Educatia prin iubire

Trimis la data: 2006-02-24
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 286
Autor: Ionel Vasile
Dimensiune: 18kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Educaţia este un termen ce cuprinde predarea unor aptitudini specifice şi de asemenea ceva mai puţin tangibil: distribuirea cunoaşterii, corectitudinii şi înţelepciunii. Educaţia are sarcina de a pregăti omul ca element activ al vieţii sociale ca forţă, muncă şi subiect al relaţiilor sociale. Cuvântul educaţie este de origine latină, derivă din substantivul „educatio” care înseamnă creştere, hrănire,cultivare. Educaţia poate fi concepută într-un mod mai larg, ca o întâlnire între individ şi societate, şi întreaga viaţă socială poate fi marcată de acest schimb permanent.
Filosoful german Immnuel Kant, aprecia că educaţia contribuie la valorificarea naturii umane în folosul societăţii: „este plăcut să ne gândim că natura omenească va fi mai bine dezvoltată prin educaţie şi că se poate ajunge a i se da o formă care să-i convie cu deosebire.

Aceasta ne descoperă perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc”.
Aristotel: în lucrarea sa „Politica”, consideră că „educaţia trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare.”.
J.A. Comenius, în lucrarea sa „Didactica magna”, consideră că la naştere, natura înzestrează copilul numai cu „seminţele ştiinţei, ale moralităţii şi religiozităţii.”, ele devin un bun al fiecărui om numai prin educaţie.

Rezultă că în concepţia sa, educaţia este o activitate de stimulare a acestor „seminţe”, şi implicit, de conducere a procesului de umanizare, omul ”nu poate deveni om decât dacă este educat”.Cine nu realizează în mintea şi în sufletul lui cât de importantă este iubirea pe care părinţii o manifestă faţa de copii chiar din momentul în care au aflat de existenţa lor? Şi cu toate acestea, fără voia lor, uneori, greşesc neexprimîndu-şi iubirea lor profundă.

În primii ani ai vieţii, atunci cînd copilul este foarte receptiv la sugestiile din jurul său este foarte important ca el să nu audă certuri, sugestii negative, de ură, gelozie sau răzbunare. Spiritul copilului este asemeni unei plăci fotografice, el păstrînd imaginea oricărui model de gîndire şi toate sugestiile pe care le primeşte. De aceea, dacă părinţii vor cu adevărat să-şi ajute copiii pentru ca aceştia să-şi dezvolte calităţile şi să-şi folosească potenţialităţile trebuie să-i crească în sugestii de dragoste, de speranţă şi optimism.

Este dăunător ca unui copil să-i fie mereu amintite defectele sau ciudăţeniile lui deoarece copiii sensibili şi receptivi ar putea fi marcaţi de un complex de inferioritate.Copilului îi este necesar să-i fie inspirată încrederea în el, nu pentru a se crede superior celorlalţi ci pentru a-şi pune în valoare înzestrările cu care s-a născut.

Mulţi părinţi nu-şi dau seama cât de intens resimt copiii lor descurajarea, critica şi observaţiile care-i fac pe copiii să creadă ca sunt mediocri, anormali sau că nu vor reuşi în viaţă. Certurile şi criticile repetate îi determina pe copii să devina închişi, contractaţi dar mai ales îi fac să-şi dorească să plece cât mai curînd sau chiar să fugă de acasă.Orice copil trebuie crescut astfel încît atunci cînd este matur să-şi amintescă de casa părintească ca de un mic paradis în care domnea iubirea şi armonia.

II. Metode de educaţie şi cultivarea iubirii
Putem explica oare faptul ca tot mai mulţi copii sfârsesc prost, inclusiv cei proveniţi din familii bune? Da. Există nişte răspunsuri clare care explică de ce atât de mulţi copii precum şi părinţii lor au atât de multe probleme fără precedent până acum. Aceste răspunsuri îşi au originea la nivel educaţional : felul în care reacţionăm în raport cu nevoile copiilor noştri.

Unii părinţi practică metoda educaţiei prin reacţie iar alţii aplică o metodă proactiva la nivelul educaţiei.Metoda prin reacţie presupune o educaţie care are la bază un sistem de pedepse iar metoda proactiva încearcă să satisfacă nevoile elementare ale copiilor. Aceasta este cea mai eficientă metodă.

Cea mai importantă nevoie a copiilor este aceea ca ei să se simtă iubiţi. Majoritatea parinţilor îşi iubesc copii, dar nu toţi îşi exprimă afecţiunea astfel încât să se facă inţelesi.
Nevoile copiilor pot fi grupate în patru categorii :Satisfacerea nevoilor emoţionale şi de iubire ale copilului.Asigurarea unei pregătiri pline de iubire, dar şi formarea unei discipline a copilului

Asigurarea unei protecţii fizice şi emoţionale pentru copil.Explicarea şi exemplificarea controlului mâniei pentru copil
Obiectivul absolut este educarea copiilor în aşa fel încât sa fie pregatiţi pentru a duce o existenţa plină de reuşite. Ei au nevoie să li se explice dinainte niste lucruri şi să fie formaţi in această direcţie.

Mulţi copii si părinţi au probleme de anxietate ajungându-se la sentimentul de inferioritate. În cazul acesta apare nevoia de iubire. Multi copii nu se simt niciodată cu adevarat iubiţi şi se izolează de parinţii lor. Un copil este mai usor de disciplinat când se simte mai intâi iubit. Copii se tem de mânia parinţilor si acest lucru îi impiedică să le vorbească deschis.

Când parinţii urmează un sistem de educaţie care pune accentul pe modificarea comportamentală şi pe reacţia în raport cu anumite comportamente, ei nu vor reuşi să satisfacă nevoile emoţionale ale copiilor. De aceea copii vor ramâne nepregatiţi ăn depăşirea momentelor de mânie. Asemenea copii nu vor avea respect faţă de profesori de exemplu.

Bătaia presupune un rezultat imediat in majoritatea cazurilor, dar pe masură ce copii cresc şi se continuă cu bătaia, li se umple sufletul de resentimente.Tinerii au nevoie sa aibă nişte relaţii apropiate si durabile cu ceilalţi, să fie conştienti de valoarea lor ca persoane, să-şi dezvolte niste baze solide în privinţa unor alegeri bine cântărite, să-şi exprime curiozitatea constructivă şi să exploreze tot ce este nou, să găsească diverse căi de a fi util celorlalţi şi să creadă intr-un viitor promiţător.Pentru ca tinerii să fie capabili să-şi însuşească aceste elemente e nevoie si de o implicare din partea parinţilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.