Educatia profesionala si tehnologica

Trimis la data: 2010-04-18
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 7.56 / 10
Downloads: 1389
Autor: Lobir Nitu
Dimensiune: 28kb
Voturi: 57
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Latura componenta a educatiei, educatia profesionala urmareste in principal pregatirea omului pentru exercitarea unei profesiuni, vizeaza latura actionala a idealului educational, pentru ca exercitarea profesiunii reprezinta modalitatea fundamentala prin care se realizeaza jonctiunea dintre individ si societate. Necesitatea sa este determinata de cerinta obiectiva privind participarea omului la procesul de productie a bunurilor materiale si spirituale, care reprezinta baza existentei societatii, prin exercitarea unei profesiuni.
Problema formarii si educarii profesionale a tinerei generatii este de mare actualitate in conditiile societatii contemporane, cand revolutia stiintifica si tehnica solicita participantilor la procesul de productie un orizont tehnologic tot mai larg, capacitati si abilitati superioare de folosire a tehnicii. Pregatirea profesionala temeinica a tinerilor este in aceste conditii indispensabila pentru a putea face fata schimbarilor semnificative si accelerate din societate.

Prin educatia profesionala se intelege pregatirea sau perfectionarea personalitatii in vederea desfasurarii unei activitati profesionale. Esenta educatiei profesionale consta in "formarea unui orizont cultural si tehnologic cu privire la o anumita profesiune, concomitent cu dezvoltarea unor capacitati, priceperi si deprinderi necesare exercitarii ei" (7, p.230). Notiunea de educatie profesionala nu este sinonima cu notiunea de educatie tehnologica.

Educatia tehnologica consta in formarea tinerilor pentru a fi capabili sa aplice cunostintele stiintifice in activitatea productiva. Ea este strans legata de educatia intelectuala, deoarece tehnologia este dimensiunea praxiologica a cunoasterii stiintifice. Continutul educatiei tehnologice este constituit din notiunile, principiile, legile si teoriile stiintifice fundamentale, ordonate din punctul de vedere al aplicabilitatii lor. O temeinica educatie tehnologica constituie baza educatiei profesionale (5, pag.134).

8.2. Sarcinile educatiei profesionale
Sarcinile educatiei profesionale decurg din insasi esenta sa si vizeaza in principal: formarea orizontului cultural-profesional.formarea unor priceperi, deprinderi, capacitati, competente de natura actionala necesare desfasurarii unei activitati productive. familiarizarea elevilor cu diferite profesiuni.

8.2.1. Formarea orizontului cultural-profesional. Urmarind formarea orizontului cultural-profesional, avem in vedere ansamblul cunostintelor necesare orientarii omului intr-o profesiune sau grup de profesiuni. Se constituie pe fondul culturii intelectuale, pe cunostintele, priceperile, si deprinderile, competentele dobandite in plan intelectual, cultura generala, constituind substratul pe care se cladeste cultura profesionala.

Interdependenta dintre cultura intelectuala si cultura profesionala asigura o pregatire de specialitate in profil larg, creeaza omului posibilitatea de a se adapta la schimbarile si mutatiile ce au loc in stiinta si tehnica, in procesul de productie si la nivelul profesiunilor. Rezulta ca orizontul cultural-profesional se constituie ca o unitate dintre cunostintele stiintifice si cunostintele tehnologice. El se formeaza si restructureaza continuu de-a lungul dezvoltarii ontogenetice a copilului, ponderea si interactiunea dintre cunostintele stiintifice si cele tehnologice modificandu-se de la o varsta la alta, de la un ciclu de invatamant la altul, precum si in functie de profilul scolii.

Pentru a se realiza unitatea dintre cultura intelectuala si cultura profesionala este necesar ca in cadrul procesului de invatamant sa imprimam o finalitate tehnologica cunostintelor stiintifice predate si asimilate la diferite discipline. Aceasta impune ca in activitatea de predare-invatare sa se evidentieze si sa se demonstreze, de fiecare data, valentele aplicative ale notiunilor, principiilor, legilor si teoriilor stiintifice fundamentale, multiplele interactiuni posibil de stabilit intre acestea si procesul de productie .

Predarea stiintei in scoala trebuie sa vizeze educarea tehnologica a elevilor. Aceasta presupune, pe de o parte, intelegerea si insusirea temeinica de catre elevi a cunostintelor stiintifice, sesizarea si constientizarea multiplelor interactiuni dintre acestea, iar pe de alta parte, evidentierea posibilitatilor de aplicare a acestora in procesul de productie , formarea capacitatii de a le aplica intr-o activitate practica. Asemenea obiective urmeaza a se realiza nu numai in interiorul unei discipline, ci in toate domeniile de cunoastere si activitate, intr-o viziune inter si transdisciplinara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.