Educatia in antichitate

Trimis la data: 2004-06-04
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.20 / 10
Downloads: 6208
Autor: Andreea Popa
Dimensiune: 11kb
Voturi: 512
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În Sparta, de la vârsta de 7 ani copilul ieşea de sub protecţia familiei, intrând apoi în complexul sistem de educaţie colectivă organizată în stat. Supus unor exerciţii dure şi unei discipline severe având ca scop atât creşterea rezistenţei fizice, cât şi a forţei morale, tânărul se pregătea să devină soldat. Timpul acordat educaţiei intelectuale era redus şi se limita la cântecul coral, la studierea poeţilor naţionali, la desprinderea unei morale civice exigente. Dispreţuind elocinţa, sistemul educativ spartan îi îndrepta pe tineri în direcţia unei exprimări concise şi sintetice, rămăse până astăzi cu numele de aconism.
Tinerele fete practicau aceleasi activitati sportive si muzicale ca si baietii, pentru a deveni bune mame de razboinici. MODELUL ATENIAN. La Atena, tatal dispunea de educatia copiilor pâna la varsta de 18 ani, acest lucru constituind o indatorire civica. Parasind tovarasia exclusiva a femeilor, baietii de 7 ani incepeau scoala, în timp ce fetele ramâneau a fi educate în familie. Educatia se realiza în scoli particulare elevii deprizând scrisul si cititul, notiuni de aritmetica si muzica, pentru ca dupa varsta de 14 ani educatia fizica sa capete caracter preponderent în palestre, apoi în gimnaziile publice, la Academia sau Liceu.

Deosebit de important pentru formatia intelectuala si morala a copiilor atenieni era studiul poemului Iliada si Odiseea ale lui Homer, al poemului didactic al lui Hesiod intitulat Munci si zile sau al celor lui Solon. Cei care dispuneau de mijloacele materiale îsi continuau studiile la scolile sofistilor si ale retorilor, care aveau scopuri exclusiv practice: cel de a-i învata pe tineri arta elocintei si tehnica convingerii publicului, ambele indispensabile carierei politice.

TEATRUL SI VALOAREA SA EDUCATIVA. Modalitate de educare, teatrul reusea sa trezeasca constiinta cetateanului, sa-l conduca spre o meditatie permanenta asupra miturilor cetatii, asupra relatiilor între zei si oameni, asupra legilor ancestrale sau a responsabilitatilor civice. Problema destinului apare ca o piatra unghiulara în operele celor trei mari tragici greci, Eschil, Sofocle si Euripide si în functie de ea se construieste intreaga substanta tragica a piesei.

Soarta omului este de multe ori jucata in afara hotarârii sale, tinând doar de vointa divina. Comediile lui Aristofan se evidentiaza prin puterea distructiva a satirei. Ele ataca demagogia ateniana, modelele de corupere a poporului carentele educatiei si justitiei, instigatorii la razboi, coruptia si abuzurile, facand astfel din teatrul grec o mare forta politica si o scoala de educatie a cetatenilor în spirit civic.

EDUCATIA ÎN ROMA ANTICA Dupa ce pater familias îsi exercita dreptul sau de recunoastere a copilului, urma, în ziua a opta daca era fata si intra noua daca era baiat, ceremonia acordarii numelui; pâna atunci, dupa cum era baiat sau fata. Ceremonia consta din sacrificii si rugaciuni de purificare, care se încheia cu o masa familiala. Cu acest prilej se indeplineau si o serie de practici, mai ales din partea bunicelor si a moaselor, pentru înlaturarea si prevenirea oricaror vraji, farmece, blesteme sau deochi, care ar fi putut dauna nou-nascutului. Pentru a-l feri si in viitor de toate acestea, se atârna de gâtul copilului, ca amulet, un medallion (bulla), rotund sau în forma de inima.

Toti copiii nascuti liberi purtau acest amulet, dar pe când al celor saraci se facea din piele, al celor bogati era de aur; baietii îl purtau pâna când îmbracau toga virilis, iar fetele pâna la casatorie. În epoca republicana nou-nascutul nu era anuntat la nici o autoritate religioasa sau civila pentru inregistrare. De aceea nici numele care-i era dat nu era tinut în evidenta înainte de a îmbraca toga virilis, când era constatat official si trecut pe listele de cetateni. Singura instiintare se facea din partea tatalui cu ocazia efectuarii recensamântului de catre censori pentru stabilirea veniturilor, respective a impozitelor. În timpul imparatului Marcu Aureliu, au fost introduse primele registre oficiale de nasteri, care aveau scopul de a stabili vârsta fiecarei persoane. De atunci tatal era obligat ca în rastimp de 30 de zile de la nastere sa anunte numele si data nasterii copilului.

Influenta mamei îsi punea pecetea asupra intregii vieti viitoare a copilului. Este simbolic, dar nu mai putin elocvent în aceasta privinta, episodul transmis de traditia istorica privitor la revolta lui Coriolan si actiunea lui dusmanoasa împotriva patriei sale: dupa ce nici rugamintile trimisilor poporului roman, nici acelea ale preotilor nu l-au putut indupleca, el s-a oprit în fata dojenilor mamei sale. Atunci când mama nu îsi putea indeplini acest rol de educatoare a propriilor sai fii, se cauta în cadrul familiei vreo ruda mai în vârsta si care impunea respect în jurul ei pentru a i se incredinta misiunea de a-i creste într-o atmosfera de înalta tinuta morala si severitate. Deci, nu se recurgea nici atunci la vreo doica platita.

La vârsta de sapte ani baietii ieseau de sub influenta directa a mamei si, în general, a femeii, trecând sub aceea a tatalui. Sub supravegherea tatalui, copii se initiau treptat în cunoasterea si practicarea unui fel de viata traditional; ei se deprindeau sa imite gesturile, vorbele si chiar munca celor mai în vârsta. Pe masura ce cresteau în ani, ascultând mereu pe cei mari în mijlocul carora traiau vorbind despre mersul vremii, despre animale dometice si salbatice, despre lucrarile de zi cu zi sau de sezon, copii îsi câstigau si o anumita experienta de viata. Într-o etapa urmatoare ei asistau la muncile câmpului, însoteau pe pastorii de turme sau pe plugari si încercau sa îndeplineasca ei însasi anumite lucrari pentru care, înainte chiar de a le fi indeplinit, se simteau mândrii ca le-au fost încredintate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.