Ecosistemele lacurilor alpine

Trimis la data: 2003-03-09
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.07 / 10
Downloads: 14
Autor: Matilda k.
Dimensiune: 10kb
Voturi: 362
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ecosistemele lacurilor alpine - Lacul constituie formaţiunea cea mai stabilã de ape stãtãtoare. Întinderea şi adâncimea lui îi conferã un oarecare grad de dezvoltare de sine stãtãtor. Sub raport biologic, în lac se disting cel puţin douã zone, şi anume: zona litoralã, acoperitã de vegetaţie de mal şi subacvaticã, denumitã şi zonã trofogenã sau foticã.
Zona profundã, lipsitã de luminã, acoperitã de mâl la fund, în care trãiesc numeroase bacterii, denumitã adesea şi zona trofoliticã sau afoticã, cu animale care consumã materia organicã produsã în zona superioarã – hipolimnion.

Între aceste zone existã o pãturã de apã de o grosime mai micã –metalimnion în care saltul termic este foarte brusc si care dã zonei de adâncime o constantã a condiţiilor de mediu destul de mare.

Dupã definiţia clasicã a lacurilor, în ţara noastrã numai câteva bazine intrã în aceastã categorie: Snagov; Bucura; Sf. Ana. Restul bazinelor sunt prea puţin adânci şi nu au o zonã profundalã, astfel cã intrã mai mult în categoria bãlţilor permanente.

Apele de la noi au un conţinut de sãruri care variazã în general invers proporţional cu înãlţimea la care se gãsesc. Evaporarea apei de la suprafaţa lacului depinde atât de situarea geograficã a bazinului; de altitudinea la care se gãseşte,cât şi de o serie de factori locali.Dar în general şi în ţara noastrã procesul de evaporaţie se încadreazã în legea generalã privind diminuarea scãderii nivelului de apã prin evaporaţie odatã cu creşterea înãlţimii lacului.

Se observã însã cã lacurile din vestul ţãrii, cele care sunt mai supuse regimului oceanic,au o evaporaţie mai micã de la înãlţimea de cca.1500m în jos, decât lacurile din estul ţãrii,care sunt supuse regimului continental.

Nivelul apelor depinde şi de aportul celor care se varsã în lac. Acest lucru este evident mai ales în cazul bãlţilor Dunãrii. Lacurile alpine sunt cele situate la înãlţimi de peste 1500m. La noi unele au origine glaciarã, altele s-au format în urma unor alunecãri de teren sau au fost produse de morene.Dintre cele mai cunoscute lacuri alpine de la noi putem enumera lacul Bucura (din Retezat) cu cea mai mare suprafaţã(cca.10 ha),lacul Zãnoaga(din Retezat) cu cea mai mare adâncime(28m) ,lacul Gâlcescu(din Parâng),lacul Bâlea(în Fãgãraş),lacul Lala Mare(în munţii Rodnei).

Deşi adâncimea acestor lacuri nu este mare, fiind în medii de 10m, totuşi în raport cu suprafaţa lor micã, ele sunt lacuri adânci şi se pot clasifica între lacurile oligotrofe. Apa acestor lacuri provine în mare parte din topirea zãpezilor şi din ploi, dar şi din izvoare proprii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.