Ecosisteme

Trimis la data: 2006-02-27 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 12501
Autor: Grigore E. Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ecosistemele sunt unitati functionale si structurale rezultate din integrailitatea biotopurilor (habitatelor) si a biocenozelor. Dar biotopul si biocenoza sunt atat de intrepatrunse, separarea lor in spatiu este absolut imposibila.

Biotopul fara biocenoza si biocenoza fara biotop sunt de neconceput. In ecosisteme se realizeaza interactiunile dintre biotop si substanta vie. Orice ecosistem dispune de un fond de substante abiotice pe care se „ suprapun” procesele biologice prin care atomii trec din combinatii minerale in combinatii organice si invers.

Ecosistemul fiind o structura functionala, functionalitatea lui rezulta din relatiile dintre speciile care il compun, cat si din interactiunile acestora cu factorii abiotici. Scopul ecosistemului este de a antrena energia solara si substantele nutritive in circuitul biologic, pentru a fi transformate in substantele organice ce alcatuiesc indivizii populatiilor din biocenoza. Astfel, ecosistemul este o unitate productiva de substanta organica ce se materializeaza in organismele ce populeaza biotopul respectiv.

Ecosistemul pajistilor de stepa
Pajistile de stepa sunt ecositeme terestre. Stepele sunt zone cu soluri diverse , de la cernoziom castaniu la cele de saraturi marine, continentale, nisipuri etc. Dar indiferent de localizare, stepa se caracterizeaza prin nivelul apei freatice (care seafla la adancime mare) si prin clima austera (cu veri fierbinti si secetoase, iar iernile reci si cu precipitatii reduse).

Vegetatia este reprezentata in principal de plante ierboase si putini arbusti printre care: porumbalul, migdalul pitic, lemnul bobului, paducelul. Coastele uscate sunt populate predominant cu graminee xerofile: negara, colilia, barboasa. Pe locurile plane apar asociatii de Poa bulbusa, Festuca vallesiaca. Primavara stepa infloreste, acoperindu-se de flori multicolore, din care stanjeneii de stepa cu florile lor violete si galbene sunt nelipsiti.

In stepele din Moldova si cele din partea de est a Campii Romane apar dominant alt tip de stanjenel (Iris sintenisii). In luna iunie are loc o explozie florala de ciulini si intr-o diversitate impresionanta,
abunda lumanarica, jalesul de stepa, lanarita, precum si pelinul de stepa.

In fauna de stepa insectele sunt bine reprezentate, dintre ele caracteristice fiind numeroase specii de orthoptere-lacustele, cosasii, greierii grasi si calugarita. Dintre coleoptere, abunda scarabeii,cei care isi depun ouale in sfere mici de balegar pe care cu picioarele din spate le adapostesc in locuri sigure si bine adapostite.

Broasca raioasa verde si broastele Pelobates fuscus si Pelobates syriacus balcanicus sunt reprezentate ale batracienilor. Dintre testoasele de uscat amintim Testudo hermanni, Testudo graecalibera. Lacertinienii sunt soparle de stepa. Serpii sunt reprezentati de sarpele dungat, care traieste pe langa casa omului. In stepa se mai gaseste si sarpele saritor, un bun catarator, agresiv si rapid.

Cele mai specifice pasari de stepa sunt dropia si sparcaciu, ambele fiind monumente ale naturii, prepelita, graurul, lacustarul, ciocarlia, dumbraveanca, fasa de camp si prigoriile multicolore. Soarecarul mare,
acvila sudica, sorecarul incaltat si eretel alb sunt pasarile rapitoare de stepa. Mamiferele caracteristice de stepa sunt rozatoarele, dintre acestea cele mai raspandite fiind popandaul si harciogul. Mai sunt grivanul, soarecel de camp, orbetele sau catelul de pamantului, sobolanul de camp, iepurele de vizuina, dihorul de stepa si dihorul patat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.