Edgar Allan Poe - Masca mortii rosii

Trimis la data: 2005-04-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 10
Autor: Ionut Corbu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 197
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dintre marile nume ale literaturii americane, cel dintâi intrat în domeniul literaturii universale, a fost Edgar Allan Poe. Deşi a trăit doar 40 de ani, operele sale rămân în literatură ca nişte perle scoase din adâncuri. Deşi la citirea titlurilor operelor sale, cititorul ar fi îndemnat să spună că Poe este un autor de romane poliţiste, dupa parcurgerea lecturii se contestă ideea de la început, fără a nega însă faptul că Poe are în el o latură de aspiraţie spre mister şi acţiune.
Edgar Allan Poe
Apartenenţa operei Masca morţii roşii la fantastic
Dintre marile nume ale literaturii americane, cel dintâi intrat în domeniul literaturii universale, a fost Edgar Allan Poe. Deşi a trăit doar 40 de ani, operele sale rămân în literatură ca nişte perle scoase din adâncuri.

Deşi la citirea titlurilor operelor sale, cititorul ar fi îndemnat să spună că Poe este un autor de romane poliţiste, dupa parcurgerea lecturii se contestă ideea de la început, fără a nega însă faptul că Poe are în el o latură de aspiraţie spre mister şi acţiune.

Operele sale: Crimele din Montague Rue, Misterul Mariei Roget, Masca Morţii Roşii, Prabuşirea casei Usher, Metzengerstein, precum si altele, alături de poezii precum: Duhurile morţilor, Steaua serii, Tărâm de vis, ş.a. fac din E.A.Poe un poet, povestitor şi nuvelist de mare valoare.

Masca morţii roşii, ( în original The Masque of the Red Death ), a văzut lumina tiparului în mai, 1842 în revista „Graham’s Lady’s aud Gentleman’s Magazine” din Philadelphia. Publicată pentru întâia oară în 1898 în România, în prelucrarea lui I.L.Caragiale, Masca morţii roşii descrie perioada de criză a Europei, atunci când ciuma bântuia ţinuturile şi reducea populaţiile într-un timp foarte scurt. În Poe se regăseşte o anumită sete de macabru, o anumită fascinaţie exercitată asupra lui de moarte ( căreia a vrut să-i cunoască faţa, nu întâmplător, ci fiindcă-i răpise pretimpuriu cele doua fiinţe mai dragi pe lume, mama şi soţia ).

Masca morţii roşii este o povestire fantastică.
Povestirea este o specie a genului epic, în proză, de dimensiuni mai mari decât schiţa, dar mai reduse decât nuvela, care cuprinde un singur episod narat preponderent subiectiv, din punct de vedere al povestitorului. Se relatează o întâmplare ieşită din comun, uneori supranaturală.

Cele mai cunoscute definiţii ale fantasticului, sunt formulate de către Roger Caillois ( în opera În inima fantasticului ) şi de către Tzvetan Todorov ( în opera Introducere în literatura fantastică ).Roger Caillois, defineşte fantasticul ca pe o irumpere brutală a misterului în cadrul vieţii reale. O povestire fantastică vrea să ne prezinte nişte oameni obişnuiţi, asvârliţi dintr-o dată în lumea fantasticului.Pentru Roger Caillois, „orice fantastic este o încălcare a ordinii recunoscute, o revărsare a inadmisibilului în sânul inalterabilei legalitaţi cotidiene”.

Tzvetan Todorov, precum Roger Caillois, observă că textele genului fantastic încep printr-o etapă în care evenimentele se desfăşoară strict realist. Specificul acestui gen rezidă în faptul că la un moment dat , cursul firsc al evenimentelor narate, este întrerupt de un element perturbator, care provoacă o ezitare.

Câtă vreme durează această ezitare, avem de-a face cu fantasticul. Todorov introduce un termen nou: fantasticul pur, care este un element de foarte scurtă durată. El se suprapune peste puţinele momente în care personajele şi cititorul nu pot să decidă cum se explică acest element perturbator, care perturbă ordinea evenimentelor.

Acţiunea povestirii are loc în perioada neagră a Europei, atunci când ciuma devasta si producea mari pagube. Planul spaţial nu este cunoscut, însă se ştie că prinţul Prospero se va izola de lume împreună cu o mie de prieteni, într-o cetate întărită.

Povesteirea debutează cu descrierea ciumei, numită aici Moartea Roşie, despre care ni se spune că „pustiise multă vreme ţinutul”. Molimă hâdă şi fără de leac ( aşa cum o numeşte naratorul ), era atât de groaznică încât „Începutul, desfăşurarea şi sfârşitul bolii se petreceau toate într-o jumatate de ceas”.

După ce „curtenii [..] aduseră forje şi ciocane grele pentru a înţepeni zăvoarele” de la cetate , prinţul dă o mare petrecere în cele şapte camere ale palatului. Cifra şapte, cifră cosmică, simbol al perfecţiunii, reprezintă aici un „şirag împărătesc”. Aceste şapte camere nu aveau nici un candelabru, ci sursa de lumina, provenită dintr-un coridor aferent sălilor, străbătea vitraliile , de culoare „potrivită cu tonul decoraţiei încăperii din care faceau parte”.

