Edeea de limbaj poetic - Wordsworth, Coleridge, Frege

Trimis la data: 2013-09-02
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Perioadele preromantica si romantica au pus bazele poeticii moderne, declarand autonomia operelor de arta poetice fata de natura (lume). Atat semantica fictionalitatii lumilor posibile, cat si teoria morfologica a obiectului imaginar sunt jaloane istorice pe drumul spre o alternativa la teoria mimetica. Argumente suplimentare pentru autonomia artei poetice pot fi gasite daca se analizeaza implicarea secolului al XlX-lea in studiul unei alte teme poetice fundamentale, si anume tema limbajului poetic.
Aceasta tema se dezvolta din convingerea ca limbajul poeziei este, in unele aspecte esentiale, diferit de alte utilizari ale limbii. Prin urmare, definitia limbajului^ poetic si a proprietatilor lui are nevoie de un cadru contrastiv. in mod traditional, acest cadru a fost stabilit prin punerea in opozitie a limbajului poetic cu cel al "prozei comune". Deoarece aceeasi opozitie a fost valabila pentru limbajul oratoric, o conceptie retorica a limbajului poetic a domiAZnat poetica timp de mai multe secole.

Acesta din urma era caracAZterizat prin tropi si figuri reperabile, bine definite si enumerabile, prin prezenta mai mult sau mai putin frecventa a "ornamentelor verbale" sau a Jocurilor frumoase" (Posner 1982, 164). in ciuda diferentierii facute de Aristotel intre limbajul poetic si stilul (sau stilurile) oratorice (Rhet 3, I, 1404a; 3, 12, 1413b), Retorica sa a jpst pana la urma cea care a definit proprietatile si criteriile limbajului poetic (vezi Solmsen 1954, xiii; Wimsatt si Brooks *966, 58; Morpurgo-Tagliabue 1967, 358; Barthes 1970, 179; Dupont-Roc si Lallot 1980, 194). Conceptia retorica a limbajului Pºetic era atat de fortificata incat ar fi putut fi contestata cu adevarat numai daca retorica ar fi cedat pozitia sa dominanta, ceea

Poetica occidentala
ce s-a intamplat abia catre sfarsitul secolului al XVIII-lea Todorov 1977, 85).' Faptul istoric ca in secolul al XlX-lea vua. ceptiile despre limbajul poetic au aparut ca o respingere explic^ sau implicita a retoricii explica presupozitiile lor teoretice.Prima conceptie a limbajului poetic nascuta din cenusa retoij. cii a aparut in perioada iluminismului Cea dintai conceptie postrt torica este pur negativa, limbajul poetic isi pierde statutul de "culme a elocventei" si devine "diafan". "Poezia nu mai este arte in interiorul limbajului, ci limbaj care transcende arta cu scopul fa a se reapropia de natura" (Wellbery 1984, 7l-72).

Aceasta coa-ceptie, care reflecta punctul de vedere al momentului asupra lin. bajului, considerata drept un mediu "transparent" ce furnizeaza ui acces nemediat spre lume, nu a permis ca limbajul poetic sa poata fi izolat in calitate de entitate teoretica. O teorie a limbajului poetic a putut fi initiata doar atunci cand limbajul in general a avut o relativa independenta fata de limbajul denotativ. Romanticii au intuit aceasta independenta, de aceea nu este surprinzator ca teoria moderna a limbajului poetic isi are originea in poetica romantica.

1. Conceptia estetica Wordsworth-Coleridge
Prezentarea pe care o facem aici conceptiilor romantice ale limbajului poetic porneste de la deosebit de sugestiva divergenta dintre Wordsworth si Coleridge.2 Pozitiile celor doi prieteni si, totodata adversari, au fost de multe ori discutate, dar controversa merita sa fie examinata din nou, deoarece inca nu a fost cercetata ca un eveniment in istoria poeticii.

Luat aparte, incidentul Wordsworth-Coleridge apare ca o neintelegere de natura ideologica referitoare la subiectele de actualitate ale poeziei contemporane; insa dintr-o perspectiva teoretica mai larga, pozitiile celor doi se dovedesc a fi abordari complementare ale temei limbajului poetic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.