Ecosistemul

Trimis la data: 2011-04-01 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 853
Autor: Calota mihaela Dimensiune: 73kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ecosistemul sau sistemul ecologic reprezinta ceea ce ecologii numesc unitatea organizatorica elementara a biosferei. In principiu, atunci cand spunem ecosistem, intelegem de fapt un sistem deschis, cu o alcatuire complexa conferita de cele doua subsisteme majore din care acesta este alcatuit, si anume biotopul (mediul fizico-chimic abiotic) si biocenoza (totalitatea vietuitoarelor, comunitatea de plante, animale, microorganisme care au ca suport un anumit biotop). Principala caracteristica a ecosistemului este aceea ca la nivelul acesteia se realizeaza productia biologica.

Termenul de ecosistem a fost introdus in 1935 de ecologul britanic Sir Arthur George Tansley, care a descris sistemele naturale ca o continua interactiune dintre componenta vie si nevie a acestora.
Conceptia ecologica moderna stabileste mai multe categorii de structuri ale ecosistemului.

Cel mai usor de identificat este modalitatea de stratificare a ecosistemului, deoarece cele mai multe ecosisteme prezinta doua straturi principale: autotrof si heterotrof.Stratul autotrof, alcatuit din totalitatea populatiilor de plante, este situat superior si beneficiaza de accesul neconditionat la radiatia solara luminoasa, ceea ce presupune o mai mare eficienta a procesului de fotosinteza si deci o productie primara (productie de substanta organica) ridicata.

Stratul heterotrof este alcatuit din organisme, care nu au acces la energia luminoasa (fara plante) si este dependent de existenta organismelor autotrofe in scopul asigurarii necesarului energetic.
Ecosistemele sunt foarte variate ca dimensiune si complexitate.

Spre exemplu, o insula din zona tropicala poate avea un ecosistem format de padurea umeda tropicala care se poate intinde pe sute si mii de hectare, un ecosistem format de zona mlastinoasa a asociatilor mangroviere si un ecosistem subacvatic reprezentat de recifurile coraligene si biocenozele aferente.

Definirea conceptului de ecosistem nu trebuie interpretata de o maniera simplista sub forma unei relatii de genul: biotop + biocenoza = ecosistem. Populatiile din componenta biocenozei sunt capabile nu numai sa suporte rigorile mediului ambiant (biotopului) ci sa-l si transforme, ceea ce determina noi interactiuni intre specii (interactiuni indirecte) ceea ce conduce la definirea unui sistem de interactiuni complex ale speciilor intre ele si ale speciilor cu mediul. Acest tip de sistem reprezinta sistemul ecologic sau ecosistemul.Dintr-un alt punct de vedere, se poate observa ca ecosistemul este alcatuit din cinci subsisteme (trofice) fundamentale:

1. substante de natura anorganica (elemente chimice sau substante minerale);
2. producatori primari (toate plantele si unele microorganisme fotosintetizatoare);
3. animalele consumatoare (consumatori primari si secundari de diferite ordine);
4. detritusul vegetal si animal (materie organica nevie);
5. microorganisme reducatoare sau descompunatoare (organisme ce reduc materia organica la componentii minerali).

O schema a modului de interactiune dintre componentele ecosistemului este prezentata in figura .Intr-un mod mai simplist, si reducand componentele ecosistemului la cele mai importante, putem afirma ca structura ecosistemelor este determinata de o varietate de factori care se manifesta interrelational, dintre care cateva din cele mai importante componente sunt solul, atmosfera, radiatia solara, apa - toate acestea caracterizand biotopul si organismele vii care ocupa acest biotop, reprezentand biocenoza sau comunitatea de plante si animale specifice unui anumit biotop.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.