzătoare structural pentru a funcţiona independent, dar având strânse legături cu restul economiei.

Delimitând regiunile pe baza metodei clasice distingem 3 tipuri :
-regiuni omogene din punct de vedere al unor criterii-cheie: economice, geografice şi social-politice;
-regiuni modale (polarizate) ,când coeziunea este rezultatul fluxurilor interne ,al relaţiilor, polarizate în jurul unui centru dominant (nod);
-regiuni pentru planificare(programare) , unde se aplică politici şi programe specifice de dezvoltare regională.

În practica social-economică ,regiunea este privită, deseori, ca o unitate administrativ-teritorială a unei ţări, având o determinare geografică şi una administrativă. Termenul de regiune se aplică şi la nivel internaţional ,pentru a exprima regiunea formată dintr-un anumit număr de ţări, grupate după anumite criterii : vecinătate, legături şi interese economice, etc (exemplu ţările scandinave).

De asemenea, sub infuenţa tendinţei contemporane de globalizare, s-a impus necesitatea găsirii unor modalităţi relativ omogene de structurare a regiunilor din diverse spaţii naţionale. Potrivit „Nomenclatorului unităţilor teritoriale pentru statistică” (NUTS), elaborat de către Oficiul de Statistică al Uniunii Europene numărul total al ţărilor membre ale UE a depăşit 200, numărul mediu de regiuni NUTS pe o ţară membră este de 15, cel mai mare înregistrându-se în Germania, ţară cu cea mai mare populaţie.

În România au fost create 8 regiuni de dezvoltare, care constituie „cadrul de concepere, implementare şi evaluare a politicii de dezvoltare regională :
-regiunea 1 Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui)
-regiunea 2 Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulea, Vrancea)
-regiunea 3 Sud Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman
-regiunea 4 Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea)
-regiunea 5 Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş)
-regiunea 6 Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramuraş, Satu Mare, Sălaj)
-regiunea 7 Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu)
-regiunea 8 Bucureşti-Ilfov .

Pe lângă grupările bazate în esenţă pe structura administrativ-teritorială, s-au cristalizat şi anumite grupuri tipologice, menite să reducă, pe baza unor caracteristici de dezvoltare economico-socială, la câteva categorii mari diversitatea de regiuni ce compun teritoriul naţional.

Pe plan internaţional s-au conturat grupări tipologice cu grade diferite de detaliere. Totuşi se pot distinge câteve categorii de regiuni ale căror probleme sunt în centrul politicilor regionale din diferite ţări : regiuni agricole aflate în dificultate, regiuni industriale în declin sau „abandonate” şi regiuni care suportă „presiunea” unei creşteri rapide.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.