Educatie interculturala

Trimis la data: 2017-05-19 Materia: Stiinte Politice Nivel: Facultate Pagini: 61 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ANDREEA DINU Dimensiune: 110kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Izvoare teoretice ale pedagogiei interculturale

Orice tip de interogatie asupra unei noi realitati presupune o reajustare si adaptare a unor cadre teoretice deja existente. Pedagogia interculturala nu apare pe un teren gol. Tot registrul conceptual si metodologic se restructureaza in acord cu noile aspecte ce urmeaza a fi explicate. Acesta are la origine cateva fundamente de baza (cf. Dasen, 1999, pp.21-321):

1.1. Psihologia generala
Optiunea epistemologica a psihologiei este de a considera individul in el insusi, independent de contextul sau. Contextele (in particular, contextele culturale) nu numai ca nu constituie un obiect distinct de studiu, dar sunt considerate o prezenta stanjenitoare. Mai mult decat atat, psihologia generala a fost deseori considerata a fi etnocentrica.


1.2. Pedagogia generala
Pedagogia generala ofera cadrul conceptual si instrumentele de actiune didactica propriu-zisa. Daca psihologia explica ceea ce este, pedagogia ofera instrumente de interventie si fasonare a realitatilor in acord cu finalitatile dorite. Prin intermediul pedagogiei se faciliteaza structurarea unor valori (cunostinte, atitudini) compatibile cu deschiderea interculturala si care urmeaza a fi vehiculate in invatamant, a unor metode si tehnici de interventie didactica in perspectiva apararii particularitatilor si diversitatii, a formelor concrete de realizare a unor actiuni cu caracter educativ, a dispozitivului de facilitare de catre cadrul didactic a interactiunilor pozitive.

Cuprins

1. Izvoare teoretice ale pedagogiei interculturale 4
4.2. Paradigma interculturala in educatie 19
4.4. Deschiderea interculturala - exigenta a educatiei contemporane 24
4.5. Obiective ale educatiei interculturale 26
4.6. Forme si metodologii de realizare a educatiei interculturale 27
4.7. Educatia interculturala - modalitate de prevenire sau atenuare a conflictelor 30
4.8. Valorile religioase si posibilitatea deschiderii interculturale 32
5. Perspectiva paradigmei interculturale in Romania. Avatarurile unei societati post-totalitare 37
5.1. Radiografierea manifestarii diversitatii culturale in Romania 37
5.2. Cum se explica diversitatea in Romania 39
5.3. Invatamantul romanesc in perspectiva educatiei interculturale 40
5.4. Educatia copiilor de tigani in Romania: reprezentari, dificultati, solutii 42
5.5. Separatismul universitar - un principiu pedagogic fals 45
6.1. Pentru o formare interculturala de baza 47
6.3. Niveluri si tipuri de activitati 53

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.