Ecosistemul

Trimis la data: 2013-11-07
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 9.36 / 10
Downloads: 0
Autor: Oae Stefan
Dimensiune: 20kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Plantele si animalele nu pot exista fara apa, aer, lumina, temperatura, sol, adica o biocenoza nu poate exista fara un anumit biotop.Intre alcatuirea biotopului si alcatuirea biocenozei exista relatii stranse care creeaza o anumita unitate.Ecosistemul reprezinta acea legatura structurala si functionala dintre biotop si biocenoza.Biotopul reprezinta totalitatea factorilor abiotici (apa, vantul, energia solara, clima, umiditatea) si relatiile dintre ei. Biocenoza reprezinta un nivel de organizare a materiei format din populatii legate teritorial, si pe studiul interactiunii acestor populatii.
Un ecosistem nu are granite definite, astfel el poate avea dimensiuni foarte mari (desertul Sahara), sau dimensiuni foarte mici (un iaz).Zona de intrepatrundere a doua ecosisteme, de exemplu o pasune naturala si un ecosistem agricol, se numeste ecoton.Evolutia ecosistemului reprezinta un proces, in urma caruia este restabilit in intregime, pe etape succesive, un ecosistem, ce a fost distrus anterior, sau a carui biotop a fost schimbat intr-atat de mult, incat o mare parte din biocenoza a disparut. Restabilirea biocenozei are loc astfel, incat intre organismele ce vin are loc o succesiune, de la cele mai primitive la cele mai avansate.

Ecosistemele naturale exista in toate zonele geografice de la ecuator la poli.Ele pot forma compleze de ecosisteme denumite biomi(tundra, taigaua, padurea ecuatoriala, desertul, savanna, marile si oceanele).Niste exemple de biomi in tara noastra sunt Delta Dunarii, Marea Neagra. Exemple de ecosisteme: lac, padure, pestera, livada.

Datorita diferitelor biotopuri si biocenoze ecosistemele sunt variate.De exemplu un ecosistem cu o biocenoza saraca este pestera,iar un ecosistem cu o biocenoza mai bogata(cuprind numeroase specii) este o pajiste de campie.Exemple de ecosisteme naturale: Parcul National Portile de Fier si Rezervatia biosferei Delta Dunarii sunt unicate ecologice, care trebuie protejate si conservate, Raul, ecosistem acvatic in care structura biocenozelor este determinata de structura biotopurilor.

Marea Neagra, care este unica intre marile lumii prin caracteristicile biotopului si ale biocenozei. Lacul, ecosistem acvatic in care structura biocenozei este determinata de variatia factorilor abiotici. Padurea, care ramasa in regim ntural este un ecosistem complex si
stabil. Ea prezinta o stratificare caracteristica pe orizontala si
pe verticala. Tufarisurile si pajistile (pasuni si fanete), ecosisteme terestre care trebuie protejate, pentru ca reprezinta surse importante de producere a nutretului pentru animalele domestice.

Ecosisteme antropizate: care sunt facute prin contributia omului : livezi, lac de acumulare.Ecosistemele antropizate se extend incontinuu fiind in stransa legatura cu dezvoltarea societatii omenesti.Exemple de ecosisteme antropizate:culturi agricole,livezile,lacurile de acumulare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.