Descrierea culorilor camerelor este un lucru foarte important în compoziţia operei, căci chiar ultima cameră, va constitui, elementul perturbator, care, în accepţia lui Todorov, va provoca ezitarea, având loc acel fantastic pur. Culorile camerelor sunt aleatorii, neavând o semnificaţie aparte în ordinea lor, însă se poate observa contrastul dintre ultima camera si celelalte. De asemenea nu se insistă decât pe descrierea ultimei camere, pe care naratorul ne-o prezintă ca fiind : „strâns învăluită de draperii de catifea neagră , care acopereau întregul tavan şi pereţii şi cădeau în falduri grele pe un covor de aceeaşi culoare şi din acelaşi ţesut.”.

Chiar şi cel care povesteşte ne spune că „ Aceasta era singura încăpere în care culoarea vitraliilor nu se potrivea cu a decorului.Geamurile erau stacojii, de culoarea intensă a sângelui.”. Ceva bizar şi plin de mister cuprindea camera neagră, căci „ prea puţini dintre oaspeţi aveau îndrăzneala să-i treacă hotarul”. Limita dintre camera neagra si predecesoarea ei, reprezintă limita între lumea reală şi cea a fantasticului.

Petrecerea era un bal mascat, unde invitaţii dansau pe muzică, serveau vin, astfel că, pe măsura ce timpul trecea, atmosfera devenea tot mai încinsă, chiar orgiastică, asemeni petrecerilor date în cinstea zeului grec dionisos. Un element asupra căruia se insistă mult, este un „gigantic orologiu de abanos”. Cu o pendulă ce se legăna cu o bătaie „înăbuşită, monotonă şi grea”, ceasul din camera de catifea, scotea din oră în oră un sunet, plăcut la auz, dar cu un efect hipnotizant, căci atât dansatorii cât şi oaspeţii încremeneau şi doar la sfârşitul ultimului ecou al sunetului, îşi reveneau din starea lor de hipnoză şi „un râset uşor cuprindea toată adunarea”.

În această atmosferă de desfrâu şi în această stare de plăcere orgiastică, „pretutindeni prin cele şapte camere, sumedenie de vise perindau”. Aceste vise rămâneau amuţite la sunetul orologiului, însă imediat după auzul ultimului ecou, ele, „mai vesele ca oricând, răsfrângându-se în geamurile multicolore”, îşi reluau dansurile. Motivul visului apare şi în opera lui Calderon de la Barca , La vida es sueňo, unde ni se înfăţişează faptul că noi trăim într-o lume de vis, unde nimic nu este real.

Punctul culminant al povestirii are loc în momentul în care „ se auzi orologiul sunând la miezul nopţii”.După răsunarea ultimului ecou, se revine din nou la la starea iniţială, însă în scenă apare un personaj nou, o mască „ ce nu atrăsese atenţia nimănui până atunci”. Zvonul despre noua mască, circulă printre oaspeţi astfel că „ se ridică din toată adunarea un murmur de uimire şi dezaprobare şi până la urmă de oroare, de silă şi de groază”. Masca aceasta, avea o înfăţişare oribilă, înspăimântătoare „Masca ce-i acoperea obrazul, înfăţişa atât de bine chipul unui cadavru înţepenit”. Masca îşi lua o înfăţişare din ce în ce mai groaznică.

Dacă la început:
„ masca de care vorbim, parcă întrecuse închipuirea lui Irod”, mai apoi „masca mersese atât de departe cu îndrăznela ei, încât îşi luase înfăţişarea Morţii Roşii. Veşmântul îi fusese vopsit în sânge, iar fruntea ei largă şi trăsăturile obrazului fuseseră stropite cu acea grozavă culoare purpurie”.

Prin această înfăţişare, masca încălcă regulile impuse de prinţul Prospero, care, atunci când o văzu, se înfurie şi dete ordin să fie prinsă. Însă nimeni nu cuteza. Oaspetele nepoftit se deplasă din prima cameră, până ajunse în cea neagră, unde prinţul Prospero, încercând să o ucidă, căzu el răpus, în mod misterios : „Un strigăt ascuţit se auzi, şi pumnalul se rostogoli strălucind pe covorul negru pe care, în următoarea clipă, se prăbuşi, fără de viaţă, şi prinţul Prospero”. Atunci, toată mulţimea porni să prindă masca. În momentele ce urmau, avea să se întâmple un lucru foarte ciudat.

Încercând să prindă intrusul ( aflat în camera neagră ), oaspeţii „rămăseseră muţi de spaimă”, căci acel intrus, cu acea mască pe cap „nu învăluiau nimic din ce putea fi atins” adică era imaterial. În acel moment, toată lumea află că Moartea Roşie, care „ sosise pe drum de noapte, ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.