Educatia sexuala - obiective si estimari

Trimis la data: 2010-08-17
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 43
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 207
Autor: Cristina Matache
Dimensiune: 41kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Defintie:Educatia sexuala este un prces de echizitionare a informaitilor si de formare de atitudini, crezuri si valori in legatura cu identitatea, relatiile si intimitatea, poroces ce dureaza intrega viata. Acest process cuprinde dezvoltarea sexuala, realtiile interpersonale, afectiunea, intimitatea, aspectul trupului, rolul sexului, reproducerea.Educatia sexuala se adreaseaza domeniilor: biologic, socio-cultural, psihologic, si spiritual ale sexualitatii din domeniul cognitive, domeniul afectiv si cel comportamental, cincluzind si abilitatile de comunicare efectiva si luare de decizii importante.
Primul obiectiv al educatiei sexuale este promovarea sanatatii sexuale
In 1975 OMS a definit sanatatea sexuala drept" integrarea aspectelor fizice, emotionale, intelectuale si sociale ale individului sexuat in domenii care imbogatesc pozitiv si sporesc personalitatea , comunicarea si dragostea..fiecare persoana are dreptul sa beneficieze de informare despre sex si sa accepte relatiile sexuale etit pentru placere cit si pentru procreere".

Educatia sexuala cauta sa ajute copiii in intelegera unei conceptii positive despre sexualitate, le ofera informatii si metode despre felul in care sa aiba grija de si sa ii ajute sa dobindeacsa abilitatea de a lua decizii acum si in viitor. Natura comportamentala prezentata in tableul nr.1 reprezinta efectele dorite ale programului de educatie sexuala.Acest ghid se bazeaza pe 4 obiective de baza pentru educatia sexuala.

Informatia: a se oferi informatii precise despre sexualitate, incluzind cresterea si dezvoltarea, reproducerea umana, anatomia, fiziologia, masturbarea, viata de familie, sarcina, nasterea, cresterea copilului, raspunsul sexual, orientarea sexuala, contraceptia, avortul, abuzul sexual, HIV/AIDS, alte boli transmise prin conntactu sexual.

Atitudini, valori si discernamint: a se oferi tinerilor ocazia de a chestiona, explora si evalua atitudinile lor sexuale pentru a-si dezvolta propriile valir, a-si spori respectful de sine, a dezvolta discernamintul referritor la relatiile cu membrii ambelor sexe si a-si intelege obligatiile si responsabilitatea fata de ceilalti.

Relatii si abilitati interpersonale: a ajuta tinerii sa-si dezvoltae abilitatile personale incluzind comunicarea, luarea deciziilor, siguranta la fel ca si abilitatea de a da nastere la relatii satisfacatoare. Programul de educatie sexuala ar trebui sa pregateasca elevii sa-si inteleaga pornirile sexuale in mod efectiv si creative in rolul de adult. Acesta ar trebui sa includa ajutarea tinerilor sa-si dezvoltate capacitatea de ocrotire a relatiilor intime non coercitive.

Responsabilitate: s-I ajuta pe tineri sa-si devolte (exerseze) repsonsabilitatea fata de relatiile sexuale, incluzind abstinenta, cum sa reziste presiunilor de a fi implicati premaur intr-un contact sexual, incurajind utilizarea contraceptiei si a altor metode de igiena sexuala. Educatia sexuala ar trebui sa reprezinte problema centrala a programelor destinate reducerii problemelor medicale legate de sex. Boli transmise sexual, inclusive infectia HIV si abuzul sexual.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.