Educatia estetica

Trimis la data: 2009-05-12
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 8.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Amelie Popa
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Omul fiinteaza si se desfasoara nu numai in conformitate cu mobiluri intelecAZtiv-practice, ci si in concordanta cu legile frumosului, ale armoniei si coerentei esteticului din natura, societate si opera de arta. Intr-un anumit sens, existenta umana poate deveni "opera de arta"' in masura in care omul isi ia drept model idealitatea constitutiva a artisticului si exemplaritatea campului valoric, care tind sa se insinueze in conduitele lui cele mai firesti. Vechea butada, ca viata copie din ce in ce mai mult arta (in contrasens cu mimesis-ul traditional), pare sa fi devenit, in zilele noastre, un loc aproape comun (sa ne gandim, in acest sens, la puterea imaginarului cinematografic asupra gesticulatiilor noastre cotidiene; viata unora dintre noi seamana mai mult cu cea a unor personaje de film).
Viata cotidiana sta, intr-o mare masura, sub zodia esteticului. Ne intalnim la tot pasul cu obiecte, activitati ce poarta pecetea lui. Contactul cu operele de arta, design-ul vestimentar sau al bunurilor de consum, arhitectura sau spatiul amAZbiental, o parte din activitatile noastre diurne, participarea la ceremoniile cele mai diverse impun o pregatire atenta pentru a recepta valorile estetice. Chiar si educatia presupune un registru estetic. Nu in zadar se vorbeste despre o arta a invatarii si educatiei, de educatorul-artist, de scenariul si fictiunea didactica, unde autorul-profesor isi "joaca" un rol bine definit.

Expresia artistica se raporAZteaza in mod esential la acele constante care apar in toate culturile: nasterea, moartea, casatoria, razboiul, pacea si alte momente ce marcheaza viata umaniAZtatii. Cum se arata intr-un document editat de Biroul Internalional al Educatiei, "daca forma expresiei artistice variaza de la o cultura la alta, nu-i mai putin adeAZvarat ca, date fiind trasaturile comune ale continutului, toti oamenii impart o capacitate cu totul particulara de a reactiona la simbolurile si semnele nonverAZbale, constituite din operele de arta" (Alison, 1987, p. 7).

Intrebare: Sunteti de acord ca exista un continut comun tuturor culturilor in privinta operelor de arta si ca doar forma de reprezentare difera? Argumentati raspunsul!Educatia estetica nu vine sa limiteze sau sa afecteze libertatea alegerii sau aderarii la frumosul autentic. Dimpotriva, prin intermediul ei, se pregateste tereAZnul intalnirii cu valoarea - in cunostinta de cauza a subiectului - ce-si transgreAZseaza conditia obisnuita intr-o "ordine a imaginarului si simbolicului" (Philippe, 1991, p. 211) ce nu limiteaza, ci lumineaza, deschide un evantai de alegeri, opAZtiuni, asimilari.

Tema: Comentati dictonul: "de gustibus non disputandum"
Daca s-a vorbit si se mai vorbeste inca de un analfabetism scolar, trebuie luat in seama, si un alt tip de analfabetism, mai subtil si ascuns, dar mult mai periculos - si anume, "analfaAZbetismul estetic", adica incapacitatea de a sesiza si vibra in fata frumosului, inAZsensibilitatea fata de inefabilul artei. Imunitatea afectivitatii fata de zone intinse ale existentei are consecinte pagubitoare atat pentru indivizi (indiferent de gradul lor de instructie), cat si pentru societati (indiferent ca sunt dezvoltate sau subdezAZvoltate economic).
Tema: Indicati cateva posibile consecinte ale lipsei sau precaritatii educatiei estetice din scoala sau/si societate.

Daca exista o criza in arta, ea nu tine de creatia artistica, ci, mai degraba, de receptivitatea noastra fata de acest fenomen. Invocata "criza a artei" este, de fapt, o criza de comunicare, o criza a sensibilitatii care nu se adapteaza noilor modalitati expresive. De aceea, e nevoie de o reconstructie permanenta a sensibilitatii noastre receptive. Sa nu ne asteptam din partea artistilor la concesii facute preferintelor si gustului "marelui" public. Adevarata arta evolueaza prin elita creatoare care sparge canoane si forteaza gustul incetatenit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.