Educatia

Trimis la data: 2014-07-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Laurentiu_F
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Educatia este un concept de mare generalitate, care cu greu se poate contura printr-o definitie cat de cat riguroasa. Ca lucrurile stau asa este usor de constatat pentru oricine are curiozitatea sa compare definitiile date termenului in dictionare, manuale, tratate sau alte genuri de lucrari. Marea variabilitate a acestor definitii provine nu numai din complexitatea fenomenului social pe care notiunea incearca sa-l surprinda, ci si din diversitatea perspectivelor din care el este analizat sau a conteztelor ideatice in care este inclus.
Nu ne propunem in subcapitolul de fata sa trecem in revista si sa sistematizam multele definitii date educatiei. Vom proceda doar la o simpla ilustrare, prin doua exemple; primul este definitia propusa intr-un recent aparut Dictionar de sociologie, iar a doua, cea datorata parintelui sociologiei educatiei, E. Durkheim.
"Educatie - ansamblu de actiuni sociale de transmitere a culturii, de generare, organizare si conducere a invatarii individuale sau colective". ( C. Zamfir; L.Vlasceanu, 1993, p. 202).

"Educatia este actiunea exercitata de catre generatiile adulte asupra celor ce nu sunt coapte pentru viata sociala. Ea are ca obiect sa provoace si sa dezvolte la copil un numar oarecare de stari fizice, intelectuale si morale, pe care le reclama de la el atit societatea politica in ansamblul ei, cat si mediul special caruia ii este cu deosebire destinat."(E. Durkheim, [1911], 1980, p. 39)
Alegerea nu este intamplatoare.

Ambele definitii sunt cuprinse in texte sociologice si, desi par - si efectiv sunt - diferite, ele cuprind o nota comuna, determinata, credem, tocmai de perspectiva din care au fost enuntate, chiar daca la o distanta de peste 80 de ani. Este vorba de conceperea educatiei ca o actiune sociala. Incadrand conceptul in acest gen proxim, mersul spre conturarea lui, respectiv spre enuntarea diferentei specifice, este facilitat de recurgerea la o schema, mai mult sau mai putin simplificata, a oricarei actiuni sociale.

In acest sens, definitia lui Durkheim este exemplara; ea ne precizeaza cine realizeaza actiunea, asupra cui este indreptata ea si care sunt obiectivele urmarite. Chiar daca nu suntem integral de acord cu continutul definitiei ( de exemplu, putem obiecta in mod justificat ca educatia vizeaza nu numai tineretul, ci si adultii, fiind chiar consacrata axpresia "educatia adultilor"), din punctul de vedere al formei, o astfel de definitie este de mare folos pentru aproximarea continutului notiunii, atat prin elementele explicitate deja, cat si prin deschiderea spre alte aspecte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.