Ecuatia de stare a gazelor perfecte

Trimis la data: 2013-12-03 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: razvanel23 Dimensiune: 54kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Gazele sunt alcatuite din atomi sau molecule si pot fi clasificate astfel:
-monoatomice : gazele rare (nobile) - He,Ne,Ar,Kr,Xe,Rn
-diatomice : H2, O2, N2, F2, Cl2, Br2, I2, CO, NO, HCl etc.
-poliatomice : CO2, NH3, SO2, SO3, O3(ozon) etc.
Referate similare: Schimbul de gaze respiratorii

Caracteristicile gazelor:
-nu au volum propriu si nici forma proprie (ocupa tot spatiul pe care-l au la dispozitie si iau forma vasului in care se afla;
-difuzeaza unele in altele;
-se amesteca in orice proportie;
-strabat orificii foarte fine ale unor materiale poroase;
-se pot comprima usor;
-exercita presiune asupra peretilor vasului in care se afla.

Pentru a studia mai usor comportarea unui gaz in diferite conditii s-a introdus un model simplificat numit modelul gazului ideal (gaz perfect) cu urmatoarele caracteristici esentiale:
-distantele dintre molecule sunt mult mai mari decat dimensiunile acestora;
-fortele de interactiune dintre molecule sunt neglijabile;
-presiunea gazului este determinata numai de ciocnirea dintre molecule si peretii vasului, neglijandu-se ciocnirile intermoleculare.
Starea unui gaz este determinata, la un moment dat, de totalitatea proprietatilor fizice.

Pentru a o caracteriza trebuie cunoscut un nr. minim de marimi fizice, numite parametrii de stare, iar cei care caracterizeaza complet starea gazului ideal sunt: presiunea (p), tempera-tura (T), volumul (V).Variatia uneia dintre cele trei marimi atrage dupa sine modificarea celorlalte doua. De asemenea, este necesara cunoasterea numarului de moli sau a masei gazului.Temperatura - marimea fizica ce masoara starea de incalzire a unui corp. Unitatea de masura este gradul, utilizandu-se frecvent doua scari de temperatura: scara Kelvin (folosita in SI)si scara Celsius (folosita in practica).

Presiunea - particulele de gaz, in miscarea lor dezordonata, se ciocnesc de peretii vasului, exercitand presiune asupra acestora. Experimental, se constata ca presiunea creste cu:
-cresterea numarului de molecule din unitatea de volum;
-cresterea temperaturii ( a vitezei moleculelor ).
Unitatea de masura pentru presiune in SI este N/m3, dar in practica este utilizata atmosfera (atm).
1 atm = 1,013 .105 N/m3
1 atm = 760 mmHg

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.