Ecosistemul padurilor

Trimis la data: 2012-11-14 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: oloeru.ana Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mediul de viata se caracterizeaza prin diferiti factori naturali. Cei lipsiti de viata se numesc factori abiotici, iar vietuitoarele sau produsiii acestora se numesc factori biotici.Comunitatea de populatii (plante, animale, microorganisme) caracteristice unui biotop aflate in relatii interspecifice se numeste biocenoza.Unitatea structurala si functionala care se stabileste intre un biotop si o biocenoza constituie un ecosistem.1.

Ecosistemul unei paduri de stejar
Padurile de stejar se intind in zonele cu altitudine de pana la 700-800 m. In zonele de campie, aceste paduri sunt formate din stejar brumariu sistejar pufos. In zonele joase, ele sunt formate din stejar in amestec cucer sau garnita (rude cu stejarul). In zona dealurilor inalte se intalnestegorunul care formeaza paduri intinse numai de gorun (numite gorunete) sau in amestec cu alte specii de foioase.

Fauna si vegetatia padurilor de stejar
Fauna: radasca, arici, salamandra, cuc, caprioara etc.
Vegetatia: ghiocel, porumbar etc.
Caracteristici ale biotopului:
-soluri: brune si brun-roscate de padure;
-temperatura medie anuala in jur de 10 ÂșC;
-lumina care ajunge pana la suprafata solului, filtrata printre coroanele arborilor; de aceea exista numeroase plante erbacee si arbusti.

Componente ale biocenozei:
-arbori : carpen, ulm, tei, frasin, paltin de campie, artar, cires salbatic;
-arbusti: maces, paducel, soc, lemn cainesc, corn, porumbar, gherghinar;
-plante erbacee: golomat, paius etc.
-animale nevertebrate: viermi, paianjeni, melci, insecte, etc.
-animale vertebrate: broasca bruna, brotacel, soparla, sarpe, cuc, lup, vulpe, etc

Ecosistemul unei paduri de fag
Padurile de fag, (numite si fagete), sunt raspandite in zonele cu altitudini de 600-1300 m. Padurile de fag se intalnesc insa si la altitudini mai mici, pe versanti umbriti (400m) sau la altitudini de 1500 m, pe versantii insoriti.

Componente ale biocenozei:
-arbori: fag, mesteacan, paltin de munte, carpen, ulm de munte, tei, molid, brad;
-arbusti: alun, muru, corn;
-plante erbacee: feriga, muschi, licheni, mierea-ursului, paius;
-animale nevertebrate: insecte (carabus de padure, croitorul fagului);
-animale vertebrate: ciocanitoare, gaita, huhurez, cerb, urs brun, jder, ras, veverita, mistres, pisica salbatica.

Ecosistemul unei paduri de molid
Padurile de molid, (numite si molidisuri), ocupa regiunile inalte ale muntilor nostri, de la limita superioara a fagului pana in zona subalpina. Ele sunt instalate la altitudini de 1200-1800 m. In nordul Carpatilor, limita inferioara a padurilor de molid atinge, in unele locuri, 600 m.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.